Calculatorul, tot mai important în viaţa de zi cu zi
0Vânzările au crescut cu aproape 50% în primul trimestru din 2007, iar până la sfârşitul acestui an vor fi comercializate 800.000 de PC-uri Piaţa de calculatoare personale din România
Vânzările au crescut cu aproape 50% în primul trimestru din 2007, iar până la sfârşitul acestui an vor fi comercializate 800.000 de PC-uri
Piaţa de calculatoare personale din România a crescut puternic în primul trimestru din 2007, atât ca număr de unităţi vândute, cât şi ca valoare. Conform celor mai recente date IDC Romania, numărul de PC-uri vândute a crescut cu o treime, în fiecare an, adică aproape 210.000 de unităţi, valoarea pieţei ajungând la 180 milioane de dolari.
IDC România prognozează că numărul total de PC-uri vândute în 2007 în România va depăşi 800.000 de unităţi, cu rate puternice de creştere pe toate cele trei segmente: desktop, notebook şi server. În primul trimestru al anului, piaţa a fost influenţată pozitiv de creşterea încrederii consumatorilor ca urmare a intrării în Uniunea Europeană, de expansiunea pieţei de retail şi de dezvoltarea economică. "După ce în 2006 piaţa PC a cunoscut o stagnare, vedem o revenire puternică a ritmului de creştere în 2007", spune Călin Mirea, Research Analyst, IDC România. Pentru că piaţa se bazează aproape exclusiv pe importuri, scăderea continuă a cursului de schimb leu/dolar a permis vânzătorilor să ofere configuraţii puternice de sistem la preţuri mai mici, în special pe segmentul notebook. Tot evoluţia cursului de schimb explică şi creşterea valorii pieţei, măsurată în dolari, mai rapidă decât a numărului de unităţi vândute. Dincolo de influenţa cursului de schimb, piaţa va continua să crească rapid în următorii ani, mai spun specialiştii IDC. În special datorită cererii tot mai mari pentru IT, atât în sectorul privat, cât şi în cel public.
Mobilitatea reprezintă tendinţa viitorului
Desktopurile rămân pe primul loc în topul vânzărilor, cu o cotă de 73% din numărul total de unităţi livrate. Primii trei comercianţi au fost K-Tech, Fujitsu-Siemens Computers şi Complet Electro Serv, cu o cotă de aproape 36% din volumul total de vânzări. Comparativ cu perioada similară din 2006, s-a înregistrat o creştere semnificativă a cotei brandurilor internaţionale, însă piaţa desktop rămâne în continuare dominată de companiile locale. Preferinţele cumpărătorilor din toate segmentele de consumatori continuă să se îndrepte către mobilitate. Volumul de unităţi notebook vândute a crescut cu 57,6% faţă de trimestrul întâi din 2006. Sistemele portabile au acoperit mai mult de un sfert din piaţa totală, de la 22% în perioada similară din 2006. Cele mai cerute branduri au fost Fujitsu Siemens, HP şi Acer, cu o cotă totală de 54% din piaţa de notebook. Deşi au înregistrat o evoluţie pozitivă, ca valoare, vânzările de servere au scăzut cu 10,5% în fiecare an, ca număr de unităţi, şi reprezintă aproximativ 1,5% din cantitatea totală de PC-uri livrate. Cei mai puternici jucători pe această piaţă au fost IBM, HP, şi Dell, cu aproape 78% din totalul unităţilor vândute.
Pe lângă comercianţii de sisteme de calculatoare, un alt domeniu care prosperă de pe urma exploziei vânzărilor de PC-uri este comerţul online. În ultimii ani, a crescut numărul magazinelor la un nivel la care chiar se poate vorbi despre shopping online.
10 milioane de euro, tranzacţii online în 2006
Adică există mai multe oferte pentru acelaşi produs, poţi testa, poţi lua cadouri pentru întreaga familie, de la electronice la cărţi, bijuterii sau obiecte de artă şi au apărut plăţile la utilităţi. Populaţia se obişnuieşte încet cu cardul şi cu magazinele online, fiind înregistrate peste 10.000 de tranzacţii în a doua jumatăte a anului trecut, iar pe întreg anul 2006, volumul de tranzacţii online s-a cifrat la peste 10 milioane de euro. Valoarea media a unei tranzacţii este în jur de 110-120 euro. Media numărului de tranzacţii lunare în 2006 a fost de 6-7000 pe lună, în sistemul ePayment. În România există peste nouă milioane de carduri active, peste 1200 de magazine online, cele mai multe fiind în zona de retail, urmate de cele care oferă acces la conţinut. Serviciile de turism, telecom şi asigurări sunt în număr aproximativ egal. Cele mai multe tranzactii online în România sunt în acest moment în domeniul telecom (plăţi facturi, cartele prepaid, produse specifice) şi cel al turismului (rezervări bilete avion şi cazare). În segmentul retail, produsele IT, electronice şi electrocasnice continuă să fie foarte căutate. Ritmul de creştere a magazinelor online a fost destul de rapid, fiind înregistrate mereu dublări ale numărului. Astfel, în anul 2004 existau 200 de magazine, în 2005 numărul acestora a ajuns la 400, pentru ca în 2006 magazinele online să ajungă la 800.