Cum arată sfârșitul Pământului. Cercetătorii au descoperit răspunsul în spațiu
0Astronomii au descoperit o planetă îndepărtată, asemănătoare Pământului, care oferă o imagine înfricoșătoare despre cum ar putea arăta planeta noastră peste miliarde de ani.

Această planetă nou descoperită a fost poate cândva locuibilă și orbita în jurul unei stele, similar cu modul în care noi orbităm în jurul Soarelui. Cu toate acestea, steaua sa gazdă a suferit la un moment dat o moarte violentă, ceea ce a făcut să se dezlănțuie și să se îndepărteze de noi în spațiu.
Unele studii sugerează că soarele își va începe procesul de moarte în aproximativ un miliard de ani. Când va veni acest moment, planeta noastră ar putea avea „o soartă similară cu cea a acestei planete nou descoperite”, potrivit dailymail.
Aceasta a fost observată pentru prima dată în 2020, însă o echipă de astronomi de la Universitatea Berkeley din California a analizat recent din nou acest sistem planetar cu ajutorul telescopului Keck de 10 metri din Hawaii.
Ce a scos la iveală studiul
Echipa de cercetare și-a publicat rezultatele joi, 26 septembrie, în revista Nature Astronomy.
Astronomii au observat pentru prima dată acest sistem planetar îndepărtat atunci când a trecut prin fața unei stele mai îndepărtate în 2020, amplificând lumina acesteia de 1.000 de ori.
Acesta este ceea ce se numește un „eveniment de microlensing”. Atunci când un sistem planetar trece prin fața unei stele, gravitația sistemului acționează ca o lentilă care focalizează și amplifică lumina de la steaua din fundal.
Cercetătorii de la Korea Microlensing Telescope Network (Institutul de Astronomie și Științe Spațiale din Coreea -KASI) au analizat acest eveniment și au putut determina că „sistemul este format dintr-o stea cu o masă de aproximativ jumătate din cea a soarelui nostru, o planetă de mărimea Pământului și o altă planetă enormă de 17 ori mai masivă decât Jupiter”.
De asemenea, ei au ajuns la concluzia că „distanța dintre planeta de mărimea Pământului și stea este aproximativ egală cu distanța dintre Pământ și soare”.
Dar echipa nu a determinat ce tip de stea orbitează planetele.
Pentru a răspunde la această întrebare, Zhang, Lu și colegul lor Joshua Bloom - profesor de astronomie la UC Berkeley - au decis să analizeze din nou acest sistem planetar îndepărtat folosind telescopul Keck II de 10 metri din Hawaii.
Ei au observat sistemul la trei ani după ce a avut loc evenimentul de „microlensing gravitațional”. Datorită acestui moment, steaua de fundal nu mai era amplificată și devenise suficient de slabă pentru ca steaua „lentilă” - steaua care face parte din sistemul planetar - să fie vizibilă.
Dar Zhang și colegii săi nu au văzut nimic. O stea normală ar fi putut fi văzută cu ușurință. Acest fapt, coroborat cu alte detalii cunoscute despre steaua „lentilă”, i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că aceasta ar putea fi doar „o pitică albă”.
„Acesta este un caz în care a nu vedea nimic este de fapt mai interesant decât a vedea ceva”, a declarat Lu.
Acest studiu oferă o perspectivă unică asupra modului în care ar putea arăta viitorul îndepărtat al planetei și al soarelui nostru.