„Spală-ţi nasul după ce prizezi cocaină şi nu o combina cu alcool“. O broşură îi învaţă pe liceeni cum să se drogheze corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescenţii din Scoţia primesc broşuri despre cum să se drogheze cu cocaină şi cu alte droguriFOTO: Huffingtonpost.com
Adolescenţii din Scoţia primesc broşuri despre cum să se drogheze cu cocaină şi cu alte droguriFOTO: Huffingtonpost.com

Părinţii unor adolescenţi din oraşul scoţian Edinburgh s-au revoltat după ce primăria şi o asociaţie antidrog au distribuit într-un liceu o broşură cu recomandări despre cum se prizează corect cocaina, cum se fumează canabisul şi cum se iau pastilele de ecstasy.

Broşura controversată se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 25 de ani, a fost lansată şi distribuită pe 29 octombrie unor elevi de 15 şi 16 ani dintr-un liceu din oraşul Edinburgh şi conţine sfaturi despre cum să se drogheze corect.

De exemplu, elevii de liceu sunt sfătuiţi să „doarmă bine“ înainte şi după ce prizează cocaină, să nu o combine cu alcool, să-şi „spele nasul după fiecare priză“, să folosească vitamina E pentru a preveni sau trata rănile de la nas şi să „evite să împartă bancnotele împăturite sau paiele pentru a reduce riscul de infectare cu HIV sau hepatita C“.

Adolescenţii primesc recomandări foarte clare privind consumul corect de ecstasy: ei ar trebui „să înceapă consumul cu o jumătate de pastilă şi să aştepte cel puţin două ore până să-şi administreze o nouă doză“. De asemenea, tinerii sunt sfătuiţi să bea apă după ecstasy, dar nu mai mult de o jumătate de litru pe oră, şi să facă pauze de la dans pentru a se linişti.

Recomandări există li pentru tinerii care preferă marijuana. Dacă o inhalează, ar trebui să aibă grijă să nu tragă cu putere, iar dacă o fumează, ar fi bine să o amestece cu tutun slab, se precizează în controversata broşură.

brosura droguri

Autorii materialului informativ, reprezentanţii primăriei oraşului Edinburgh şi asociaţia antidrog Drug and Alcohol Project Limited, spun că acestea sunt „sfaturi pentru siguranţă“. Broşura include şi denumirile de stradă ale drogurilor sau efectele şi riscurile consumului de stupefiante. Ea ar urma să fie distribuită şi în alte licee din Edinburgh în lunile următoare.

Abordarea neobişnuită a porblemei consumului de droguri printre adolescenţi a fost criticată de părinţi şi de asociaţiile antidrog. „Nu cred că asemenea publicaţii sunt utile. Tinerii gândesc diferit de adulţi şi informaţiile de acest fel ar putea să le confirme că este în regulă să iei droguri. Ar fi de preferat ca autorităţile să convingă oamenii să se ţină departe de droguri, cu atât mai mult cu cât tinerii vor folosi orice scuză pentru a-şi justifica alegerile“, este de părere Graeme Pearson, membru al parlamentului scoţian şi directorul general al agenţiei antidrog din Scoţia, citat de publicaţia „Daily Mail“.

brosura droguri

„Nu ştiu de ce ar scoate cineva o broşură care să le spună adolescenţilor cum să ia droguri şi să fie în siguranţă. Nu există siguranţă când vine vorba de droguri. Ele distrug oamenii, de ce ai vrea să publici aşa o broşură? Nu am vîzut niciodată aşa ceva. (...) Mulţi tineri care nu ştiu nimic despre droguri ar putea să o citească şi să înţeleagă din ea că există un mod sigur de a le consuma. Este ca şi cum ai spune: «Iată 10 metode simple de a lua droguri». Singurul avertisment sigur în privinţa drogurilor este să le evite cu desăvârşire“, spune Agnes Morrison, reprezentant al Fundaţiei Maxie Richards.

Citeşte şi:

VIDEO Ce droguri au luat scriitorii români: Eliade a folosit opium şi canabis, Eminescu a fost tratat cu morfină, poetul Ion Barbu lua eter şi cocaină

Mărturiile unui dependent: „Marijuana mi-a şters amintirile, mi-a furat viaţa“

Uruguay, ţara unde autorităţile organizează cursuri pentru cultivarea marijuanei

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite