„Celălalt Steve”, nebunul după Microsoft. Cine este Steve Ballmer, cel care se retrage de la şefia companiei după 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Ballmer pleacă de la Microsot în următorul an FOTO Reuters
Steve Ballmer pleacă de la Microsot în următorul an FOTO Reuters

Steve Ballmer a anunţat astăzi, 23 august, că se va retrage în următorul an din postul de CEO al Microsoft. Postul deţinut de 13 ani va fi ocupat de cineva din interiorul companiei, dar care nu a fost încă numit. Stilul său controversat l-a făcut celebru pe Ballmer, într-un moment greu pentru Microsoft.

Cariera lui Steve Ballmer se identifică timp de 33 de ani cu Microsoft. Nu a plecat, nu s-a schimbat şi a mers mereu cu această companie.

Steve, înainte de Microsoft

Ballmer s-a născut în Detroit. Tatăl său era fiul unui imigrant elveţian, iar mama sa era o americancă de origine iudaică. A crescut în Michigan şi a terminat Lawrence Technological University şi Detrout Country Day School, unde a obţinut un scor perfect de 800 la matematică. A absolvit Magna Cum Laude la Harvard.

Ballmer a lucrat la ziarul Universităţii Harvard, „Harvard Crimson”, a fost antrenorul echipei de fotbal şi a obţinut uneori rezultate mai bune decât Bill Gates.

A plecat de la Stanford în 1980, când a ales să se ducă la Microsoft, după doi ani petrecuţi la Procter&Gamble, unde a fost coleg cu Jeffrey Immelt, viitor CEO General Electric.

Ballmer - o istorie Microsoft

A fost al 30-lea angajat al Microsoft şi a fost primul manager de business angajat de Bill Gates.

Timp de 20 de ani a condus mai multe divizii Microsoft, inclusiv de operaţiuni, dezvoltare şi vânzări. Din 1992 a fost vicepreşedinte executiv pe vânzări, iar din 1998 până în 2001 a fost preşedinte.
CEO într-o perioadă de schimbări

Ballmer a venit şef la Microsoft într-un moment în care compania prospera. În timp, a trecut de experienţa Windows XP, Windows 7, Vista, dar şi WIndows 8. Microsoft s-a transformat într-o companie mai mobilă, dar a avut nevoie de timp pentru a lua o asemenea direcţie.

Primul produs de succes scos sub administrarea lui Ballmer a fost WIndows XP, pe 25 octombrie 2001. A fost poate unul dintre cele mai populare sisteme de operare, care se apropie şi el de finalul carierei, la fel ca şi Steve. La finalul lui 2005, Microsoft vânduse 400 de milioane de licenţe ale sistemului de operare.

Vista a fost însă un succesor absolut dezastruos, unul dintre marile eşecuri ale Ballmer. În noiembrie 2006 a fost lansat şi a conţinut o schimbare de design, o concentrare pe securitate, dar a avut critici.

steve ballmer reuters

La începutul epocii smartphone-urilor şi când tabletele încă nu fuseseră adoptate de un număr foarte mare de oameni, Ballmer a condus lansarea Windows 7, un produs la fel de popular, prezentat pe 22 iulie 2009 şi disponibil câteva luni mai târziu. Un sistem stabil, folosit pe foarte multe calculatoare şi laptopuri, Windows 7 a asigurat succesul Micrososft pentru câţiva ani. Cu toate acestea, pentru Ballmer a fost ultima certitudine, deoarece Windows 8 şi WIndows Phone 8 au venit pe un fond de îndoială.

Microsoft a crezut în PC-uri, iar Windows 8 a fost încercarea de a se lansa pe partea mobilă, pentru tablete. Calculatoarele vor mai rezista o perioadă, dar trendul este dificil. Windows 8 a ajuns la o cotă de piaţă de 5,4% şi a întrecut Windows Vista. A convinge clienţii să treacă pe Windows 7 va fi dificil, mai ales că interfaţa dublă, cu Tile-uri şi fără butonul de start, este dificilă pentru cei care se adaptează greu.

Ballmer a fost diferit ca CEO, dar nu a avut totuşi eşecuri uriaşe. Xbox, consola de la Microsoft, a avut un succes enorm, Windows 7 funcţionează excelent, iar partea de business este încă asigurată. Cu toate acestea, provocările viitorului sunt sistemul de operare mobil Windows Phone 8 şi pentru Windows 8.

Ballmer despre Apple

În 2009, Ballmer spunea despre Apple că e un logo care costă 500 de dolari. „Apple a câştigat un punct pe piaţă, dar cred că acum curentul este în direcţia opusă. Economia ajută. Să plăteşti cu 500 de dolari mai mult pentru un computer, în acest mediu, pentru aceeaşi bucată de hardware? Să plăteşti 500 de dolari pentru un logo?”, declarat Ballmer.

În 2012, Ballmer declara că niciun produs al rivalilor nu poate fi folosit. „Nu cred că vreo firmă a făcut un produs pe care clienţii să şi-l dorească. Poţi să te uiţi peste toate produsele şi nici unul nu este folosibil. NIci de la Apple. Nici de la Google. Nici de la Amazon”.

Tot în 2012, Ballmer a atacat rivalii de la Android şi Apple, susţinând Windows Phone. „Ecosistemul Android este prea sălbatic, din punctul de vedere al compatibilităţii aplicaţiilor şi perspectiva aceasta nu este în interesul clienţilor. În schimb, la Apple ecosistemul pare prea controlat şi scump”, a declarat Ballmer. 

Ballmer despre iPad

Personalitatea unui „nebun”

Steve Ballmer a rămas în istoria Microsoft drept unul dintre cei mai „nebuni” şefi pe care i-a văzut domeniul IT. Stilul său, eminamente diferit de cel pe care l-a avut CEO-ul Apple, Steve Jobs, aproape că speria.

În apariţiile publice, Ballmer a părut mereu un „băiat de cartier”, dispus să-şi motiveze oamenii prin metode inedite. A criticat rivalii fără niciun pic de ruşine, a oferit predicţii greşite şi a considerat că PC-urile nu vor dispărea niciodată. Aşa este şi acum de fapt, iar investitorii apreciază plecarea sa, după cum se vede deja pe bursă, unde acţiunile au sărit cu 8%.

Mai jos am strâns câteva momente celebre din cariera lui Steve Ballmer. 

Ballmer despre iPhone - „500 de dolari pentru un telefon fără tastatură?”

Despre Apple şi faptul că familia lui nu avea voie să aibă device-uri ale companiei rivale

Steve Ballmer „o ia razna„ pe scenă. Sau „Steve Ballmer spune bună ziua”

Steve Ballmer încearcă să vândă Windows 1.0. ţipând

Un Steve Ballmer prea transpirat care motivează oamenii. În stilul său propriu. 

Steve Ballmer „umileşte” un Macbook Air...

Steve Ballmer despre propriul comportament...

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite