Tehnicile de actorie pot fi aplicate în viaţa de zi cu zi: cum să fim siguri pe noi, să ne mobilizăm în situaţii stresante şi să ne convingem şefii că avem dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreaga lume e o scenă, iar oamenii sunt cu toţii actori, afirmaţie pe care o simţim pe propria piele când trebuie să jucăm zeci de roluri pentru a face faţă provocărilor de zi cu zi. Actriţa şi trainerul în comunicare Camelia Pintilie a venit la Adevărul Live pentru a ne arăta cum putem aplica tehnici de actorie pentru a ne îmbunătăţi memoria, cum să ne cucerim interlocutorul la un interviu de angajare, dar şi în alte situaţii de viaţă.

 

Un actor profesionist interpretează pe scenă zeci, sute de roluri, la fel cum se întâmplă şi în viaţa de zi cu zi, în plan personal sau profesional. Cu toţii ne-am uneori să ne descurcăm mai bine într-o situaţie pentru a obţine rezultatul dorit. Tocmai asta se întâmplă la Actelier, un atelier de tehnici de actorie, special creat pentru oamenii care vor să exceleze în plan profesional şi nu numai. 

La Actelier tocmai a început un workshop de 12 săptămâni, în care doi traineri, actori profesionişti, îşi ghidează ucenicii într-un antrenament specific actorilor, însă adaptat unor situaţii pe care le întâlnim cu toţii în viaţa profesională.

Mai exact, pentru acest tip de atelier au fost selectate doar acele tehnici şi exerciţii care îşi găsesc aplicabilitate imediată în mediul profesional. 

Astfel, se pot deprinde tehnici care vor duce la dobândirea siguranţei de sine raportată la interlocutori diferiţi, din diferite medii, asumarea expunerii în faţa unei audienţe, adaptarea rapidă la situaţii noi, neplanificate, folosirea corectă a mijloacelor non-verbale de comunicare, accelerarea gândirii sub presiune pentru soluţionarea situaţiilor de criză, perfecţionarea abilităţilor de comunicare şi de negociere, dar şi la depăşirea zona de confort, prin stimularea imaginaţiei şi a creativităţii. 

În studioul Adevărul Live s-a aflat actriţa Camelia Pintilie, care are pe lângă experienţa în actorie, experienţă ca trainer pentru cursuri de dezvoltare personală şi comunicare în cadrul Actelier. Cu această ocazie ne-a dezvăluit cum putem folosi tehnici de actorie pentru a ieşi cu bine din situaţii importante pentru fiecare dintre noi.

„Noi promovăm un antrenament, nu oferim tipsuri. Sunt 12 săptămâni cu şedinţe de câte 3 ore. Avem oameni din publicitate, medici, avocaţi, oameni de la ambasade, antreprenori. Noi adaptăm exerciţii de actorie la nevoile omului. Sunt exerciţii care dezvoltă atenţie, comunicarea cu partenerul de discuţie, trebuie să ne adapăm la momentul respectiv, să fim ancoraţi în realitatea de aici şi de acum”, spune Camelia Pintilie.

Există câteva aspecte de care trebuie să ţinem cont atunci când suntem în faţa unei provocări:

1. Să nu uităm să respirăm, respiraţia corectă este foarte importantă.

2. Să vedem din exterior situaţia, să vedem ce se poate întâmpla cel mai rău, pentru că de fapt nu avem prea multe de pierdut. Când suntem calmi, atunci ne vin ideile. Atenţie la ce înseamnă acum, ca să improvizăm ceva pe moment.

3. Când vorbim unei mulţimi de oameni, trebuie să vorbim cu ei, să nu ne concentrăm pe noi. Dacă facem asta, mesajul nostru nu mai e interesant. Să ne axăm pe mesaj, pe ce vrem noi să transmitem, să găsim în mesaj ceva personal al nostru, să punem acolo ceva din noi. Nu vorbim la o mulţime, ci cu X şi Y. Trebuie contact vizual cu o mare parte cu oamenii din sală, nu doar cu o persoană, nici să te uiţi aşa în general. Putem face o glumă, cineva poate a ieşit din sală sau a tuşit.

Cum trebuie să ne comportăm la un interviu de angajare

„Interviul de angajare este de fapt o întâlnire de ambele părţi. Nu trebuie să mă gândesc că doar eu trebuie să fiu plăcut, ci şi invers, poate că eu nu vreau să lucrez pentru tine. Trebuie să fii deschis, să stai cu picioarele paralel, cu mâinile pe picioare, să fii senin, să poţi răspunde la întrebări, nu să te gândeşti la ce ai învăţat tu acasă. Trebuie să te adaptezi la persoana din faţa ta. Dacă este un om foarte serios, atunci eu aş face o glumiţă de moment, ca să atrag atenţia”, explică actriţa.

De asemenea, la Actelier se învaţă tehnici de memorare, se fac exerciţii. De exemplu, se începe cu memorarea numelor, care este deseori o problemă: asociem numele cu ceva particular al unei persoane. Ca să memorăm un text trebuie să ne facem în minte un film, o înşiruire logică de imagini, care se reţin mai uşor. Practic, noi facem o poveste ca să putem reţine cuvintele.

Un alt lucru important este să lucrezi cu un partener, să spui cuiva textul care trebuie memorat. „Poţi să capeţi încredere în intuiţia ta, e ceva ce se dezvoltă, ca să scapi de timiditate. La noi e un atelier unde avem voie să greşim. Oamenii ajung să fie mai liberi, să nu se teamă de penibil, să facă lucruri. E mai bine să te arunci, să experimentezi, după aceea îţi dai seama ce ai învăţat. Noi antrenăm abilităţile prin jocuri complicate, începe uşor şi adăugăm treptat presiune. Includem şi exerciţii de improvizaţie.”, spune Camelia Pintilie.

Cum lucrăm cu emoţiile?

Exerciţiile de respiraţie pentru liniştire sunt esenţiale înainte de evenimentul important. Numai aşa se poate regla emoţia. Apoi trebuie să mergem foarte relaxaţi, să ne gândim: care este cel mai rău care ni se poate întâmpla rău? Trebuie să observăm oamenii din jur, ca să putem vorbi cu ei aşa cum trebuie.

Antrenamentul de acest fel pe care îl putem obţine la cursurile de la Actelier ne ajută să ne simţim mai bine, să avem încredere în noi, să vorbim liber cu ceilalţi. Dezvoltăm o vorbire mai bună, o prezenţă, ne facem văzuţi dacă asta vrem într-o anumită ocazie. Cel mai mult contează deschiderea faţă de oameni, pentru ei dacă ne simt deschişi atunci ne plac, mai spune Camelia Pintilie.

Cursurile de la Actelier costă 100 euro/lună, deci 300 euro pentru întregul curs.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite