Da Vinci a lăsat indicii către un întreg univers ascuns: radarele confirmă existența unei rețele subterane

0
Publicat:

Misterul unei rețele de tuneluri subterane despre care se zvonește de mult timp datorită desenelor lui Leonardo da Vinci sub Castelul Sforza din Milano a fost scos la lumină cu ajutorul high-tech. Experții intenționează să creeze pentru vizitatori o copie digitală a sistemului de pasaje.

Castelul Sforza din Milano încă mai are surprize. FOTO Facebook Castello Sforzesco di Milano
Castelul Sforza din Milano încă mai are surprize. FOTO Facebook Castello Sforzesco di Milano

Radarul de penetrare a solului și scanarea laser au dezvăluit că pasajele istorice făcute celebre de un desen al lui Leonardo da Vinci - care include reprezentări ale numeroaselor tuneluri subterane ale Castelului Sforza, care însă nu fuseseră găsite niciodată - sunt doar una dintre numeroasele secțiuni ale tunelului, potrivit Popular Mechanics.

Cum s-a ajuns la această descoperire

O echipă de cercetători formată din experți de la Universitatea Politehnică din Milano, Codevintec și Sforza Castel a folosit tehnologia amintită pentru a cartografia mai mulți metri de sub castel. Așa s-a descoperit nu numai că tunelurile la care Leonardo Da Vinci a făcut aluzie în desenele sale existau, dar  și că ele ar putea fi doar o mică bucată dintr-un sistem complicat care împânzește tot situl.

„Radarul de penetrare a solului a îmbogățit modelul 3D cu date despre spații cunoscute, dar inaccesibile, aducând la lumină pasarele necunoscute și idei pentru studii ulterioare asupra pasajelor secrete", a declarat Francesca Biolo, cercetător la Universitatea Politehnică din Milano.

Despre Castelul Sforza din Milano

Sursa citată scrie despre celebra construcției că a căpătat o nouă viață în anii 1400, când ducele de Milano, Francesco Sforza, a reconstruit un sit antic. L-a transformat în Castelul Sforza, cu turnuri, curți și săli căptușite cu fresce.

În 1494, succesorul lui Francesco, Ludovico Sforza, l-a angajat pe Leonardo da Vinci să creeze artă pentru castel. Potrivit Art Net, în efortul său de a finaliza acel proiect, Leonardo a construit sistemul de tuneluri nevăzute al castelului, așa cum este înregistrat în Codex Forster I.

Experții cred că tunelurile au fost folosite cândva pentru operațiuni militare, dar alte porțiuni ale sistemului ar fi putut include și utilizări personale.

De exemplu, un pasaj leagă castelul de Bazilica Santa Maria delle Grazie, o biserică construită de Francesco care găzduiește „Cina cea de taină" a lui Leonardo da Vinci și care este, de asemenea, locul înmormântărilor familiei Sforza. Pasajul ar fi putut oferi celor care locuiau în castel acces mai rapid la mormintele celor dragi, cum ar fi soția lui Ludovico, Beatrice d'Este.

În prezent, complexul castelului găzduiește trei muzee diferite: Pinacoteca del Castello Sforzesco, Muzeul Pietei Rondanini și Muzeul de Artă Antică.

„Scopul este de a crea un geamăn digital al Castelului Sforza”

Cu toate că sistemul subteran ar putea să nu fie pe deplin accesibil în prezent, radarul de penetrare a solului și scanarea laser folosite pentru a confirma prezența sa ar putea debloca o nouă perspectivă asupra lumii subterane a Castelului Sforza.

„Scopul este de a crea un geamăn digital al Castelului Sforza, un model digital care nu numai că reprezintă aspectele actuale ale castelului, dar vă permite și să explorați trecutul, recuperând elemente istorice care nu mai sunt vizibile”, a declarat Franco Guzzetti, profesor de geomatică la Universitatea Politehnică din Milano.

Adăugarea realității augmentate la căile virtuale le-ar putea permite vizitatorilor să exploreze mediile subterane și locurile istorice inaccesibile într-o nouă experiență muzeală. 

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite