Simptomele sarcinii, transmise şi la parteneri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii britanici spun că greţurile de dimineaţă şi durerile de spate ale femeilor însărcinate se pot transmite şi partenerilor de viaţă Greţurile matinale, crampele, durerile

Cercetătorii britanici spun că greţurile de dimineaţă şi durerile de spate ale femeilor însărcinate se pot transmite şi partenerilor de viaţă

Greţurile matinale, crampele, durerile de spate şi creşterea în volum a abdomenului, comune femeilor însărcinate, pot fi experimentate şi de către partenerii acestora. Cercetătorii de la Universitatea St. George din Londra spun că avem de-a face cu un fenomen denumit sindromul Couvade. Deocamdată nu există o explicaţie a acestei manifestări în rândul bărbaţilor, însă ea ar putea fi pusă pe seama anxietăţii resimţite şi transmise de viitoarea mămică.

Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat pe 282 de viitori tătici de specialiştii britanici. Bărbaţii, cu vârste între 19 şi 55 de ani, au fost monitorizaţi pe toată perioada sarcinii partenerei. Aceştia au prezentat toate simptomele resimţite şi de viitoare mămică, precum crampe, dureri ale spatelui, pofte alimentare, greţuri matinale, oboseală, ameţeli, insomnie, dureri de dinţi şi schimbări de dispoziţie.

În cazuri extreme, bărbaţii au prezentat şi o creştere în volum a abdomenului, având acelaşi aspect ca al unei femei însărcinate. Ei s-au plâns medicului de familie de acest lucru, însă, în urma unui consult, s-a constatat că nu există o cauză fizică a acestor simptome. În timp ce majoritatea tăticilor au trecut prin aceste stări încă de la debutul sarcinii partenerei, au existat şi cazuri în care manifestările au apărut abia în preajma momentului naşterii. În ambele situaţii, simptomele au dispărut o dată cu venirea pe lume a bebeluşului.

"Aceşti bărbaţi sunt atât de legaţi de partenera de viaţă şi de experienţele prin care aceasta trece, încât ajung să dezvolte aceleaşi manifestări, prin simpatie", a explicat dr. Arthur Brennan, coordonatorul studiului.

"Îmi era în permanenţă foame şi chiar pofteam la mâncăruri pe care înainte nu le agream. Mă trezeam în toiul nopţii şi mâncam aripioare de pui şi cartofi prăjiţi. Dimineaţa mă trezeam cu câteva ore mai devreme decât de obicei şi îmi preparam singur micul dejun, lucru care nu îmi stă în fire", a povestit unul dintre bărbaţii cuprinşi în studiu.

Un altul a mărturisit că a simţit pe propria piele durerile soţiei din timpul travaliului.

"În timp ce soţia mea era în sala de naştere, cu cât durerile ei se înteţeau, cu atât mai tare le resimţeam şi eu", a povestit acesta.

Sindromul Couvade, deşi este întâlnit la tot mai mulţi bărbaţi, nu este recunoscut de medicina alopată.

Medicina nu recunoaşte sarcina falsă a bărbatului

"Unele persoane pot privi aceste manifestări resimţite de bărbaţi ca fiind doar o încercare de a atrage atenţia asupra lor. Însă ele sunt simptome involuntare. De cele mai multe ori, bărbaţii nu îşi dau seama de ce se întâmplă cu ei, iar medicii nu recunosc acest sindrom. Cu toate acestea, el există cu adevărat", a concluzionat dr. Brennan, la rândul său tată a doi copii.

Dr. Val Collington, directorul Şcolii de Moaşe din St. George, susţine că această descoperire nu reprezintă o noutate pentru moaşe. "Ele mi-au povestit că de-a lungul carierei lor s-au confruntat frecvent cu situaţii în care viitorii tătici acuzau greţuri în primele stadii ale sarcinii soţiei", a menţionat dr. Collington.

Sindromul Couvade a fost identificat şi se pare că are la bază simpatia, în opinia dr. Harriet Gross de la Universitatea Loughborough din Londra. "Ar fi interesant să aflăm dacă există o legătură între intensitatea trăirilor din timpul sarcinii femeii şi experienţa prin care trec partenerii. Simptomele care apar de obicei în primele săptămâni de sarcină sunt determinate de stresul resimţit de ambii parteneri puşi în faţa unei sarcini neplanificate", a adăugat dr. Gross.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite