CES 2016: Lenovo şi Google au anunţat telefonul viitorului şi e impresionant
0În primăvara lui 2014, Project Tango era un prototip interesant. Din vara lui 2016 va da naştere celui mai interesant dintre telefoanele pe care le vom folosi în următorii ani.
Dacă n-ai auzit de Project Tango până acum, acesta e un proiect de cercetare şi dezvoltare Google pentru a crea telefoane şi alte gadgeturi capabile să înţeleagă mediul din jurul lor aşa cum face un om. Automat, fără să ne gândim, putem aproxima distanţe, înălţimi şi ne orientăm foarte uşor în spaţiile cunoscute. Aşa ceva ar trebui să creeze şi Google, odată cu primul telefon de uz general pe care Lenovo îl va produce.
La CES 2016, cele două companii şi-au anunţat planul: un smartphone de sub 6,5 inci, sub 500 de dolari, cu Android şi procesor Qualcomm Snapdragon, pentru vara lui 2016. Alte detalii n-au fost oferite, doar au insistat pe munca inginerilor de a reduce dimensiunile, de a reduce temperatura telefonului, de a oferi un smartphone pe care îl pot utiliza oamenii din mainstream, nu doar dezvoltatorii.
Când am văzut prima dată proiecte realizate cu dispozitive Tango, calitatea hardware-ului era încă destul de joasă. Desigur, replica mediul, dar o făcea fără o mare definiţie. Totuşi, era începutul şi erau primele dispozitive. Acum, Lenovo şi Google sunt secretoşi, nu vor să spună cum arată dispozitivul, creează hype înainte de lansare, dar la cum se prezintă proiectul în acest stadiu se prea poate ca 2016 să fie anul în care smartphone-ul devine mai mult decât o jucărie sau mai mult decât un computer de buzunar.
Demo-ul de la CES a fost realizat cu o tabletă Project Tango, dar produsul final va semăna cu smartphone-urile vândute de Lenovo sub brandul său. Pe spate va fi camera capabilă să vadă mediul, iar platforma software, împreună cu aplicaţii dedicate, va interpreta datele.
Deşi vezi în poza de mai sus o pisică reprodusă 3D, care poate interacţiona (oarecum) cu tine şi te poate urmări prin casă, aceasta este doar interfaţa prietenoasă. Proiectul are un potenţial imens în retail, după cum a spus şi Lee: vei putea compara cum se potriveşte mobila în casă înaintea de a o lua. Vei putea măsura camera doar fixând nişte puncte pe ecranul unui dispozitiv Tango, iar la magazin ştii precis ce covor poţi cumpăra.
De asemenea, smartphone-ul Project Tango poate avea succes şi ca un GPS reinventat. Spre exemplu, noi nu ne mai gândim pe unde mergem, când mergem spre un loc, căci creierul ştie deja şi recunoaşte traseul. Un smartphone poate recunoaşte traseul (prin camere), poziţia prin GPS şi Bluetooth şi te poate ghida folosind o linie punctată afişată pe ecran.
Potenţialul unui astfel de proiect e dat de aplicaţii, tocmai de aceea Google şi Lenovo au lansat un program numit App Incubator, care să permită dezvoltatorilor să vină cu idei pentru noua aplicaţie. Cele mai bune idei vor fi preluate de Google şi vor primi finanţare, dar trebuie înscrise până pe 15 februarie.
După iPhone, care a popularizat ideea de smartphone user friendly, acest gadget pe care Lenovo îl va furniza va extinde, în sfârşit, funcţionalitatea dincolo de entertainment şi un ecran tactil.
„Cu Project Tango, un smartphone devine o fereastră magică în lumea noastră fizică, deoarece îi permitem să perceapă spaţiul şi mişcarea dincolo de graniţele fixate de un ecran touch. Lucrând cu Lenovo vom putea să face dispozitivele Project Tango accesibile utilizatorilor şi dezvoltatorilor din întreaga lume”, a afirmat Johnny Lee, şeful echipei Project Tango.