Am putea trăi până la 500 de ani. Descoperirea făcută de cercetătorii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au reuşit să crească exponenţial media de viaţă a unor viermi folosindu-se de o serie de tratamente genetice. Ei sunt de părere că procedura ar putea fi adaptată astfel încât să fie aplicată şi oamenilor.

Cercetătorii americani au modificat genetic o serie de viermi din specia Caenorhabditis elegans şi au reuşit să îi facă să trăiască de 5 ori mai mult decât ar fi fost normal. Ei au făcut două mutaţii care, potrivit doctorului Pankaj Kapahi de la Institutul Buck pentru Cercetarea Vârstei din California, „ai determinat o buclă pozitivă de feedback în anumite ţesuturi, fapt care a crescut durata lor de viaţă. Practic, aceşti viermi au trăit până la echivalentul uman al vârstei de 400-500 de ani“.

Procedura testată de cercetători deschide o serie de noi posibilităţi privind întârzierea îmbătrânirii la oameni prin tratamente genetice, mai spune Kapahi. „La începuturi, cercetarea efectuată pe cancer s-a concentrat pe mutaţiile unei singure gene, însă după un timp a devenit evident că mutaţii diferite ale mai multor clase de gene provocau boala. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi cu îmbătrânirea“, a declarat acesta.

Viermii C. elegans sunt primele animale cărora le-a fost cartografiat întreg genonmul şi din această cauză sunt folosiţi frecvent în astfel de experimente.

Noul studiu a presupus blocarea unor molecule cheie care afectează modul în care acţionează insulina şi proteina numită „ţinta rapamicinei“. Modificarea genetică a moleculei care influenţează insulina a dublat durata de viaţă a viermilor şi modificarea „ţintei rapamicinei“ le creşte durata de viaţă cu 30%.

Cercetătorii se aşteptau ca după combinarea celor două proceduri vor lungi viaţa viermilor cu 130%, însă rezultatul a fost mult mai bun decât se aşteptau.

În următorul experiment, oamenii de ştiinţă vor încerca să vadă dacă modificarea aceloraşi gene la şoareci va da aceleaşi rezultate. „Vom folosi şoareci modificaţi genetic, care au acţiunea insulinei suprimată, şi îi vom trata cu rapamicină“, a declarat doctorul Kapahi.

Dacă experimentul pe şoareci va fi un succes ar însemna că procedura ar putea fi aplicată şi altor mamifere.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite