Roverul Perseverance a descoperit rezerve mari de substanțe organice aromatice pe Marte
0Rocile din aceste locuri s-au format acum aproximativ 2,6 miliarde de ani, când Marte mai putea avea atmosferă și oceane.
Roverul Perseverance a descoperit depozite de roci sedimentare cu rezerve mari de materie organică pe teritoriul craterului Jezero, rezultat probabil din contactul apei cu mineralele vulcanice marțiene. Această descoperire indică prezența unor rezerve semnificative de astfel de substanțe organice pe Marte, scriu oamenii de știință într-un articol din revista Nature.
„Am găsit un număr mare de molecule organice aromatice foarte diferite în două formațiuni geologice diferite în zona craterului Jezero. Grupuri de aceste molecule au coexistat cu sau au fost localizate în roci sedimentare care au apărut ca urmare a interacțiunilor dintre apa lichidă și rocile vulcanice de la fundul craterului. Acest lucru indică existența unui ciclu geochimic organic mult mai complex pe Marte decât se credea în mod obișnuit în trecut", au scris cercetătorii. Această concluzie a fost făcută de un grup internațional de oameni de știință condus de directorul științific al misiunii Perseverance, Kenneth Farley. Oamenii de știință au analizat datele colectate de NASA Mars Rover Spectrometer în două regiuni diferite ale craterului Jezero, unde modulul a aterizat în februarie 2021. Aceste regiuni, numite Maaz și Seitakh, conțin roci care s-au format acum aproximativ 2,6 miliarde de ani, când Marte încă mai avea semne de atmosferă și oceane.
Oamenii de știință au studiat compoziția sedimentelor din aceste două formațiuni folosind spectrometrul ultraviolet Sherloc, care este capabil să capteze chiar și cele mai subtile urme de materie organică din interiorul mineralelor. Măsurătorile au indicat că în rocile sedimentare din Maaz și Seitakh erau prezente urme de compuși organici aromatici, inclusiv derivați ai acidului ftalic, naftalină, compuși ai benzenului și molecule similare.
Multe dintre aceste straturi de substanțe organice, după cum notează oamenii de știință, au fost găsite în interiorul sau în apropierea depozitelor de carbonați, gips și alte minerale care provin din interacțiunile dintre apă și rocile vulcanice. Potrivit cercetătorilor, prezența substanțelor organice dintr-o dată în două puncte de pe teritoriul craterului Jezero vorbește în favoarea existenței unor procese pe Marte care au condus la formarea constantă a acestor „blocuri ale vieții” în oceanele antice ale planetei.
Cercetătorii speră că această ipoteză va fi în sfârșit confirmată în următorii ani, când probele de rocă colectate de Perseverance vor fi livrate pe Pământ ca parte a misiunii MSR. Probele de minerale marțiene vor permite pentru prima dată studierea compoziției materiei organice marțiene antice.
Căutarea vieții marțiene
Primele planuri pentru roverul Perseverance au fost anunțate de NASA în decembrie 2012. Al cincilea rover NASA, care este un analog apropiat cu predecesorul său, roverul Curiosity, a fost lansat în spațiu la sfârșitul lunii iulie 2020, iar în februarie 2021 a aterizat cu succes pe Marte. După aceea, Perseverance a lansat cu succes prima aeronavă, elicopterul Ingenuity, în atmosfera lui Marte și a început să exploreze planeta, inclusiv căutând posibile urme de viață.
Acum roverul Perseverance nu numai că studiază proprietățile rocilor sedimentare marțiene, ci și colectează probele acestora într-un container special instalat la bord. Mineralele stocate vor fi returnate pe Pământ printr-o misiune specială comună a Agenției Spațiale Europene și NASA numită MSR, care va fi trimisă pe Planeta Roșie nu mai devreme de 2026.