O banchiză de dimensiunea Romei s-a prăbuşit în Antarctica de Est. Avertismentul specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: USNIC via The Guardian
FOTO: USNIC via The Guardian

Temperaturile ridicate înregistrate în ultimul timp în Antarctica de Est au determinat prăbuşirea unei banchize de dimensiunea Romei.

Banchiza Conger, care avea o suprafaţă aproximativă de 1.200 km pătraţi, s-a prăbuşit în jurul datei de 15 martie, au declarat vineri oamenii de ştiinţă, arată The Guardian.

Antarctica de Est a înregistrat săptămâna trecută temperaturi neobişnuit de ridicate, staţia Concordia înregistrând o temperatură record de -11,8 grade Celsius pe 18 martie, cu peste 40 de grade Celsius mai cald decât în mod normal în această perioadă. Temperaturile record au fost rezultatul unui front atmosferic care a adus căldură.

Banchizele, denumite în termeni de specialitate şi rafturi, joacă un rol important în restrângerea gheţii interioare. Fără ele, gheaţa interioară se varsă mai repede în ocean, ducând la creşterea nivelului mării.

Dr. Catherine Colello Walker, om de ştiinţă la Nasa şi la Woods Hole Oceanographic Institution, a declarat că, deşi raftul de gheaţă Conger a fost relativ mic, "este unul dintre cele mai semnificative evenimente de prăbuşire oriunde în Antarctica de la începutul anilor 2000, când raftul de gheaţă Larsen B s-a dezintegrat".

"Nu va avea efecte uriaşe, cel mai probabil, dar este un semn", a spus Walker.

Raftul de gheaţă Conger s-a micşorat de la mijlocul anilor 2000, dar numai treptat până la începutul anului 2020, a spus Walker. Până la data de 4 martie a acestui an, raftul de gheaţă părea să fi pierdut mai mult de jumătate din suprafaţa sa, comparativ cu măsurătorile din ianuarie de aproximativ 1.200 km pătraţi.

Peter Neff, glaciolog şi profesor asistent de cercetare la Universitatea din Minnesota, a declarat că a vedea chiar şi un mic raft de gheaţă prăbuşit în Antarctica de Est a fost o surpriză.

"Încă tratăm Antarctica de Est ca pe acest cub de gheaţă masiv, înalt, uscat, rece şi imobil", a spus el. "Înţelegerea actuală sugerează în mare măsură că nu puteţi obţine aceleaşi rate rapide de pierdere a gheţii [ca în Antarctica de Vest] din cauza geometriei gheţii şi a pietrei de temelie de acolo."

"Această prăbuşire, mai ales dacă este legată de căldura extremă adusă de evenimentul atmosferic de la mijlocul lunii martie, va conduce la cercetări suplimentare cu privire la aceste procese din regiune."

Datele satelitare ale misiunii Copernicus Sentinel-1 au arătat că mişcarea raftului de gheaţă a început între 5 şi 7 martie, a spus Neff.

Helen Amanda Fricker, profesor de glaciologie la Centrul Polar Scripps, a declarat că trei evenimente de acest gen s-au înregistrat în Antarctica de Est în luna martie şi au vizat raftulrile Conger, Totten şi Glenzer.

"O mare parte din Antarctica de Est este restrânsă de rafturile de gheaţă, aşa că trebuie să fim cu ochii pe toate rafturile de gheaţă de acolo", a spus Fricker într-o postare pe Twitter.

Prof. Matt King, care conduce Centrul Australian de Excelenţă în Ştiinţa Antarcticii, a arătat că vom „vedea mai multe rafturi de gheaţă rupe în viitor, cu încălzirea climei. Vom vedea rafturi masive de gheaţă – mult mai mari decât acesta – despărţindu-se. Iar acestea vor reţine multă gheaţă – suficientă pentru a creşte serios nivelul mării la nivel mondial."

Oamenii de ştiinţă sunt deosebit de preocupaţi de viitorul gheţarului Thwaites de mărimea Floridei – supranumit şi "gheţarul Doomsday" – care conţine suficientă apă pentru a creşte nivelul mării la nivel global cu mai mult de o jumătate de metru.

"Viteza destrămării raftului de gheaţă Conger ne aminteşte că lucrurile se pot schimba rapid", a spus King. "Emisiile noastre de carbon vor avea un impact în Antarctica, iar Antarctica se va întoarce pentru a muşca restul coastelor lumii şi se poate întâmpla mai repede decât credem”, spune specialistul citat de The Guardian.

Vă recomandăm şi: 

Cele mai detaliate imagini ale Soarelui, la o rezoluţie fără precedent, transmise de Sonda Solar Orbiter

STUDIU: Microparticulele de plastic au fost descoperite pentru prima dată în sângele uman

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite