Experţii români, în cursa pentru cercetarea Marte şi Jupiter. Prima misiune e construirea a doi nanosateliţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nanosatelitul românesc a pornit ieri în primul său zbor

România va produce doi nanosateliţi proiectaţi pentru cercetarea atmosferei superioare a Pământului. Românii vor colabora cu experţii de la Agenţia Spaţială Europeană şi este alături de ţări ca Japonia, Germania şi Italia în acest proiect al creării unei „constelaţii“ de nanosateliţi.

România va produce cei doi nanosateliţi la Institutul de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele, iar aceştia vor fi integraţi într-o „echipă“ de alţi 48 care vor fi construiţi de mai multe ţări implicate în acest proiect. Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania şi Italia sunt parteneri în program, iar finanţarea vine de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), notează „Ştirile TVR1“. Anunţul a fost făcut de către Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

„La finalul acestei întâlniri între NASA şi Ministerul Educaţiei, respectiv ROSA (Agenţia Spaţială Română) s-a stabilit colaborarea în proiecte de explorare interplanetară în domeniul nanosateliţilor. Alături de Statele Unite, Japonia, Germania şi Italia, România va avea doi nanosatelţi în noua constelaţie de 50 de nanosateliţi care vor fi lansaţi la nivel mondial. Este extrem de importantă pentru noi participarea la acest exerciţiu“, a afirmat Costoiu. El a mai spus că NASA şi-a anunţat disponibilitatea de a susţine România în proiecte viitoare, atât cu specialişti, cât şi cu experienţă.

„Curând după această vizită am avut confirmarea din partea administratorului NASA, generalul Charles Bolden, că va vizita România în acest an pentru prezentarea oportunităţilor cercetării spaţiale tinerilor şi companiilor din România“, a mai spus Costoiu. Mai mult, experţii români vor participa la noile misiuni de explorare a Lunii, la misiunile de explorare a planetei Marte şi a planetei Jupiter.

României îi va fi repartizată zona de elaborare a mediului de radiaţii care se află în jurul planetei Jupiter. Centrul de la Măgurele va fi gazda experimentelor prin care va fi simulat mediul de radiaţii din jurul celei mai mari planete a sistemului nostru solar.

Află mai multe despre explorarea spaţiului:

INFOGRAFIC Cum va agăţa cometa sonda spaţială Rosetta

Noi imagini istorice cu dezintegrarea navetei Challenger, dezastrul care a schimbat NASA şi explorarea spaţiului

FOTO NASA surprinde „Mâna Lui Dumnezeu“ într-o nebuloasă aflată la 17.000 de ani-lumină distanţă de Terra

Europenii şi ruşii se duc pe urma apei de pe Marte. Românii sunt şi ei parteneri

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite