40 de ani de la primul apel cu un telefon mobil. Ce s-a schimbat şi ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Cooper, cu primul telefon mobil funcţional FOTO Reuters
Martin Cooper, cu primul telefon mobil funcţional FOTO Reuters

Acum 40 de ani a fost făcut primul apel telefonic cu un telefon celular mobil. Cristian Popescu, director general Cisco România, analizează acest moment în exclusivitate pentru „Adevărul”.

În această primăvara se împlinesc 40 de ani de la primul apel telefonic public de pe un telefon celular mobil. Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, pe atunci director general al Diviziei de Sisteme de Comunicare din cadrul Motorola, l-a sunat pe un reprezentant al Bell Labs (companie concurentă), de pe o stradă din New York. Acel apel a marcat începutul unei noi ere. Telefonul domnului Cooper cântărea 900 de grame, asigura un timp de convorbire de 30 de minute şi costa aproximativ 4.000 de dolari.

Deşi comunicarea mobilă a evoluat considerabil în ultimii 40 de ani, de abia începem să-i explorăm potenţialul real. Dispozitivele conectate, cum ar fi smartphone-urile, tabletele şi laptopurile sunt omniprezente, iar numărul lor continuă să crească puternic. Conform unui studiu Cisco, în 2017 vor exista 8,6 miliarde de dispozitive mobile.

Primul apel de pe un telefon celular este un punct de referinţă pentru o analiză a evoluţiei ecosistemului mobil din ultimii 40 de ani şi a modului în care inovaţiile la nivelul reţelelor de comunicaţii vor reuşi să pună bazele viitorului comunicării mobile. O reţea inteligentă şi un ecosistem de jucători – inclusiv Cisco – au contribuit la configurarea serviciilor de mobilitate în ultimii 40 de ani. Iar lucrurile se schimbă rapid, pentru a răspunde cererii tot mai mare de dispozitive conectate.

Primul apel din România

În România, istoria telefoniei mobile datează de la începuturile anilor ’90. În 1992 apărea primul sistem telefonic mobil, o soluţie analogică ce opera în standard NMT (450 MHz). Anul 1996 a reprezentat momentul de inflexiune pentru piaţa autohtonă de telecomunicaţii, prin acordarea primelor licenţe GSM. Câteva luni mai târziu, în 1997, se lansau pe piaţă primele reţele GSM mobile.

În anul 2007 au apărut smartphone-urile şi lucrurile s-au schimbat din nou, acesta devenind centrul vieţii digitale. Smartphone-ul asigură comunicare personală şi de afaceri, divertisment cu muzică şi filme, relaţionare socială, cumpărături şi plăţi, servicii bancare, navigare şi multe altele.

Odată cu avansul terminalelor, au evoluat şi reţelele de comunicaţii (celulare, wi-fi) care permit funcţionarea acestor dispozitive mobile. În locul unor simple servicii de voce, telefoanele erau capabile să asigure servicii pe bază de locaţie, aplicaţii GPS şi medii complexe, cum ar fi transmisia video. Sistemele 4G şi conexiunile Wi-Fi fiabile de astăzi promit acces în bandă ultra-largă, telefonie IP, video de înaltă definiţie şi aplicaţii cloud.

Dincolo de telefonul celular

Următorul val de inovaţie va trece dincolo de colaborare şi comerţ, către conceptul “internetul lucrurilor” (en. - „Internet of everything”). Acesta va uni oameni, procese, date şi obiecte, conexiunile în reţea fiind astfel mai importante şi mai relevante ca niciodată.

Dispozitivele vor deveni tot mai mici, vor fi mai accesibile, mai inteligente şi specializate. Practic „telefonul celular” de mâine ar putea lua forma unei brăţări cu comunicare video bidirecţională sau unui perechi de ochelari cu lentile care afişează o lume virtuală.

Comunicaţiile se vor extinde şi nu vor implica doar oameni, ci şi obiecte - senzori, electronice şi electrocasnice, echipamente de birou şi chiar clădiri, sisteme de utilităţi şi vehicule - toate conectate la internet şi între ele. Nu este departe momentul în care frigiderul va comanda mâncare atunci când „observă” (pe baza unor senzori) că stocul de alimente s-a redus la un minimum. Conform Cisco, până în 2016, vor exista aproape 19 miliarde de conexiuni mobile la nivel global — mai mult de două conexiuni pentru fiecare persoană.

Reţeaua inteligentă stă la baza conceptului de internet al lucrurilor. Este principalul mediu care facilitează lucruri precum serviciile de geolocalizare, cloud computing şi alte aplicaţii mobile. Companiile şi guvernele aşteaptă noua etapă în evoluţia internetului şi se concentrează pe construirea unor reţele care să poată creşte şi evolua astfel încât să includă mai multe persoane, obiecte şi informaţii.

Într-un interviu acordat postului BBC în 2010, Martin Cooper spunea că acum patru decenii nici măcar nu şi-ar fi putut imagina reţelele de socializare şi alte aplicaţii mobile. A adăugat însă şi faptul că telefonul celular al viitorului ar putea fi pur şi simplu un minuscul cip implantat în organismul uman. Probabil că peste 40 de ani telefonul celular va fi de domeniul trecutului, dar conexiunile, atât celulare, cât şi Wi-Fi, vor fi mai importante ca oricând.

cristian popescu cisco

Cristian Popescu
Director general Cisco România

Scurtă istorie a telefoanelor mobile 

1973 - Martin Cooper de la Motorola a luat un prototip DynaTac prin New York şi a uimit lumea care-l privea. Atunci, el a dat primul telefon către rivalul său de la Bell Labs, Joel S. Engel.

1982 - primul telefon mobil pe care l-a lansat Nokia avea 10 kilograme. Mobira Senator era geantă de aparatură de comunicaţii.

1983 - după doar un an, Motorola a introdus pe piaţă evoluţia prototipului din 1973. Cântărea „doar“ 907 grame şi costa 4.000 de dolari (9.000 de dolari în 2013). Bateria rezista pentru o oră de conversaţie.

1989 - Motorola MicroTac a fost primul telefon cu „clapă”. A fost considerat primul telefon de buzunar.

1992 - Motorola International 3200 a fost primul telefon mobil digital, care folosea reţeaua GSM.

1993 - Primul smartphone din lume a fost IBM Simon, care avea un ecran lung, un caiet de notiţe virtual şi o tastatură integrală, la un preţ de 900 de dolari.

1996 - Motorola StarTAC a fost un star pe piaţa telefoanelor mobile. Forma sa a făcut înconjurul planetei, iar firma americană a vândut 60 de milioane de exemplare. În plus, dispozitivul avea doar 88 de grame.

1997 - Nokia Communicator 9000 a făcut carieră printre oamenii de afaceri, fiind un smartphone timpuriu cu stil şi cu calităţi de minicalculator.

1999 - Nokia 3210 a fost printre cele mai populare telefoane din lume, cu 160 de milioane de exemplare vândute.

2002 - BlackBerry 5810 a însemnat începutul unei legende. Firma canadiană a devenit rapid alegerea evidentă a firmelor pentru telefoanele de lucru.

2007 - Steve Jobs transformă telefoanele mobile prin introducerea celularului în epoca mobilităţii pe internet. iPhone a schimbat paradigma, iar toţi producătorii s-au aliniat. Apariţia iPhone a însemnat începutul decăderii BlackBerry şi Nokia. 

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite