Plasturele revoluționar care ar putea schimba viața persoanelor cu insuficiență cardiacă. Cum funcționează

0
Publicat:

Oamenii de știință dezvoltă un plasture din celulele prelevate din sânge și „reprogramate” în celule musculare cardiace, care poate ajuta pacienții cu insuficiență cardiacă, potrivit The Guardian.

Inovația este considerată una „revoluționată”. FOTO Shutterstock
Inovația este considerată una „revoluționată”. FOTO Shutterstock

Inimile deteriorate pot fi „literalmente peticite pentru a le ajuta să funcționeze”, spun cercetătorii, potrivit sursei citate.

Un studiu recent arată că insuficiența cardiacă afectează peste 64 de milioane de persoane din întreaga lume, cauzele incluzând atacurile de cord, hipertensiunea arterială și boala arterelor coronare.

Pentru transplanturile de inimă există o penurie de organe disponibile, în timp ce pompele cardiace artificiale sunt costisitoare și prezintă o serie de complicații.

„Are potențialul de a stabiliza și consolida mușchiul cardiac”

Crearea unor plasturi implantabili fabricați din celule prelevate din sânge și „reprogramate” pentru a acționa ca celule stem - care se pot dezvolta în orice tip de celulă din organism - ar putea pot ajuta organul să se contracte. 

„Avem acum la dispoziție, pentru prima dată, un transplant biologic crescut în laborator, care are potențialul de a stabiliza și consolida mușchiul cardiac”, a explicat prof. Ingo Kutschka, de la Centrul Medical Universitar Göttingen din Germania, coautor al lucrării.

Practic, celule sunt transformate în celule ale mușchiului cardiac și ale țesutului conjunctiv. Ele sunt încorporate într-un gel de colagen și cultivate într-o matriță personalizată, înainte ca plasturii hexagonali rezultați să fie fixați, în serii, pe o membrană.

Pentru om, această membrană are o dimensiune de aproximativ 5 cm pe 10 cm.

Potrivit profesorului Wolfram-Hubertus Zimmermann, coautor al lucrării, mușchiul din plasturi are caracteristicile unei inimi corespunzătoare unei vârste între patru și opt ani.

„Implantăm mușchi tânăr la pacienții cu insuficiență cardiacă”, a spus el.

Utilizarea unor asemenea plasturi reprezintă o evoluție importantă, comparativ cu injectarea directă a celulelor musculare cardiace în inimă, care poate duce la dezvoltarea de tumori sau la apariția unei bătăi neregulate a inimii, uneori mortală.

Plasturii permit administrarea unui număr mult mai mare de celule musculare cardiace, cu o retenție mai mare și, se pare, fără riscul unor astfel de efecte nedorite.

Colegii lui Zimmermann au relatat în revista Nature că au testat plasturii pe maimuțe sănătoase fără a găsi dovezi de bătăi neregulate ale inimii, formare de tumori, decese sau boli legate de plasturi.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite