FOTO VIDEO Intel ISEF 2014: prima zi a competiţiei care adună cele mai strălucite minţi tinere din lume. România, reprezentată de cinci elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intel ISEF, competiţia proiectelor interesante. FOTO Octavian Palade/Adevărul
Intel ISEF, competiţia proiectelor interesante. FOTO Octavian Palade/Adevărul

Competiţia Intel ISEF 2014 (Internaţional Science and Engineering Fair) a început luni, în Los Angeles, California. ”Adevărul” a asistat la evenimentul de deschidere.

E 9 dimineaţa în Los Angeles, adică ora 19.00 în România. Pe străzi, zeci de tineri cu insigne la gât arată cu degetele spre clădirile înalte de sticlă din oraşul îngerilor. Se îndreaptă spre Los Angeles Convention Center, clădirea în care se va desfăşura ediţia de anul acesta a competiţiei Intel ISEF. Printre cei peste 1.700 de finalişti din întreaga lume se numără şi cinci tineri români cu proiecte inedite.

Competiţia are loc între 10-16 mai şi premiile puse în joc depăşesc  cinci milioane de dolari. Anul trecut Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat Intel ISEF, fiind recunoscut mondial drept cel mai bun tânăr om de ştiinţă sub 18 ani din 2013. El a câştigat cu maşina low-cost fără şofer, un proiect inovator românesc dezvoltat pentru a ajuta întreaga umanitate.

În 2014, şansa României la Intel ISEF este reprezentată de Octavian Coca şi Ştefan Dascălu din Suceava, Daniel Cosovanu din Solca, Ştefan Iov şi Alexandru Glontaru din Bucureşti. Cei cinci elevi sunt însoţiţi de dr. ing. L. Dan Milici, Universitatea Suceava. 

Şi Republica Moldova s-a calificat la competiţia Intel ISEF, cu patru elevi: Diana Marusic, Dumitru Sava, Anastasia Jelenzâi şi Dumitru Gânju.

La biroul de înregistrări este o coadă mare. Tinerii stau, alături de profesorii lor, pentru a-şi primi ecusoanele ce le permite accesul în clădire. Unii dintre ei care au ajuns mai devreme deja stau în genunchi în sala principală, pentru a-şi pregăti proiectele pentru expoziţie. Los Angeles Convention Center va fi deschis publicului larg în câteva zile şi totul trebuie să fie pus la punct.

Din sala dedicată presei, situată la etajul doi al clădiri, tinerii arată ca nişte furnici ce trudesc într-un muşuroi. Totuşi, gândindu-mă la minţile lor geniale şi la proiectele lor inedite, încep să mă simt eu ca o furnică pe lângă ei.

În competiţie sunt înscrise proiecte ce ţin de biologie, fizică, astronomie, medicină. energie, inginerie, chimie, programare etc.

Cu ce proiecte participă România?

Octavian Coca şi Ştefan Dascălu, din Suceava, au inventat un tratament pentru deficitul de atenţie. Ei propun joaca ca metodă de terapie. Proiectul lor include un circuit cu maşinuţe a căror viteză de deplasare este modificată proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului şi un ventilator a cărui viteză de rotaţie este, la fel, direct proporţională cu gradul de concentrare. 

Daniel Cosovanu, din Solca, judeţul Suceava, s-a gândit la o modalitate de a încălzi camerele cu ajutorul energiei solare. El a inventat un generator low-cost care nu poluează şi care nu consumă energie electrică.

Ştefan Iov şi Alexandru Glontaru sunt din Capitală şi au găsit un nou material pentru construcţia clădirilor. Proiectul lor este foarte interesant, deoarece ei au dezvoltat un adeziv similar celui produs de păianjenii de grădină, cunoscut pentru puterea şi rezistenţa sa. Cei doi elevi susţin că acest tip de adeziv este o soluţie în problema pierderilor umane şi materiale cauzate de seisme, fiind ieftină, ecologică şi uşor de aplicat.

Mai multe detalii despre proiectele românilor veţi putea afla zilele următoare, pe adevarul.ro/tech

image

Profesorii trebuie educaţi 

Dan Milici coordonează prezenţa tinerilor români la ISEF de şase ani de zile. El l-a adus pe drumul victoriei şi pe Ionuţ Budişteanu. El crede că mai important decât participarea la ISEF şi premiile obţinute aici de către elevi este instruirea profesorilor către astfel de activităţi. Milici este conferenţiar universitar la Universitatea din Suceava.

”Încercăm să sprijinim profesorii să încurajeze tinerii spre astfel de activităţi. Este esenţial lucrul acesta. Este foarte uşor să pregăteşti nişte copii pentru olimpiadă - cei foarte buni fac şi pregătire individuală acasă, la şcoală se poate face din nou pregătire. La aceste proiecte - care necesită infrastructură, echipamente sau cheltuieli suplimentare - este foarte dificil. Încercăm mai mult să încurajăm profesorii, nu elevii. Elevul participă un an sau doi după care pleacă la facultate. Pe când profesorul rămâne în şcoală şi începe să furnizeze noi participanţi. Este un lucru foarte important. În Statele Unite, de exemplu, sau în alte state din Europa, elevii nu fac performanţă la olimpiadele clasice - aproape că nu participă. Dar în concursuri de genul acesta, ei sunt pe primul loc”, explică el.

Elevul nu mai este o maşină de rezolvat probleme, ca la olimpiadele de fizică sau matematică. Nu zic că e un lucru rău să participi la olimpiade, au nişte minţi extraordinare copiii care participă la competiţiile de genul acela - dar, până la urmă, societatea modernă caută altceva. De asta este important să încurajăm profesorii să dezvolte astfel de proiecte cu copiii din şcolile lor”, mai zice el.

Milici face parte şi din juriul care acordă premiile oferite de Intel, aşa că ştie exact care sunt criteriile după care este judecat un proiect. ”Juriul de aici este foarte pragmatic. Caută eficienţă, o idee care să străpungă, o idee simplă, ieftină şi care acoperă o masă cât mai mare de utilizatori. Aici trebuie să convingi juriul că proiectul tău poate schimba ceva în societate”, explică el. 

Profesorul crede că proiectele cu care participă România anul acesta la Intel ISEF pot schimba ceva în societate. ”Tinerii noştri au idei dar este esenţial să ştie să le vândă. Aici este mai mult de muncă”, mai explică el.

intel isef 2014

Muncim, muncim, dar ne şi distrăm

”All work no play makes Johnny a dull boy”, spun americanii. Aşa că cei de la Intel au pregătit un colţ special în care participanţii se pot destine. La Intel Quad sunt expuse gadgeturi de ultimă oră, jocuri sofisticate şi PC-uri conectate. 

De asemenea, există şi un magazin de la care participanţii îşi pot cumpăra suveniruri (tricouri, stick-uri USB, insigne etc.), dar şi locuri în care aceştia îşi pot face plinul cu mâncare şi cafea. 

O gală ca un concert rock

Ceremonia de deschidere a început o la ora 18.30 (4.30 ora României). Cum arată o sală plină cu cele mai strălucite minţi tinere din lume? Ca un concert rock. Pe scenă s-au perindat personaje îndrăgite de tinerii participanţi. 

Gala a fost deschisă de Christina Ochoa Lopez, om de ştiinţă şi actriţă cu apariţii în serialul Modern Family. Pe scenă a urcat şi Brian David Johnson, futurist Intel. Sala a explodat în ropote în momentul în care Johnson s-a prezentat drept un "tocilar" şi le-a explicat elevilor cum ei schimbă lumea, "Uitaţi-vă la omul din dreapta voastră. El schimbă lumea. Uitaţi-vă la omul din stânga voastră. El schimbă lumea. Uitaţi-vă la voi! Voi schimbaţi lumea!", a exclamat Johnson pe scenă. 

Sala este scufundată în lumini roz şi albastre şi lumea ţipă şi flutură pancarte. După Johnson urcă pe scenă Mick Ebeling, fondator şi CEO al coompaniei Not Impossible. Mick este creatorul unui dispozitiv care le permite celor paralizaţi să comunice cu ajutorul ochilor. El a inventat o pereche de ochelari cu o cameră video care urmăreşte mişcările ochilor şi le transpune în litere. De asemenea, este iniţiatorul Project Daniel. Prin acest proiect, Ebeling a adus printarea 3D în Africa şi i-a învăţat pe oamenii de acolo cum pot face proteze care să coste 100 de dolari. Daniel a fost prima persoană care a primit o asemenea proteză. Poveştile spuse de el au fost emoţionante, iar publicul a rămas cu ideea că nimic nu este imposibil. 

Gala s-a sfârşit cu o defilare a echipelor din toate ţările participante. Tinerii s-au urcat pe scenă cu afişe desenate de mână sub aplauzele celorlaţi participanţi.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-intel-isef" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Intel ISEF" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite