NASA a amânat ieşirea în spaţiu a doi astronauţi de pe ISS din cauza unor deşeuri spaţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NASA nu a precizat dacă amânarea ieşirii în spaţiu a fost cauzată de resturile provenite de la racheta de test rusească.  Foto shutterstock
NASA nu a precizat dacă amânarea ieşirii în spaţiu a fost cauzată de resturile provenite de la racheta de test rusească.  Foto shutterstock

NASA a anunţat marţi dimineaţă amânarea unei ieşiri în spaţiu a doi dintre astronauţii săi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) din cauza unor deşeuri spaţiale care puteau reprezenta un anumit risc pentru echipaj, informează AFP.

Astronauţii NASA Thomas Marshburn şi Kayla Barron urmau să iasă în exteriorul laboratorului spaţial în a doua parte a zilei de marţi pentru o misiune cu durata de şase ore şi jumătate care avea drept obiectiv înlocuirea unei antene de comunicaţii radio defectă, conform Agerpres.

''NASA a fost informată în legătură cu (un risc) de deşeuri pentru staţia spaţială'', a scris agenţia spaţială pe Twitter. 

''În absenţa posibilităţilor unei evaluări corecte a riscului pe care l-ar putea prezenta pentru astronauţi, echipajul a decis să amâne ieşirea în spaţiu programată pentru 30 noiembrie până când vor fi disponibile informaţii suplimentare'', a mai precizat agenţia. 

La jumătatea lunii noiembrie, Rusia a distrus un satelit propriu cu o rachetă-test, generând un nor de resturi spaţiale. Drept urmare, cei şapte membri ai echipajului de pe ISS au fost nevoiţi să se refugieze temporar în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare. 

NASA nu a precizat dacă amânarea ieşirii în spaţiu a fost cauzată de resturile provenite de la racheta de test rusească. 

Rusia a respins acuzaţiile americanilor potrivit cărora testele sale ar fi pus în pericol staţia spaţială. 

Responsabilii americani au declarat la rândul lor că nu au fost informaţi în avans în legătură cu acest test al unei rachete anti-satelit, a patra astfel de rachetă care atinge un obiect spaţial de la sol şi care a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale reperabile. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite