STUDIU: Microparticulele de plastic au fost descoperite pentru prima dată în sângele uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un studiu arată că poluarea cu microparticule de plastic a fost detectată pentru prima dată în sângele uman. Oamenii de ştiinţă au identificat particule minuscule la aproape 80% dintre persoanele testate.

Oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, toţi adulţi sănătoşi şi au identificat particule de plastic la 17 dintre aceştia.

Jumătate dintre probe conţineau tereftalat de polietilenă (PET), utilizat în mod obişnuit pentru sticlele de băuturi, în timp ce o treime conţinea polistiren, folosit pentru ambalarea alimentelor şi a altor produse. Un sfert din probele de sânge conţineau polietilenă, din care sunt fabricate pungile de plastic.

Descoperirea oamenilor de ştiinţă dovedeşte că particulele pot călători în corp şi se pot depozita în organe. Cu toate că impactul asupra sănătăţii este încă necunoscut, cercetătorii sunt îngrijoraţi deoarece microparticulele de plastic provoacă daune celulelor umane în laborator şi se ştie deja că, în cazul poluării atmosferice, particulele din aer pătrund în organism şi provoacă anual milioane de decese premature.

„Studiul nostru reprezintă primul indiciu că avem particule de polimer în sânge - este un rezultat major", a declarat profesorul Dick Vethaak, ecotoxicolog la Vrije Universiteit din Amsterdam, Ţările de Jos. „Însă, trebuie să extindem cercetarea şi să creştem dimensiunile eşantioanelor, numărul de polimeri evaluaţi etc.", a precizat el, adăugând că sunt deja în curs studii suplimentare efectuate pe mai multe grupuri.

„Este, cu siguranţă, de înţeles să fim îngrijoraţi", a declarat Vethaak pentru The Guardian. "Particulele sunt acolo şi sunt transportate în tot corpul", a notat el, scrie Agerpres.

Cercetătorul a precizat că studii făcute anterior au constat că microplasticile sunt de zece ori mai prezente în materiile feclae ale bebeluşilor comparativ cu al persoanelor adulte, dar şi că sugarii care sunt hrăniţi cu biberoane înghit milioane de microparticule de plastic.

„Mai ştim, în general, că bebeluşii şi copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerea la substanţe chimice şi la particule", a spus el. "Asta mă îngrijorează foarte mult", a adăugat cercetătorul.

Noul studiu, publicat în jurnalul Environment International, a adaptat tehnicile existente pentru a se putea detecta şi analiza particule mici, de până la 0,0007 mm.

Unele dintre probele de sânge au prezentat două sau trei tipuri de plastic. Echipa a utilizat ace de seringă din oţel şi tuburi de sticlă pentru a evita contaminarea şi a testat nivelurile de microparticule de plastic folosind probe martor.

„Marea întrebare este ce se întâmplă în corpul nostru", a spus Vethaak. "Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt transportate către anumite organe, trec de bariera hematoencefalică? Şi sunt aceste niveluri suficient de ridicate pentru a declanşa o afecţiune? Trebuie urgent să finanţăm cercetări suplimentare pentru a putea afla", a precizat el.

Studiul a fost finanţat de Organizaţia Naţională Olandeză  pentru Cercetare şi Dezvoltare în Sănătate, alături de Common Seas, care activează în domeniul reducerii poluării cu plastic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite