O parte din marile seisme nu au fost consemnate de-a lungul timpului
0Întâlnirea din această toamnă a geofizicienilor din cadrul Uniunii Geofizicienilor Americani a adus în spaţiul public mai multe ipoteze, printre care şi cea potrivit căreia o parte din marile cutremure care au zguduit Terra lipsesc din arhivele istorice, nefiind consemnate, potrivit BBC.
Cercetările sugerează că jumătate din cutremurele de peste 8.5 grade Richter care au zdruncinat Terra lipsesc din consemnările secolului al XIX-lea. Seismele de acest tip îi interesează pe geofizicieni deoarece acestea sunt cele care provoacă pagube imense.
Ipoteza înaintată a avut loc în cadrul Uniunii Geofizicienilor din America din această toamnă, eveniment ţinut în San Francisco. Profesorul Susan Hough de la US Geological Survey a declarat că: „Dacă încercăm să facem o statistică, realizăm că sunt prea puţine cutremure în secolul al XIX-lea”, citată de BBC.
Unul din seismele omise în privinţa intensităţii lor este cel mai probabil cel care a lovind Kamceatka, Rusia, în 1841. Magnitudinea sa estimată a fost de 8.3 grade, dar specialiştii consideră că aceasta probabil a fost undeva în jurul lui 9.2 grade Richter.
Un alt cutremur pus în discuţie şi reconsiderat este cel care a lovit Antilele în 1893. Profesorul Hough susţine că acesta nu are cum să fie de numai 8 grade pe Richter din moment ce a fost resimţit în aproape un sfert din zonele mapamondului.
Oamenii de ştiinţă din aria geofizicii au declarat că vor caută cu atenţie în documentele istorice de secol XIX, informaţii privind cutremurele produse, dar mai ales efectele imediate ale acestora..
Printre exemplele recente de seisme care au depăşit 8.5 grade pe Richter, putem trece în revistă cutremurul din 2004, din Oceanul Indian, seism care a declanşat valuri tsunami foarte mari, cutremurul din 2010, din Chile, şi cel din 2011, din Japonia.