Omul care a sărit din spaţiu a atins o viteză mai mare decât se credea iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Baumgartner a spart bariera sunetului pe 30 octombrie 2012 FOTO Reuters
Felix Baumgartner a spart bariera sunetului pe 30 octombrie 2012 FOTO Reuters

Felix Baumgartner, omul care pe 30 octombrie a sărit cu paraşuta dintr-o capsulă situată la 39 de kilometri distanţă de pământ, a depăşit viteza sunetului cu 1358 km/h. Iniţial, viteza maximă aproximată era de 1342 km/h.

Paraşutistul austriac este primul om care spart bariera sunetului fără folosirea unui vehicul. Felix a folosit un costum presurizat şi a a sărit, de deasupra Mexicului, dintr-o capsulă înălţată în stratosferă de un balon cu heliu uriaş.

Baumgartner a atins, pe 30 octombrie, o viteză maximă de 1357,6 km/h, echivalentul Mach 1,25 sau de 1,25 ori viteza sunetului, potrivit datelor citate de Telegraph. Viteza lui a fost estimată iniţial la 1342 km/h. Baumgartner a fost “omul supersonic” timp de jumătate de minut.

Informaţiile mai arată că Felix a sărit de la o distanţă mai mică decât era planificat iniţial. Astfel, capsula lui Baumgartner a urcat la o altitudine de 38894, cu 75 de metri mai puţin decât se calculase iniţial, şi anume 38.969 metri,

 “A sărit de la altitudine mai mică, însă a atins o viteză mai mare decât ne aşteptam, ceea ce e incitant”, a declarat  Art Thompson, director tehnic al echipei Red Bull.

Saltul lui Baumgartner a demonstrat întregii lumi că, cu antrenamentul şi echipamentul adecvat, astronauţii ar putea supravieţui unei căderi de la acea altitudine.

Potrivit informaţiilor culese de senzorii de pe costum, paraşutistul a atins viteza sunetului la 34 de scecunde după ce a sărit din capsulă. Şi-a atins viteza maximă la 50 de secunde după săritură (la 27.800 de metri altitudine) şi a revenit la o viteză subsonică după aproximativ 64 de secunde (la 23.000 metri) .

Baumgartner a spart recordul lui Joe Kittinger, un ofiţer al Forţelor Aeriene, care a sărit în 1960 de la o altitudine de 31 de kilometric. Kittinger nu a reuşit atunci să spargă bariera sunetului.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite