Australia se „mută“ şi afectează sistemele GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia s-a deplasat în ultimii 22 de ani. Nu a ajuns cu „mult“ mai aproape de noi, dar această mişcare generează schimbarea hărţilor actuale.

Din 1994 până în prezent, Australia s-a deplasat cu 1,5 metri. Fenomenul este unul obişnuit, cauzat de plăcile tectonice, iar specialişti în domeniu susţin că după desprinderea din continentul Indo-australian, acest fragment de pământ se deplasează spre Nord-Est cu aproximativ şapte centimetri pe an. Pentru a rezolva problema, guvernul a anunţat că latitudinea şi longitudinea ţării vor fi modificate oficial, pentru a reflecta noua poziţie a continentului.

Placa tectonică pe care se află Australia este cea mai rapidă placă de pe Pământ. Totuşi, mişcarea de deplasare va crea o tensiune care, în final, va fi eliberată sub forma unor cutremure. Consecinţele imediate sunt reflectate de schimbarea poziţiei continentului australian, în fiecare an fiind tot mai aproape de Ecuador, de aceea este necesară şi modificarea pentru a actualiza hărţile şi sistemele GPS. 

În prezent, hărţile digitale „găsesc“ Australia pe baza coordonatelor oficiale. Diferenţa de 1,5 metri nu este semnificativă pentru cei care vor să se deplaseze pe continent, deoarece sistemul GPS are o acurateţe de până la cinci metri, dar pe viitor pot apărea diferenţe prea mari, dacă nu sunt făcute acum actualizările. Totuşi, din 2020 vom avea un nou sistem de poziţionare, care se va ajusta automat la deplasările naturale ale pământului.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite