Cum influenţează dezvoltarea economică dispariţia unor limbi minoritare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul datorat dezvoltării economice ar putea duce la dispariţia unor limbi minoritare, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, specialişti care susţin că anumite părţi din părţi din Australia şi America de Nord se confruntă cu asemenea probleme, potrivit „Business Insider”.

„Limbile lumii dispar acum cu mare viteză. Este o situaţie foarte gravă. Vrem să descoperim felul în care extincţia este distribuită global şi care sunt factorii principali ai acestui proces”, afirmă coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, citată de BBC.

Potrivit cercetătorilor studiului publicat în „Proceedings of the Royal Society B”, cu cât o ţară are mai mult succes din punct de vedere economic, cu atât mai repede dispar limbile ei minoritare, potrivit BBC. Aceştia susţin că în America de Nord, limbi precum Upper Tanana, vorbită de mai puţin de 25 de persoane în Alaska, sunt pe punctul de a dispărea pentru totdeauna. Un alt exemplu este limba Wichita din zona Oklahomei care în 2008 avea un singur vorbitor fluent.

De asemenea, nici Europa nu este ferită de această problemă. Astfel, limbi precum Ume Sami din Scandinavia şi dialectul Auvergnat din Franţa dispar într-un ritm accelerat din vorbirea curentă.

„Pe măsură ce economia se dezvoltă, o limbă ajunge adeseori să domine sferele politice şi educaţionale ale unei naţiuni. Oamenii sunt forţaţi să adopte limba dominantă sau riscă să rămână izolaţi”, a precizat Amano care recomandă ca eforturile de protejare a acestor limbi trebuie să se concentreze pe teritoriile cum sunt cele menţionate anterior. Totodată, punctează faptul că aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt în prezent ameninţate.

Pe lista limbilor sau dialectelor care sunt ameninţate cu dispariţia sunt şi o parte din cele din Himalaya, precum Bahing din Nepal, care mai este vorbită în prezent de opt persoane. Cercetătorii avertizează că odată cu debutul procesului de creştere economică rapidă „în viitorul apropiat, acele limbi se vor confrunta cu riscul de extincţie”, după cum spune Tatsuya Amano.

În Australia, Margu, este o limbă recent dispărută care pare a fi urmată în curând Rembarunga, potrivit „Business Insider”

Un exemplu pozitiv privind încercarea menţinerea în uz a unor limbi sau dialecte este oferit de  eforturile depuse pentru protejarea dialectului scoţian din Marea Britanie, o strategie considerată de succes.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite