39 de ani de la înfiinţarea Apple - 1 aprilie 1976, ziua când tehnologia a fost mai frumoasă
0Pe 1 aprilie 1976 Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ronald Wayne fondau cea mai mare companie din tehnologie din momentul de faţă. Apple a pornit în garajul lui Jobs, iar după un an a introdus Apple I, primul computer al companiei.
Apple a luat fiinţă după ce Steve Jobs şi Steve Wozniak s-au întâlnit, iar Jobs a văzut viitorul în tranzistorii pe care putea să-i creeze Wozniak, mai mici şi mai performanţi. Astfel, compania a fost fondată pentru a construi calculatorul Apple I.
Toate computerele Apple I au fost construite manual de către Steve Wozniak şi au fost prezentate pentru prima oară la Homebrew Computer Club. Apple I nu era tocmai un calculator, ci mai mult o placă de bază. A ajuns pe piaţă în iulie 1976 şi costa 666,66 de dolari
Pionieră în elaborarea de computere personale, compania a devenit la scurt timp unul dintre cele mai vehiculate nume din sectorul tehnologic. Succesul a adus însă, aşa cum se întâmplă în multe cazuri, şi certuri. Jobs a avut o neînţelegere cu un executiv al companiei, consiliul director a considerat că nu are dreptate şi, astfel, la vârsta de 30 de ani, a fost forţat să plece din compania pe care a fondat-o. S-a regrupat imediat şi a dezvoltat alţi doi giganţi tehnologici - NeXT şi Pixar. Cea de-a doua firmă a revoluţionat industria cinematografiei, realizând primul film de animaţie creeat în întregime cu ajutorul computerului. - „Toy Story" (1995). NeXT a fost ulterior cumpărată de Apple, iar Jobs a revenit astfel în cadrul companiei în 1997.
Apple II
Apple II avea un display care includea chiar şi imagini, nu doar text alb-negru. Jobs a venit pentru prima oară cu ideea unei maşinării care să fie pregătită pentru folosul tuturor chiar din momentul în care era scoasă din cutie. Astfel, atenţia sa la detalii a putut fi văzută pe Apple II. După acest calculator, Apple III a fost un relativ eşec, deoarece Jobs a vrut să nu aibă ventilatoare şi un design foarte masiv, dar laptopul se supraîncălzea.
În 1981, IBM lansa computerul personal, iar în 1983 deja PC-ul întrecea Apple II la cantitatea de device-uri vândute. În 1984, IBM avea 4 miliarde de dolari venituri, dublu faţă de Apple.
În acest timp, Macintosh a fost lansat în 1983, iar reclama de 1,5 milioane de dolari difuzată în timpul Super Bowl-ului a devenit poate cea mai cunoscută din lumea tehnologiei.
Epoca mobilă
După revenirea lui Steve Jobs, Apple s-a reinventat şi a devenit cea mai valoroasă companie din lume în acest moment.
Steve Jobs plecase la NeXT, compania pe care o şi fondase, iar Apple se zbătea la limita falimentului. În 1996, Jobs se întorcea la compania pe care a fondat-o şi de unde a fost dat afară, iar în 1997 Steve Jobs era numit CEO interimar.
Au urmat pentru companie iMac, iBook şi Power Mac G4, iar în 2001 a adus pe piaţă şi sistemul de oeprare Mac OS X. În octombrie 2001, însă, Apple a început adevărat revoluţie cu primul iPod . Primul iPod avea 5 GB şi era capabil să stocheze 1.000 de melodii. Revoluţia iPod a venit şi prin intermediului magazinului de melodii iTunes, care oferea piese pentru 99 de cenţi.
În 2007, Steve Jobs a prezentat iPhone-ul, un telefon touchscreen care va revoluţiona lumea la generaţiile următoare. A devenit curând cel mai vândut smartphone din lume, deşi prima generaţie nu avea nici măcar conectivitate de bază.
Pentru Apple a urmat iPad-ul, MacBook-ul, senzorul de amprentă şi transformarea în cea mai valoroasă companie din lume, potrivit datelor de anul acesta.
În ciuda bolii de care suferea, Steve Jobs nu a renunţat la visul său şi a revinit la Apple pentru a lansa primul iPad în 2010, moment în care o acţiune valora 250 de dolari. Euforia lansării acestui produs au propulsat acţiunile către valori de peste 300 de dolari. Însă plecarea din ianuarie 2011 a şefului Apple în concediu medical a marcat din nou o scădere a acţiunilor de 9%. Dar vizionarul nu a putut să rateze lansarea iPad 2 din martie 2011. În vara anului 2011, o acţiune Apple valora deja 400 de dolari, însă anunţul că Steve Jobs va demisiona a adus o uşoară depreciere a acestei cotaţii. Acţiunile Apple au scăzut şi mai mult în octombrie 2011, când a fost lansat telefonul iPhone 4S, unde nu şi-a făcut apariţia Jobs.
Pe data de 6 octombrie 2011, când Steve Jobs a murit, acţiunile s-au oprit de la tranzacţionare, iar ulterior ele au scăzut uşor, după deschiderea burselor americane. Scăderea a fost de 0,9%,faţă de sedinţa anterioară, o acţiune Apple ajungând sâ coste 374,88 de dolari.