Jamie Oliver, criticat pentru soluţiile culinare costisitoare expuse în noua sa carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamie Oliver este acuzat de falsitate din cauza preparatelor costisitoare pe care le-a recomandat FOTOGRAFII Facebook
Jamie Oliver este acuzat de falsitate din cauza preparatelor costisitoare pe care le-a recomandat FOTOGRAFII Facebook

Bucătarul Jamie Oliver a fost acuzat de ipocrizie după ce, săptămâna trecută, acesta a lansat pe piaţă o carte, în paginile căreia cititorii ar fi trebuit să găsească soluţia unor mese delicioase la sume modice.

La rugămintea fanilor săi, aşa cum explică în clipul de promovare, celebrul bucătar a lansat volumul „Save with Jamie“, o carte cu 120 de reţete accesibile, care să ajute oamenii să depăşească mai uşor perioada de recesiune economică. Jurnaliştii britanici au discreditat, însă, volumul culinar al bucătarului şi l-au acuzat pe acesta de falsitate, având în vedere că propunerile sale depăşesc cu mult bugetul unei familii cu venituri medii.

Pe lângă soluţiile culinare, cartea îi învaţă pe cititori cum să aleagă mai bine produsele de bază, pentru a economisi fără a face compromisuri de calitate sau nutriţie. Mai mult, Oliver promite că orice gustare regăsită în paginile volumului său costă mai puţin decât o porţie de fast-food sau de mâncare comandată acasă. Editorii publicaţiei „Daily Mail“ îl contrazic, însă, pe celebrul chef, argumentând că, de fapt, produsele alimentare recomandate sunt de şapte ori mai scumpe decât cele comercializate în supermarketuri.

Astfel, o pungă de spaghete comercializată sub brandul lui Oliver costă 9 lei, în timp ce pachetele vândute de companii ca Asda sau Tesco nu depăşesc 1.5 lei. Scenariul se repetă şi în cazul sticlelor cu ulei de măsline şi oţet balsamic care au chipul bucătarului pe etichetă.

Contactat de jurnaliştii cotidianului englez pentru a explica această situaţie, Chris Mould, directorul cantinelor de săraci Trussell Trust din Marea Britanie, a susţinut că unele familii abia reuşesc să mănânce ceva, darămite să mai şi cumpere produsele lui Oliver.

„Save with Jamie“ este cea mai recentă carte lansată de celebrul bucătar britanic

image
„De ce să plăteşti în plus pentru un produs care are pe etichetă chipul unei celebrităţi? Îi sfătuiesc pe cei care sunt dispuşi să cheltuiască mai mult, măcar să cumpere produse mai sănătoase“, punctează Mould.

Polemica născută în jurul cărţii lui Oliver se produce după ce, la începutul acestei săptămâni, bucătarul a criticat plăcerile culinare ale oamenilor de rând, acuzându-i pe aceştia că risipesc sume uriaşe pe semipreparate şi comenzi la domiciliu, în loc să gătească ei înşişi ceva.

Bărbatul devenit faimos pentru talentul şi îndemnânarea de care a dat dovadă în universul gastronomic a condamnat comportamentul familiilor sărace din Marea Britanie care aleg, după spusele sale, cea mai scumpă variantă să se hrănească. Spre deosebire de englezi, spaniolii şi italienii s-au bucurat de încurajările lui Oliver, care a susţinut că fraţii europeni mănâncă bine cu bani puţini, potrivit „The Huffington Post“.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite