Un manuscris antic de la Herculaneum a fost descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale VIDEO

0
Publicat:

Trei studenți au reușit să descifreze cu ajutorul inteligenței artificiale un manuscris de la Herculaneum. Pergamentele au fost îngropate în cenușă după erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., relatează Sky News.

Papirusurile, care fac parte dintr-o colecție de circa 1.800 de pergamente, și mii de relicve au fost carbonizate în timpul erupției vulcanice. 

Peste 800 de pergamente au fost descoperite în orașul Herculaneum, în apropiere de Pompei, într-o vilă romană. În prezent, acestea se află la o bibliotecă din Napoli. 

Încercările de descifrare au fost în zadar până când trei studenți au reușit să deslușească 15 coloane dintr-un pergament grație unor dispozitive de decodificare bazate pe inteligență artificială. 

Manuscrisul
Trei studenți vor împărți marele premiu în valoare de 1 milion de dolari. Foto X/ Nat Friedman

Acest lucru s-a întâmplat în cadrul Vesuvius Challenge, un concurs care a pus la bătaie un premiu în valoare de 1 milion de dolari. 

Youssef Nader din Germania, Luke Farritor din SUA și Julian Schilliger din Elveția vor împărți marele premiu 

Aceste cincisprezece coloane sunt de la sfârșitul primului pergament pe care am reușit să îl citim și conțin texte noi din lumea antică, care nu au mai fost văzute până acum", a transmis Nat Friedman, unul dintre organizatorii concursului, pe X. 

Conform acestuia, este posibil ca manuscrisul să fi fost scris de filozoful Philodemus, care vorbea despre „muzică, mâncare și despre cum să te bucuri de plăcerile vieții". 

Descifrarea virtuală" a pergamentului se realizează prin scanarea 3D a textului cu ajutorul unui scaner computerizat. 

Ulterior, pergamentul a fost separat în segmente, iar zonele cu cerneală au fost detectate de un mecanism de învățare automată - o aplicație a inteligenței artificiale. 

Descoperirea i-a impresionat pe oamenii de știință, dar și pe istorici, inclusiv pe profesora Alice Roberts, care a descris-o ca fiind „descoperirea arheologică a vieții mele”. 

În opinia lui Friedman, textul descifrat reprezintă doar 5% din unul dintre pergamentele descoperite, existând posibilitatea ca alte mii de pergamente să nu fi fost încă găsite în Vila Papirusurilor. 

În 2024, obiectivul nostru este să citim de la câteva pasaje de text la pergamente întregi și vom anunța un nou mare premiu de 100.000 de dolari pentru prima echipă care va reuși să descifreze cel puțin 90% din toate cele patru pergamente pe care le-am scanat", a mai transmis Friedman pe X. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite