Mistere şi mituri: cum le explică ştiinţa pe cele mai populare dintre ele
0
Există mituri în care crezi pentru că le-ai auzit la alţii. Există lucruri pe care le crezi misterioase pentru că niciodată n-ai aflat cum funcţionează. Totuşi, au explicaţie.
Vom „diseca” cele mai populare mituri, pe care probabil le-am auzit şi de la bunici, şi de la părinţi, şi chiar dacă ni s-au părut absurde şi lipsite de sens, nu ne-am străduit să le găsim o explicaţie logică.
Poate unul dintre cele mai populare mituri este cel al deochiului. „Nu doar românii cred în deochi şi nu de ieri, de-alaltăieri. Este atât de vechi, că l-am găsit pe la grecii antici, l-am găsit cu secole bune înainte de Hristos şi la popoare întinse pe mai multe continente. Aristofan, Socrate, Plutarch, Hesiod, Plinius cel Bătrân – poate vi-i amintiţi din cărţile de istorie – au avut şi ei ceva de scris despre deochi. Şi romanii se temeau de el, ce să mai vorbim de Orientul Mijlociu, Africa, America Latină, Asia centrală şi în special Europa mediteraneeană.
Oamenii de ştiinţă nu contestă existenţa deochiului. Parapsihologii pun starea de rău pe seama unui transfer de energie care are loc între două persoane prin intermediul ochilor. Ştiinţa nu neagă întru totul existenţa deochiului. Psihiatrul american Colin A. Ross spunea, în urmă cu câţiva ani, că ochii emit energie electromagnetică, iar oamenii o pot percepe atunci când se privesc fix.
Despre partea întunecată a Lunii s-a vorbit mult. Oamenii pot vedea de pe Pământ circa 59% din suprafaţa lunii, dar nu în acelaşi timp. Astfel, 41% din suprafaţa Lunii rămâne ascunsă în totalitate din această poziţie. Tot acest spaţiu ar trebui să fie îngheţat şi întunecat pentru că nu ar vedea niciodată lumina Soarelui. Această idee este greşită, iar o astfel de confuzie se poate crea din cauza rotaţiei sincronizate a Pământului cu Luna care face ca o parte a corpului ceresc să fie îndreptată întotdeauna spre Terra.
Vezi toate aceste explicaţii despre mituri celebre şi nu numai