Computerul cuantic versus computerul clasic: este de mii de ori mai rapid şi în câţiva ani va deveni realitate
0Computerele cuantice sunt visul de aur al tehnologiei: unităţi de calcul ultrarapide care lasă în urmă cu mult actualele calculatoarele. Se pare că această teorie e reală, conform unui test între arhitectura cuantică şi arhitecturile clasice.
Computerul cuantic în cauză l-a depăşit pe unul obişnuit foarte uşor, înregistrând o performanţă deloc de neglijat: a rezolvat problema care i-a fost dată de 3.600 de ori mai repede decât unul obişnuit, notează Gizmodo. De unde această performanţă? Pe scurt, un computer cuantic foloseşte ceea ce se numeşte baiţi cuantici sau pe scurt cubaiţi care teoretic pot lua atât valoarea 1 cât şi valoarea 0.
Computerele normale nu pot să aibă decât o stare la un anumit moment, deci doar 1 sau doar 0. Totuşi, există o dilemă secundară: nu se ştie dacă acest computer cuantic este, de fapt, un computer cuantic. Asta pentru că nimeni nu poate stabili cu exactitate acest lucru, în ciuda faptului că sunt câteva astfel de sisteme presupuse cuantice. În ciuda acestui fapt, în teorie funcţionează precum cele cuantice şi recentul rezultat arată că sunt impresionante.
Internetul cuantic a fost deja testat şi cu un oarecare succes
D-Wave construieşte astfel de computere cuantice şi Catherine McGeoch de la Colegiul Amherst (Massachusetts) a realizat testul: computer cuantic versus computer obişnuit (dar cu dotări de vârf). Hardware-ul D-Wave este specializat să rezolve o anumită problemă de optimizare, un fel de puzzle, şi pe acest teren au fost testate.
Pe scurt, computerul cuantic a finalizat testul în mai puţin de jumătate de secundă, în timp ce calculatorul clasic a finalizat acelaşi test în o jumătate de oră. Este puţin incorect testul, computerul cuantic este specializat în acest domeniu, dar McGeoch a promis că va reveni cu unul mai echitabil. Asta nu înseamnă că testul nu e veridic, ci doar că vor mai trece ceva ani până când computerul cuantic va reuşi să facă aceleaşi lucruri ca unul obişnuit. Povestea completă a testului este disponibilă pe „New Scientist“.
Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.