Un craniu de dinozaur descoperit în Australia confirmă că sauropodele au călătorit aici din America de Sud

0
Publicat:

Descoperirea celui mai complet craniu de „sauropod enorm", într-o zonă îndepărtată din statul australian Queensland, a fost confirmată miercuri de cercetători, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Echipa care a făcut descoperirea. FOTO Facebook Australian Age of Dinosaurs
Echipa care a făcut descoperirea. FOTO Facebook Australian Age of Dinosaurs

Jurnalul ştiinţific Royal Society Open Science a publicată miercuri descoperirea realizată în colaborare cu muzeul de istorie naturală Australian Age of Dinosaurs.

Descoperirea susţine o teorie conform căreia sauropodele s-au deplasat între America de Sud şi Australia prin Antarctica, în cretacicul mijlociu.

Cum ar fi arătat dinozaurul. FOTO Australian Age of Dinosaurs
Cum ar fi arătat dinozaurul. FOTO Australian Age of Dinosaurs

Dinozaurul a fost numit de cercetători „Ann" 

Craniul, aproape complet, aparţinând unui dinozaur numit de cercetători „Ann" şi excavat în 2018 la staţia Elderslie din Queensland, a fost identificat ca aparţinând speciei Diamantinasaurus matildae, un membru al grupului de dinozauri Sauropoda. Aceşti dinozauri aveau capul mic, gâtul şi coada lungi, corpul asemănător unui butoi şi membre columnare.

Fragmentele de craniu fosilizate ar data de acum 98-95 de milioane de ani.

„Ann” este primul dinozaur sauropod descoperit în această ţară care are craniul aproape intact, potrivit cercetătorului principal dr. Stephen Poropat de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.

„Acest craniu ne oferă o imagine rară asupra anatomiei acestui enorm sauropod care a trăit în nord-estul Australiei cu aproape 100 de milioane de ani în urmă", a subliniat Poropat, citat într-un comunicat emis de universitate.

Potrivit acestuia, în urma analizării rămăşiţelor, cercetătorii audescoperit asemănări între craniul lui „Ann” şi cel al unui titanozaur numit Sarmientosaurus musacchioi, care a trăit în America de Sud cam în acelaşi timp în care Diamantinasaurus a trăit în Queensland.

„Aceste similarităţi includ detalii referitoare la cutia craniană, oasele de la baza craniului lângă articulaţia maxilarului şi forma dinţilor", a mai spus acesta.

„Antarctica - aflată mai mult sau mai puţin în locul în care este acum - nu avea gheaţă”

Cercetătorul  a precizat că această descoperire susţine o teorie conform căreia sauropodele au călătorit între America de Sud şi Australia prin Antarctica în urmă cu 100-95 de milioane de ani.

„Fereastra de acum 100-95 de milioane a fost una dintre cele mai călduroase din istoria geologică recentă a Pământului, ceea ce înseamnă că Antarctica - aflată mai mult sau mai puţin în locul în care este acum - nu avea gheaţă", a explicat cercetătorul.

Acesta precizează că, în mod similar, Australia, care se afla mult mai la sud faţă de astăzi, era mai caldă, cu mai puţină sezonalitate.

„În acel climat, Antarctica era împădurită şi ar fi putut constitui un habitat sau o cale atrăgătoare pentru sauropodele rătăcitoare", a explicat Poropat

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite