Un cutremur a lovit Iranul în regiunea unde se află singura centrală nucleară civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter a zguduit regiunea de coastă Bushehr din Iran, regiunea unde este situată singura centrală nucleară civilă din această ţară, fără a afecta centrala, dar provocând moartea a opt persoane, potrivit AFP.

Bilanţul provizoriu al autorităţilor indică faptul în urma seismului au murit opt persoane, iar alte 200 au fost rănite. Aproximativ 250 de „case şi clădiri comerciale” au fost distruse de cutremur, susţin sursele media locale, citate de AFP.

Epicentrul seismului a fost în apropierea oraşului Borazjan, aproximativ 60 de kilometri la nord-est de Bushehr. Anterior, guvernatorul provinciei Dashestan, Aireza Khorani, a făcut referire la „casele şi stâlpii de electricitate” afectaţi, adăugând faptul că echipele de salvare nu au putut pătrunde în zonă.

Ţările arabe din Golf şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea în legătură cu fiabilitatea centralei Bushehr şi riscul de poluare radioactivă în caz de accident sau de cutremur major. Cu toate acestea, Iranul şi Rusia au susţinut întotdeauna că centrala respectă normele internaţionale şi că este sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Situat pe mai multe falii seismici importante, Iranul a cunoscut de-a lungul timpului mai multe cutremure devastatoare. Seismul cu cele mai multe victime a avut loc în decembrie 2006, 26.000 de morţi în Bam, aproape un sfert din populaţia acestui oraş. De asemenea, în august 2012, două cutremure puternice au făcut 306 victime în oraşul Tabriz.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite