1 mai 1927 - ziua când România a avut prima centrală telefonică automată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telefonul cu disc, o relicvă istorică
Telefonul cu disc, o relicvă istorică

Astăzi, 1 mai, se împlinesc 87 de ani de când a fost montată la Bucureşti prima centrală telefonică automată, care deservea câteva mii de telefoane. A fost practic începutul telefoniei moderne în România.

Potrivit datelor ANCOM România, în 1927 se instalează prima centrală telefonică automată, de tip Rotary 7A1 în clădirea Dacia din Bucureşti, cu peste 3.000 de linii telefonice. Centrala a precedat construţia Palatului Telefoanelor, clădire finalizată în 1933. Centrala a fost amplasată la intersecţia dintre Bulevardul Dacia şi Strada M. Sterian.

Potrivit pasionaţilor de tehnologie şi telecomunicaţii, centrala a funcţionat până în 1984 - 1985, când a fost scoasă din funcţiune din cauza faptului că se crăpau izolaţiile de la fire.

Cum funcţiona? Informaţiile sunt fascinante. “Cum se făcea facutarea pe vremea impulsurilor: în centrală existau 1-2 ceasuri cu pendulă care cronometrau secundele. Mai exista un traducător de impulsuri. Ceasul, împreună cu traducătorul de impulsuri numărau impulsurile în funcţie de zona unde sunai (de exemplu, în Bucureşti un impuls = 3 minute). Dar impulsurile au fost o invenţie târzie. Iniţial, se putea vorbi nelimitat la telefoane, dar se plătea un abonament fix.

3.000 de linii deservite

Prima centrală telefonică automată a fost proiectată de inginerul Ion (Iancu) Constantinescu, care a fondat învăţământul de telecomunicaţii din România. Iancu a efectuat cercetări privind propagarea undelor magnetice, în contextul în care în 1877 se introduce telefonul în România. Prima centrală manuală a fost inaugurată în 1901 în Palatul Poştelor din Calea Victoriei. Centrala manuală avea baterie centrală de tip Western Electric şi o capacitate de 3.000 de linii care trebuiau cuplate manual de către un operator. Iancu Constantinescu este cel care în 1927 introduce prim acentrală telefonică automată românească.

Centralele automate Rotary au fost apoi fabricate în prima întreprindere pentru terminale telefonice şi aparate de tip secretariat, numită Standard Electrica România.

Prima centrală telefonică a fost construită în 1877 de Tivadar Puskas, un inginer maghiar care lucra cu Thomas Edison. Ea a fost introdusă de Compania Bell în Boston. Prima centrală telefonică pentru public a fost deschisă în acelaşi an, pe 12 noiembrie, aproape de Berlin.

Centralele automate au fost brevetate pentru prima oară în 1891, de inginerul Almon Brown Strowger în Kansas City. Aceste centrale funcţionau iniţial doar cu telefoanele cu disc

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/telefonie" target="_blank">View the story "Telefonie" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite