SuperLuna: conspiraţiile astrologilor, contrazise de teoriile astronomilor. Când va avea loc în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este ziua Super Lunii. Satelitul natural al Pămâtului se va apropia la o distanţă considerabil mai mică decât Terra şi va părea mai mare şi mai luminoasă. Românii nu vor putea vedea în  timpul nopţii Super Luna, ci o un pseudoeveniment, deoarece momentul de apropiere maximă se va produce astăzi, în timpul zilei.

Potrivit lui Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" din Bucureşti, fenomenul se va produce la ora 14.11, când Luna nu a răsărit încă, iar Luna Plină se produce astăzi, 23 iunie, la ora 14.32, iar depărtarea minimă de Terra va fi de 357.990 de kilometri.

Românii vor putea vedea în această seară o aproape Super Lună, la ora 19.56, când ea se va afla deja cu zeci de kilometri mai departe de momentul de perigeu, adică apropierea minimă de Terra. Într-adevăr, spun reprezentanţii Observatorului Astronomic, vom vedea o Lună Plină mai mare decât de obicei, pentru că se va afla destul de aproape de orizont.

De când a apărut termenul Super Lună?
Potrivit site-ului earthsky.org, Super Luna a apărut ca termen în 1979, de la astrologul Richard Nolle, când el a descris apropierea satelitului de Pământ. El spunea că sunt între 4 şi 6 astfel de fenomene anual.
În momentul perigeului, Luna este la o distanţă de 356.991 de kilometri de Pământ, iar două săptămâni mai târziu ea va atinge apogeul, cea mai îndepărtată poziţie de Pământ, la 406.490 de kilometri distanţă.
Luna nu va mai fi atât de apropiată de Pământ până pe 10 august 2014, când va ajunge cu 5 kilometri mai aproape. De asemenea, pe 28 septembrie 2015 Luna va ajunge cu 123 de kilometri mai aproape. Pe 14 noiembrie 2016 Luna va fi la "doar" 356.509 kilometri de Pământ, distanţă care nu se va mai atinge până în 2034.

Ce cauzează Super Luna?

Despre acest fenomen s-a vorbit ca unul periculos şi care ar cauza dezastre naturale. Reprezentanţii Observatorului Astronomic spun că singurul efect al Super Lunii este creşterea discretă a mareelor. Se ştie că acestea sunt influenţate de atracţia Lunii. Pământul poate să contreze această atracţie în general, dar apa este în permanentă mişcare, astfel că nu poate fi controlată. Magnetismul produce flux şi reflux, apele crescând. Cu toate acestea, mareele nu sunt cu adevărat uriaşe, ci pot avea o influenţă doar dacă sunt combinate cu furtuni.

În tradiţia creată de astrologi, nu de către astronomi, se spune că Luna Plină cauzează reacţii emoţionale extreme, iar sfatul astrologilor este să fim mai raţinali şi să nu ne ascultăm instinctele în această perioadă.

Conspiraţiile Super Lunii?

Cu toate că oamenii de ştiinţă neagă cu putere teoriile conspiraţiei, amatorii susţin că apropierea Lunii a cauzat mereu dezastre naturale. Acestea s-au petrecut în 1955, 1974, 1992 sau 2005. Tsunami-ul care a ucis mii de persoane în Indonezia s-a întâmplat la două săptămâni înainte de Super Luna din 2005, iar în 1974 ciclonul Tracy a afectat zona Darwin din Australia.

De asemenea, amatorii teoriilor conspiraţiei vorbesc despre faptul că astfel de evenimente cauzează cutremure, iar vulcanii pot erupe. Pete Wheeler de la Centrul Internaţional pentru Radioastronomie spune că "Nu erup vulcanii şi nici nu se produc cutremure, doar dacă acestea nu erau inevitabile oricum. Oceanele vor avea doar un flux şi un reflux mai mari decât de obicei, dar nu e nimic spectaculos". Luna ar avea cu 42% mai multă forţă gravitaţională în punctul de perigeu decât în mod normal.

Potrivit site-ului space.com, în timpul Super Lunii activitatea seismică a crescut de obicei doar cu 1%, dar influenţa globală este nesemnificativă. Deşi plăcile tectonice sunt afectate de o presiune mai mare, nu există posibilitatea declanşării unor cutremure mari.

Richard Nolle, creatorul termenului, a mai dat exemple despre dezastre care ar fi fost cauzate de Super Luna, cum ar fi cutremurul din Hawke's Bay, SUA din 1931, uraganul New England din 1938, erup'ia Muntelui Pinatubo din 1991, uraganul Katrina din 2005 şi tsunamiul din Indonezia din acelaşi an.

SuperLuna: conspiraţiile astrologilor, contrazise de teoriile astronomilor


Super Luna şi dezastrul din Japonia

În martie 2011, cutremurul care a afectat Japonia a fost pus de unii pe seama activităţii selenare, adică a Super Lunii. Tsunami-ul produs pe 11 martie a fost pus pe seama apropierii Lunii de pe ... 19 martie. De asemenea, mulţi au dat vina pe Lună şi pentru inundaţiile care se întâmplaseră în acel an, dar cu trei săptămâni mai devreme, în zona Christchurch din Noua Zeelandă.

Dar această teorie a fost demontată de toţi cercetătorii din domeniu. De altfel, toţi sunt de acord că termenul de Super Lună şi teoriile conspiraţiei vin de la inventatorul termenului, Richard Nolle, care a folosit expresia în 1979. În 2011 el a insistat asupra faptului că Luna mai apropiată de Pământ provoacă erupţii vulcanice, cutremure şi aduce în general ghinion.

Alte teorii halucinante despre Luna plină

Super Luna este doar un alt eveniment folosit de adepţii teoriilor conspiraţiei pentru a lega evenimente normale de viaţa noastră de forţe superiopare.

În trecut, diverşi "specialişti" au spus că Luna Plină i-a provocat un travaliu timpuriu unei femei, iar mulţi spun că dacă vezi Luna Plină într-o luni, îţi va aduce noroc. De asemenea, în folclor se spune că medicii chirurgi refuzau să opereze în această zi, pentru a nu risca hemoragii mari. De asemenea, s-a spus că alegerile din 2000 din SUA au fost influenţate de activitatea lunară.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite