Descoperirea făcută accidental, pe Marte, de Roverul Curiosity: „Textura și culoarea, superbe”
0Roverul Curiosity al NASA a făcut o descoperire uimitoare pe Marte. Totul a început când roverul de o tonă a trecut peste o rocă, spărgând-o și scoțând la iveală niște cristale galben-verzui nemaivăzute până acum pe Planeta Roșie.
„Cred că este cea mai neobișnuită descoperire din întreaga misiune și cea mai neașteptată”, a declarat Ashwin Vasavada, om de știință principal al proiectului Curiosity de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California. „Trebuie să recunosc, a fost mult noroc la mijloc. Nu toate rocile ascund secrete interesante în interior”, potrivit CNN.
Echipa Curiosity era nerăbdătoare ca roverul să exploreze canalul Gediz Vallis, o adâncitură sinuoasă care pare să fi fost creată acum 3 miliarde de ani de un amestec de apă curgătoare și resturi. Canalul este sculptat în muntele Sharp, înalt de 5 kilometri. Roverul escaladează acest munte din 2014.
Pietre albe fuseseră observate în depărtare, iar oamenii de știință din cadrul misiunii doreau să le vadă mai de aproape. Conducătorii roverului de la JPL, care trimit instrucțiuni către Curiosity, au efectuat o virare de 90 de grade pentru a poziționa exploratorul robotic astfel încât camerele sale să poată captura un mozaic al peisajului înconjurător.
În dimineața zilei de 30 mai 2024, Vasavada și echipa sa au analizat mozaicul Curiosity și au observat o rocă zdrobită printre urmele roților roverului. O imagine mai apropiată a rocii a confirmat descoperirea „uluitoare”, a spus el. Este vorba de cristale de sulf pur.
Unele dintre descoperirile lui Curiosity, cum ar fi lacuri care au existat milioane de ani și prezența materialelor organice, au contribuit la obiectivul final al misiunii roverului: încercarea de a determina dacă Marte a găzduit vreodată medii favorabile vieții.
Acum, oamenii de știință se află în misiunea de a descifra ce înseamnă prezența sulfului pur pe Marte și ce spune ea despre istoria planetei roșii.
O descoperire spectaculoasă
Curiosity descoperise deja sulfați pe Marte, sau săruri care conțin sulf, ce se formează atunci când apa se evaporă. Echipa a văzut dovezi ale sulfatului de calciu alb strălucitor, cunoscut și sub numele de gips, în crăpăturile de pe suprafața marțiană, fiind practic depuneri de apă dură lăsate în urmă de curgerile antice de ape subterane.
„Nimeni nu avea pe lista de probabilități sulf pur”, a spus Vasavada.
Rocile de sulf au, în mod normal, ceea ce Vasavada descrie drept o „textură frumoasă, translucidă și cristalină”, dar intemperiile de pe Marte au erodat practic exteriorul rocilor, astfel încât acestea se confundă cu restul planetei, alcătuită în mare parte din nuanțe de portocaliu.
Anterior, explorând Marte, roverul Spirit al NASA a rupt una dintre roțile sale și a trebuit să le folosească pe celelalte cinci pentru a se deplasa înapoi. Tragerea roții rupte a scos la iveală un sol alb strălucitor, care s-a dovedit a fi aproape silică pură. Prezența silicei sugerează că pe Marte ar fi putut exista odinioară izvoare termale sau guri de aburi, care ar fi putut crea condiții favorabile vieții microbiene, dacă aceasta ar fi existat vreodată pe planetă.
Descoperirea silicei este încă una dintre cele mai importante realizări ale roverului Spirit, care a funcționat pe Marte din 2004 până în 2011.