Planeta Marte, atracția nopților de toamnă-iarnă pentru iubitorii de astre. Când va prinde strălucirea maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încet, încet, planeta Marte devine atracția nopților de toamnă-iarnă. Cei care doresc să facă fotografii sau observații pe cerul înstelat, trebuie să meargă în zone ferite de poluarea luminoasă, iar „recolta” va fi bogată.

Marte și nebuloasa Crab. FOTO Valentin Grigore
Marte și nebuloasa Crab. FOTO Valentin Grigore

Explicație foto: Imaginea a fost obținută din 20 de cadre a câte 40 de secunde (circa 13 minute în total) la ISO 6400 + dark-uri + flat-uri. FOTO Valentin Grigore

Specialiștii spun că planeta Marte devine din ce în ce mai strălucitoare, îndreptându-se spre opoziția din 8 decembrie.

„La începutul lunii august a intrat în constelația Taurus unde va sta până la sfârșitul lunii martie. O perioadă foarte lungă, deoarece în interiorul acestei constelații are loc mișcarea retrogradă a planetei, începută la debutul lunii noiembrie și care va dura până la mijlocul lunii ianuarie”, spune Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM).

Planeta Marte va avea strălucirea maximă pe 8 decembrie, când se va afla în conjuncție cu Luna Plină, dominând cerul în partea a doua a nopții în această perioadă. După această dată, strălucirea planetei va scădea în fiecare noapte.

Marte răsare în această perioada în jurul orei 19.00, de la Est și poate fi recunoscută ca fiind o stea foarte strălucitoare, puțin roșiatică. 

„La trecerea din constelația Taurus în constelația Gemini (25-26 martie 2023) va avea magnitudinea +0.87, adică de circa 6 ori mai slabă decât la opoziție. Strălucirea planetei va scădea tot mai mult, până în luna august anul viitor, când va ajunge la magnitudinea +1.77, adică de 40 de ori mai slabă decât la opoziție”, mai spune Valentin Grigore.

Reprezentanţii SARM atrag atenţia că în municipiul Târgovişte a crescut foarte mult poluarea luminoasă, fapt ce a condus la o vizibilitate tot mai redusă a constelaţiilor.

Specialiştii atrag atenţia că poluarea luminoasă (răspândirea luminii artificiale în atmosferă şi nu direcţionarea ei către sol) afectează atât calitatea cerului nocturn cât şi sănătatea oamenilor şi a tuturor formelor de viaţă bazate pe alternanţa zi-noapte, ducând la consumuri şi cheltuieli fără rost, cu efecte asupra poluării planetei şi a încălzirii globale.

Studiile au arătat că poluarea luminoasă produce disfuncţii în creşterea şi dezvoltarea zooplanctonului şi plantelor acvatice din jurul oraşelor ceea ce duce la alterarea calităţii apei cu influenţe asupra întregului ecosistem.

De asemenea, este perturbată activitatea fluturilor de noapte şi a păsărilor nocturne cu efecte negative asupra întregului lanţ trofic. Pasările migratoare sunt, la rândul lor, dezorientate de lumină pe timp de noapte, se arată pe poluareluminoasa.ro.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite