VIDEO "Tehnologia" de formare a unui fulg de zăpadă, în călătoria spre pământ, la microscop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moleculele îngheţate se cristalizează în furma unui hexagon FOTO cnet.com
Moleculele îngheţate se cristalizează în furma unui hexagon FOTO cnet.com

Imaginea fulgilor de zăpadă sub microscop poate fi comparabilă cu creaţiile artistice elaborate. Particulele îngheţate de praf se cristalizează în forma stelelor desenate, cu şase colţuri, fiecare cu propriul său model.

Niciun fulg nu se formează întocmai ca un altul, dar toţi parcurg aceiaşi paşi în crearea stelelor îngheţate care ajung la noi. „Viaţa” lor în această formă poate fi una foarte scurtă, la destinaţie, când se se topesc şi moleculele de apă redevin lichide. Sau, alternativ, pot forma straturi de metri întregi de zăpadă, fulg cu fulg.

Întreaga călătorie a unui fulg din nori spre pământ nu este însă una atât de simplă cum pare privind pe fereastră când ninge. Zăpada ajunsă pe pământ se formează, fulg cu fulg, din particule de praf minuscule, purtate de nori. Vaporii de apă se lipesc de firul de praf şi creează o picătură îngheţată gata să-şi înceapă călătoria spre sol.

Molecule îngheţate

În timp ce pluteşte în aer, picătura se cristalizează în forma unei prisme cu şase laturi. Pe măsură ce fulgul în proces de formare coboară, gheaţa creşte pe fiecare parte a prismei şi formează cele şase „ramuri” care creează forma binecuoscută a fulgilor. Moleculele de apă care îngheaţă obligă fulgul abia creat să aibă această formă, în cădere. Moleculele de apă se leagă în formă de hexagon în procesul de îngheţare.

Fiecare fulg este afectat diferit de schimbările de temperatură pe care le întâlneşte în cădere. De aceea, modelul creat de „ramurile” îngheţate pe laturile hexagonului de praf îngheţat este unic, indiferent de cât de abundentă ar fi ninsoarea.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite