100 de specii, în pericol de dispariţie: animalele care nu aduc beneficii oamenilor vor fi lăsate „în voia naturii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leneşul-pigmeu cu trei degete (Bradypus pygmaeus) este unul dintre animalele cu un viitor sumbru. FOTO Shutterstock
Leneşul-pigmeu cu trei degete (Bradypus pygmaeus) este unul dintre animalele cu un viitor sumbru. FOTO Shutterstock

Câteva dintre speciile pe cale de dispariţie, printre care se află şi leneşul cu trei degete sau ciupercile-aşchie cu spori, ar putea să nu beneficieze de protecţia de care au nevoie, din simplul motiv că nu aduc beneficii directe oamenilor, potrivit cercetătorilor care au alcătuit de curând o lista cu top 100 de animale, plante şi ciuperci pe cale de dispariţie.

„A fost adoptată mentalitatea «lăsăm totul pe mâna naturii», speciile şi habitatele fiind valorificate şi prioritizate în funcţie de beneficiile pe care le aduc oamenilor. Această decizie a îngreunat misiunea celor care încearcă să protejeze toate speciile pe cale de dispariţie din lume. În timp ce utilitatea este importantă, conservarea este ceva diferit. Au speciile acestea dreptul la viaţă sau avem noi dreptul să le ştergem de pe faţa Pământului?“, se întreabă Jonathan Baillie, profesor şi director de conservare pentru Societatea Zoologică din Londra.

„De nepreţuit sau inutil“?

Autorii raportului intitulat „De nepreţuit sau inutil?“ speră să  ocrotească şi animalele considerate  „inutile“ şi să le pună în vizorul grupurilor nonguvernamentale de conservare din întreaga lume.

„Toate speciile de pe listă sunt unice şi nu pot fi înlocuite. Dacă dispar, nicio sumă de bani nu le poate aduce înapoi. Cu toate acestea, dacă acţionăm imediat putem să le oferim o şansă de supravieţuire. Pentru acest lucru este nevoie de sprijin moral din partea societăţii şi de o poziţie etică prin care toate speciile să aibă dreptul la viaţă “, explică co-autorul Ellen Butcher.

Cele mai multe specii au fost aduse la un pas de dispariţie din cauza activităţilor umane. Însă, în majoritatea cazurilor, oamenii de ştiinţă cred că dispariţia lor poate fi evitată prin eforturi de conservare.

Specii în pericol

100 de specii din 48 de ţări diferite  sunt primele care vor dispărea complet dacă nu se iau măsuri pentru a le proteja.

Saola sau unicornul asiatic (Pseudoryx nghetinhensis ) este în pericol de extincţie, fiind printre mamiferele din sud-estul Asiei cu gradul cel mai ridicat de dispariţie. Populaţia unicornului asiatic a ajuns la câteva zeci.

Singurul loc în care se găsesc ciupercile willow cu spori este o arie restrânsă din Ţara Galilor. Populaţia ciupercilor este în declin şi o singură catastrofă le poate şterge de pe faţa Pământului.

„Dacă noi credem că aceste specii sunt de nepreţuit atunci este timpul ca Guvernul, industria şi comunitatea de conservare să intervină şi să arate viitoarelor generaţii că preţuim viaţa“, a comentat

Jonathan Baillie, profesor şi director de conservare pentru Societatea Zoologică din Londra.

„Toate speciile sunt valoroase pentru natură şi, deci, pentru oameni. Chiar dacă însemnătatea unor specii nu este evidentă, toate contribuie la circuitul naturii“, explică Simon Stuart, preşedintele Comisiei dedicate Supravieţuirii Speciilor de la IUCN.

1. Leneşul-pigmeu cu trei degete

Leneşul-pigmeu cu trei degete (Bradypus pygmaeus) este unul dintre animalele cu un viitor sumbru. Specia se găseşte doar în Insula Escudo, la 17 km de coasta Panama. Fiind pe jumătate cât rudele de peste mări şi cântărind cât un bebeluş, leneşul-pigmeu este unul dintre cei mai mici şi mai lenţi leneşi din lume pe cale de dispariţie. Sunt mai puţin de 500 de leneşi rămaşi în libertate.

2. Gibonul din Hanan

Gibonii sunt întâlniţi în insula Hainan din China şi sunt mai puţin de 20 de exemplare în viaţă. Vânatul lor excesiv i-a pus pe cale de dispariţie.

3. Tritonul din Luristan (Iran)

Specia trăieşte doar în trei ape curgătoare din sudul munţilor Zagros din Iran. Au rămas doar 1.000 de exemplare din cauză că sunt colecţionate ca animale de companie.

4. Fugaciul-de-ţărm cu cioc sub formă de lingură

Blocarea şi renovarea habitatului lor le-a cauzat extincţia. Populaţia globală de fugaci este de mai puţin de 100 de perechi.

5. Ciuperca blister

Din cauza habitatului limitat din Pembrokshire, Ţara Galilor, este una dintre cele mai ameninţate specii cu dispariţia.

6. Broasca lui Archey

Nu se cunoaşte numarul broaştelor din habitatul lor natural din peninsula Coromandel şi în Pădurea Whareorino din Noua Zeelandă.

7. Orhideea subterană din vestul Australiei

95% din habitatul natural al plantei a fost distrus. Mai există doar 100 de exemplare în natură.

8. Rinocerul javanez

Rinocerul se găsea în pădurile din sud-estul Asiei, dar astăzi singurele exemplare sunt în captivitate în Parcul Naţional Kulon din Java. Cornul lor este folosit în medicina tradiţională şi costă 30.000 de dolari pe piaţa neagră.

9. Hirola

Pierderea habitatului, branconajul şi competiţia lor cu şeptelul le-a adus în pragul dispariţiei. Mai puţin de 1.000  de exemplare trăiesc în sud-estul Keniei şi în sud-vestul Somaliei.

10. Dombeya mauritania

Planta din Mauriţius este ameninţată cu dispariţia din cauza distrugerii habitatului său.

11.Crapul-dinţos Aci Gol

Lacul Ici din Turcia este habitatul a ultimelor câteva sute de perechi de crapi.

12.Liliacul cu coada sub formă de husă 

100 de indivizi maturi trăiesc în două peşteri din insulele din Oceanul Indian, Silhoutte şi Mahe.

13.Rinocerul sumatran

În Malaezia şi Indonezia au rămas doar 250 de rinoceri.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite