GALERIE FOTO Cum ajungi pe Marte în 2023 şi unde poţi aplica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii paşi pe Marte ar putea fi făcuţi din 2023 FOTO Reuters
Primii paşi pe Marte ar putea fi făcuţi din 2023 FOTO Reuters

De proiectul Mars One s-ar putea să fi auzit, dar v-aţi gândit cum puteţi ajunge pe Marte în 2023? Pentru că da, este posibil pentru oricine să se înroleze în acest proiect, deşi eligibilitatea nu este sigură. Cu toate acestea, ca în romanele SF, puteţi visa că peste 11 ani veţi călca acolo unde merg momentan roţile robotului Curiosity .

Mars One este o companie olandeză care a anunţat în această vară că plănuieşte să trimită un satelit de comunicaţii pe planeta Roşie până în 2016 şi după alte etape să trimită un om acolo, pentru ca în 2025 pe Marte să existe deja patru-cinci astronauţi care să pregătească terenul pentru o colonie.

Proiectul a fost pornit de către un om de afaceri olandez care a gândit totul ca pe un mare reality show. Toată misiunea va fi monitorizată, începând cu momentul selecţiei astronauţilor şi până la primii paşi pe Planeta Roşie. Însă această modalitate de finanţare trebuie îmbinată cu o sponsorizare serioasă pentru un avantaj competitiv. Bas Landsorp, şeful proiectului, a declarat deja că toate componentele pentru a realiza maşinăria sunt disponibile, iar discuţiile cu producătorii au început deja.

Oficialii companiei au declarat că au vorbit cu o varietate de companii private care acţionează în domeniul aeronauticii şi susţin că au reuşit să strângă cel puţin câte un furnizor pentru fiecare piesă pentru misiune, inclusiv pentru cele care vor fi folosite pentru colonia de pe Marte. Banii veniţi de la sponsori vor finanţa studiile de design iniţiale, care vor necesita între 500 şi 2.500 de ore de muncă.

Cât costă misiunea?

Mars One estimează că preţul final va fi în jur de 6 miliarde de dolari. De asemenea, show-ul de la televiziune va începe în 2013 când va începe procesul de selecţie pentru cei 40 de astronauţi.

Între 2016 şi 2020, Mars One va trimite o serie de misiuni robotice pe Marte. Cel puţin aşa speră. 

Primii patru astronauţi ar trebui să păşească pe Planeta Roşie în 2023, iar mai mulţi vor veni doi ani mai târziu. Nu există momentan planuri pentru ca aceştia să se întoarcă pe Pământ.

Cât de uşor este să fii ales pentru a ajunge acolo unde niciun om nu a mai păşit?

Astronauţii care vor fi trimişi pe Marte vor fi nevoiţi să fie cei mai buni, dar nu după criteriile standard, ci după o serie de criterii combinate, cum ar fi inteligenţa, stabilitatea mintală, cea psihică, dar şi sănătatea fizică. Pentru că trebuie  menţionat, cei care se vor duce pe Marte nu se vor mai întoarce niciodată.

De asemenea, nu există un gen preferat, dar există o vârstă minimă pentru cei care vor să aplice. După 21 de ani, orice persoană din lume poate aplica pentru un astfel de job. Mars One va trimite, potrivit informaţiilor oficiale şi promisiunilor din acest moment, echipaj o dată la doi ani.

Ceea ce este esenţial pentru cei de pe Mars One este găsirea acelei echipe perfecte de patru persoane care va pleca în prima călătorie spre Planeta Roşie. Ei trebuie selectaţi atent pentru a îmbina calităţile şi pentru a putea rezolva orice problemă. Iar acestea pot apărea din plin.

Ştiţi care este rata de succes a misiunilor pe Marte de până acum? Ei bine, chiar şi fără oameni, rata este de 50%. Până acum au existat opt încercări de a ajunge pe Marte din partea americanilor şi doar una singură a eşuat. Cu toate acestea, ruşii s-au chinuit mulţi ani şi au reuşit doar de trei ori să îşi atingă obiectivul.

Înscrierile pentru postul de astronaut încă nu au început, dar cei care vor să afle mai mult se pot abona la ştirile de la Mars One şi vor afla când se deschid porţile către primii oameni.

Ai fost ales, dar cât timp petreci în spaţiu?

Chiar dacă toate lucrurile s-au terminat şi ai fost ales să pleci pe Marte, povestea abia începe. După luni de antrenament, călătoria durează aproximativ şapte luni, un pic mai mult decât petrec astronauţii în acest moment pe Staţia Spaţială Internaţională.  

Nu vă bucuraţi. După şapte luni urmează eternitatea spaţiului. Misiunea Mars One, pe cât de nebună poate părea, sună şi mai grav când aflăm programul de întoarcere al astronauţilor. Pur şi simplu nu există. Misiunea are costuri limitate, iar un plan de evacuare ar însemna costuri extraordinar de mari. Aşadar, pământenii care se duc acolo vor deveni marţieni.

Cât de dificil este să locuieşti pe Marte?

Am văzut cu toţii imaginile oferite de către roverul Curiosity de pe Marte. Nu e un mediu plăcut. Dar multe sunt problemele care pot apărea. Colonia se poate distruge, un astronaut ar putea muri din cauza avarierii costumului sau din cauza faptului că unele boli nu vor putea fi tratate pe Marte.

Astronauţii vor pierde din greutate, din tonusul muscular şi chiar din masa osoasă, deoarece vor sta într-un spaţiu microgravitaţional. Vor fi expuşi particulelor energetice eliberate de soare, crescând posibilitatea ca aceştia să se îmbolnăvească de cancer, după cum menţionează site-ul oficial al proiectului Mars One.


Odată ajunşi pe suprafaţa planetei, astronauţii vor fi expuşi unor mari cantităţi de radiaţii cosmice. Apariţia cancerului este mai mult ca sigură, iar moartea lor este iminentă.

Echipamentul astronauţilor ar putea fi făcut din aluminiu, dar, ar fi mult prea greu şi nu i-ar ajuta la nimic. Unii cercetători au venit cu ideea ca acest echipament să conţină apă, întrucât aceasta absoarbe radiaţiile. La fel se întâmplă si dacă s-ar folosi hidrogen lichid.

În plus, cu cât drumul este mai lung, cu atât astronauţii ar putea dezvolta diverse boli psihice iar relaţiile interumane ar fi puse în pericol. Cu toate acestea, şansele de a contracta cancer din cauza unei călătorii pe Marte sunt mai mici decât şansele de a face grava maladie din cauza fumatului. Astfel, potrivit unui studiu al Agenţiei Federale de Aviaţie din Statele Unite, şansele de a dezvolta cancer în urma unei călătorii pe Marte sunt de 10% pentru bărbaţi şi 17% pentru femei. În comparaţie, şansele de a face cancer din cauza fumatului sunt de aproximativ 24,6% pentru bărbaţi şi 18,5% pentru femei.

Ca totul să fie şi mai dificil, fiecare misiune trebuie să transporte şi componente pentru locuinţele adiţionale şi laboratoarele de studiu.

Ce alte organizaţii vor să trimită oameni pe Marte?

Mars Foundation

Mars Society

MarsDrive

The Mars Initiative

Vreau să mă înscriu şi să aflu mai multe detalii. Ce fac?

În primul rând, intraţi pe site-ul Mars One şi aflaţi mai multe despre proiect. De asemenea, vă abonaţi la newsletter. Apoi gândiţi-vă bine. Dacă veţi fi selectat veţi trăi pentru totdeauna împreună cu acelaşi grup de oameni, într-o suprafaţă totală de 1.000 de metri cubi de spaţiu de locuit, practic 250 de metri cubi pentru fiecare persoană. Totul va fi modular, organizat perfect, după un orar bine respectat.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite