Video Cercetătorii spun că au readus la viață o specie de lup dispărută acum 10.000 de ani. „Faceți cunoștință cu Romulus și Remus”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania americană Colossal Biosciences susține că a readus la viață o specie de lup care a dispărut acum 10 mii de ani.

Canis dirus/FOTO: X
Canis dirus/FOTO: X

„Activează sunetul. Asculți acum primul urlet al unui Canis dirus după 10.000 de ani. Faceți cunoștință cu Romulus și Remus - primele animale readuse la viață, născute pe 1 octombrie 2024”, transmite Colossal Bioscinences.

Un alt pui de lup, pe nume Khaleesi (nume inspirat din seria „Game of Thrones”), s-a născut pe 31 ianuarie 2025.

În postarea de pe X, Colossal a explicat cum puii au fost „aduși înapoi din dispariție” prin modificări genetice provenite dintr-un genom complet al canis dirus, care a fost „reconstruit cu meticulozitate” din ADN-ul antic găsit în fosilele unui dinte de 13.000 de ani din Ohio și a unui os intern al urechii de 72.000 de ani din Idaho.

Au fost folosiți și lupii cenușii pentru stabilirea liniilor celulare, deoarece sunt ruda cea mai apropiată în viață a speciei dispărute de lup. Compania a modificat ADN-ul lupului cenușiu pentru a aduce schimbări specifice, cum ar fi o blană de culoare mai deschisă, lungimea părului, modelele de pe corp, precum și dimensiunea corpului și musculatura.

De asemenea, au fost folosiți lupi-surogat pentru a da naștere puilor, așa că aceștia arată și poate sună asemenea unui canis dirus, dar nu sunt o potrivire genetică completă.

Totuși, acești lupi nu vor învăța să trăiască în sălbăticie, iar Beth Shapiro, directorul companiei Colossal, a spus că „i-ar plăcea să cunoască comportamentul natural al unui canis dirus”.

Nu pot să calce nici într-o așchie fără ca noi să nu aflăm”, a spus aceasta, citată de New York Times.

Adam Boyko, cercetător la Universitatea Cornell, care nu a fost implicat în proiect, a declarat că „este incitant faptul că putem crea versiuni funcționale ale unor specii dispărute.” Cu toate acestea, a afirmat că acești lupi nu sunt cu adevărat canis dirus, în contextul în care nu trăiesc într-o haită pentru a-și cunoaște comportamentul natural.

The New Scientist, revistă științifică britanică, nu s-a arătat foarte convinsă de această realizare.

„Niciun Canis dirus nu a fost readus la viață. Având în vedere că genomul lupului cenușiu are o lungime de aproximativ 2,4 miliarde de perechi de baze, mai rămâne loc pentru milioane de perechi de baze de diferențe”, au scris aceștia.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite