Ploaia de meteori Orionide începe, aducând pe cer fragmente din Cometa Halley. Când poate fi văzut spectacolul celest

0
Publicat:

Săptămâna aceasta începe o ploaie anuală de meteoriți numită Orionide, care este cauzată de cea mai faimoasă rocă spațială din lume - cometa Halley.

foto stele căzătoare
Ploaia de meteori Orionide începe FOTO Valentin Grigore

Pe 26 septembrie începe ploaia de meteoriți Orionide, dar cu o noapte de vârf la câteva săptămâni distanță, există încă timp pentru a planifica o excursie pentru a admira cerul întunecat.

Ploaia de meteori Orionide va începe joi, 26 septembrie, și se va încheia vineri, 22 noiembrie, în 2024, cu o noapte de vârf foarte importantă, în noaptea de duminică, 20 octombrie, spre luni, 21 octombrie. Puteți vedea Orionidele în orice noapte senină de acum până în noiembrie, dar veți avea cele mai mari șanse în noaptea de vârf, potrivit forbes.com.

Când este noaptea de vârf a Orionidelor?

Conform American Meteor Society, Orionidele sunt o ploaie de intensitate medie care uneori se intensifică. Deși de obicei oferă aproximativ 20 de „stele căzătoare” într-o oră în apropierea vârfului, în unii ani pot ajunge la 50-75.

În acest an, noaptea de vârf va avea o lună în descreștere care va răsări înainte de miezul nopții și va rămâne pe cer toată noaptea. Acest lucru va îngreuna observarea Orionidelor, așa că cel mai bine este să căutați „stelele căzătoare” imediat ce se întunecă.

Dacă doriți să le căutați înainte sau după noaptea de vârf, consultați un calculator pentru răsăritul și apusul lunii (un calculator pentru răsăritul și apusul soarelui va fi, de asemenea, util).

Cum cauzează cometa Halley Orionidele

Meteorii, sau „stele căzătoare”, sunt bucăți mici de rocă sau praf care ard atunci când lovesc atmosfera Pământului. Ploaia de meteori Orionide este cauzată de praful și resturile lăsate în sistemul solar interior de cometa Halley (1P/Halley), care a traversat ultima dată sistemul solar interior în 1986 și va reveni în 2061. Aceasta se află în prezent în constelația Hydra, potrivit The Sky Live. Adevăratele „stele căzătoare” vor lovi atmosfera Pământului la aproximativ 41 de mile pe secundă.

Deși sunt cauzate de cometa Halley, Orionidele își iau numele de la punctul lor aparent de origine - ceea ce astronomii numesc punctul lor radiant. Acesta se află în constelația Orion, care răsare în est în jurul miezului nopții. Cu toate acestea, ele pot apărea oriunde pe cerul nopții.

Cometa Halley este de fapt responsabilă pentru două ploi anuale de meteoriți - Orionidele din octombrie și Perseidele din mai.

Cum să vedeți Orionidele

Iată câteva sfaturi de la NASA pentru a vedea ploile de meteoriți:

  • Plecați cât mai departe posibil de poluarea luminoasă urbană (de preferință într-un parc, departe de oraș);
  • Găsiți o locație cu o vedere clară și neobstrucționată a cerului nocturn;
  • Îmbrăcați-vă gros - s-ar putea să fie foarte frig;
  • Aveți răbdare și priviți timp de cel puțin o jumătate de oră, de preferință pe un scaun înclinat sau pe o saltea așezată pe pământ;
  • Nu încercați să folosiți un telescop sau un binoclu - acestea vă reduc considerabil șansele de a vedea „stele căzătoare”;
  • Evitați să vă uitați la telefonul mobil sau la orice altă lumină albă - aceasta vă va distruge instantaneu vederea de noapte și „ploaia de stele” nu se va mai vedea la fel de clar. Folosiți numai lumină roșie.
Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite