Apple iOS 7: cât de mult a copiat Apple de la BlackBerry, Google sau Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple a lansat ieri iOS 7 pentru toate dispozitivele sale mai noi de maximum trei ani. Acesta este complet schimbat faţă de precedentul, cel puţin la nivel de interfaţă, dar există oameni care acuză Apple de copierea unor funcţionalităţi. „Adevărul“ le adună aici pe cele mai evidente. Despre unele se poate spune că sunt copiate, altele sunt pur şi simplu întâmplătoare.

A copiat Apple sau n-a copiat? E greu de dat un răspuns final, da sau nu, cert este că s-a inspirat. Unele lucrurile au fost încercate de alte companii, altele au murit ca proiecte, dar Apple a urmărit ce anume au apreciat utilizatorii la toţi competitorii săi şi a luat ce a găsit mai bun.

Asemănările izbitoare

Comenzile rapide sunt o funcţie cerută de utilizatori de mult timp. În iOS 7 vei putea intra în acest centru printr-o simplu swype de la baza ecranului. Aici ai comenzi rapide pentru WiFi, pentru Bluetooth, poţi controla luminozitatea, poţi controla muzica şi poţi lansa anumite aplicaţii. Apple nu a încărcat prea mult lista, iar modul în care este lansat acest Control Center e intuitiv.

Totuşi, seamănă destul de mult cu ceea ce Google livrează deja în Android. De asemenea, Samsung are un centru de control asemănător şi l-a implementat înainte de a face Google acest pas. Iar primele astfel de scurtături au apărut în custom roms pe care dezvoltatorii independenţi le-au făcut pentru Android.

image

Apple şi-a prezentat sistemul de operare iOS 7 ca unul ordonat pe straturi. Aduce aminte într-o anumită măsură de modul în care Facebook şi-a prezentat aplicaţia Facebook Home. Desigur, nu este vorba de acelaşi lucru, dar cele două moduri de a spune că un sistem este flexibil sunt similare.

image

S-a schimbat şi Notification Center, acum este mai bine împărţit, oferă mai multe informaţii şi Apple n-a uitat să îi dea multă atenţie în ceea ce priveşte culorile folosite, fonturile şi distribuţia. Cel mai mult până acum mi-a plăcut BlackBerry Hub de pe BlackBerry 10, este un agregator de notificări foarte bun. Şi Android le gestionează decent. Apple a ştiut să le adune pe ambele într-unul uniform, cu un fundal înceţoşat.

image

Cel mai mult s-a schimbat meniul de multitasking. Este mult spus multitasking, mai degrabă app switching, adică te ajută să gestionezi aplicaţiile deschise deja. Acesta este clar inspirat de webOS, un sistem de operare inovator la vremea sa, dar care între timp a dispărut de pe radarul tehnologie. Parţial, Apple s-a inspirat şi de la Windows Phone, numai că poţi închide aplicaţiile deschise, spre deosebire de sistemul de la Microsoft.

Auxo e o aplicaţie de multitasking independentă lansată de creatorii săi în Cydia şi nu este gratuită. Totuşi, Apple parcă a reuşit să scoată tot ce-i mai bun în acest meniu. Derularea de la stânga la dreapta se face fără probleme, cu un efect vizual interesant.

image

Alte noutăţi

Safari seamănă destul de mult cu Google Chrome pentru Android şi iOS când vine vorba de trecut de la o filă la alta. Este foarte uşor acum să navighezi, nu mai există limită de 8 file deschise şi ai mai mult ecran la dispoziţie. Noul design ajută în ceea ce priveşte browser-ul. 

image
image

Siri este un produs al Apple, nu avea nimic de schimbat aici, doar de rafinat. Acum, textul pe care îl are de transmis acest asistent personal vine pe acelaşi fundal înceţoşat ca al meniului de notificări. Totuşi, Siri a învăţat noi lucruri. Poate căuta prin mesajele publicate pe Twitter, foloseşte Microsoft Bing pentru căutările online, în locul motorului de căutare de la Google, poate căuta şi pe Wikipedia şi sunt disponibile câteva efecte vizuale noi.

Pe lângă Siri, şi App Store a fost actualizat. La bază butoanele sunt aceleaşi, dar designul minimalist predomină şi aici. Există însă o filă interesantă: Apps Near Me. Indiferent de locul în care te regăseşti, poţi intra aici şi vezi ce aplicaţii ţi-ar fi utile în acea zonă. App Store este într-adevăr diferit de toate magazinele cu aplicaţii ale concurenţei. De fapt, designul acestora nu prea a fost copiat între producători, este uşor de recunoscut al cui e unul anume.

image
image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite