Planul secret al SUA prin care să învingă URSS: o bază militară pe Lună şi arme nucleare care să îi arate puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neil Armstrong, în timpul pregătirii pentru aselenizare. FOTO NASA
Neil Armstrong, în timpul pregătirii pentru aselenizare. FOTO NASA

În urmă cu peste 50 de ani, americanii erau atât de convinşi că pot câştiga Războiul Rece, încât au conceput un plan de creare a unei baze militare pe Lună, unde să controleze totul de pe Pământ. „Proiectul Orizont“ a fost numele acestei misiuni şi documentele din acea vreme au fost prezentate acum.

Un studiu din 1960 îi prezintă pe americani cuceritorii Lunii, unde se vor stabili cu o bază militară. „Proiectorul Orizont“ a fost pe cât de ambiţios poate fi un plan sortit eşecului. Nu este prea bun din punct de vedere ştiinţific, dar prezintă o imagine destul de realistă a acelor vremuri în care orice avantaj ar fi contat.

„Ar fi un dezastru pentru prestigiul naţiunii noastre şi pentru filosofia noastră democratică să reuşească Uniunea Sovietică dezvoltarea acestei baze militare şi noi să îi urmăm în acest demers“, se arată în documentele declasificate, conform Gizmodo. Orgoliul naţional a fost cel prin care URSS a trimis primul om în spaţiu, iar SUA a reuşit să pună primii oameni pe Lună.

„Programul de creare a unei baze de militare nu trebuie să sufere întârzieri şi prima unitate trebuie să respecte standarde militare. De exemplu, baza trebuie gândită drept un complex permanent, ar trebui să fie în subsol, trebuie să se poată auto-susţine şi trebuie să ofere toate condiţiile necesare misiuniilor regulate“, se arată în raport. Întregul studiu are peste 400 de pagini şi emană optimism prin toate desenele şi detaliile planului.

După ce baza avea să fie construită, spaţiul din jurul Pământului şi Lunii ar fi fost considerat teatru militar. În două documente anexate studiului, cercetătorii au justificat din punct de vedere ştiinţific, politic şi militar nevoia pentru o aşa bază. Ba chiar au inclus grafice, formule matematice şi diverse calcule privind diferenţa între gravitaţia terestră şi cea lunară, între câmpurile magnetice ale celor două corpuri şi cum să rezolve criza de aer şi apă de pe Lună.

image

Bombe nucleare detonate pe Lună

Experţii care au creat studiul au gândit şi designul vehiculelor, funcţionalităţile acestora, dar şi ce costume ar fi potrivite pentru astronauţi. De asemenea, vorbim de anii '60, când armele nucleare erau interesante şi erau văzute drept soluţia pentru orice. Ei au calculat şi impactul folosirii unor astfel de arme pe Lună.

image

De ce? Ei bine, după cum prezintă documentul situaţia, ei voiau să arate puterea foarte mare a SUA şi capacitatea armelor lor. În 1967, ONU a adoptat Tratatul pentru Spaţiul Extraterestru, unde se stipulează că nimeni nu are voie să folosească arme nucleare din afara spaţiului terestru, nici măcar de pe Lună.

Totuşi, în planul din 1960 se trecea în revistă şi construirea unui reactor nuclear pentru asigurarea energiei. Lupta cu URSS era atât de stârnită, încât agenţiile secrete americane monitorizau toate activităţile pe care ruşii le făceau în spaţiu şi au „împrumutat“ pentru o perioadă o capsulă Lunik pe care au analizat-o înainte de a o returna.

Americanii plănuiau să trimită între 10 şi 20 de oameni la început, pentru a stabili colonia, una capabilă să-şi asigure rezerve de oxigen şi apă. Până în 1965, 12 oameni ar fi trebuit să trăiască pe Lună, asigurându-şi alimentele şi „locuinţa“. Cercetătorii au trecut în studiu şi ideea de a cultiva legume în culturi hidroponice, adică în loc de pământ să folosească o soluţie nutritivă. Şi toate astea erau trecute în documente cu 9 ani înainte ca omul să ajungă propriu-zis pe Lună.

image

„Pe baza actualelor cunoştinţe, afirmăm prin acest studiu că este «fezabil tehnic» să creăm o bază lunară. «Fezabil tehnic» nu înseamnă că avem echipamente sau că tehnicile sunt deja definitivate“, se mai arată în studiu. Totuşi, planul a murit în faşă. Liderii Air Force au decis că e prea riscantă o astfel de misiune.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite