Sexul la diverse vârste
0Dorinţa şi actul sexual sunt diferite la adolescenţă, la maturitate şi la bătrâneţe. La fiecare vârstă sexul ni se pare altfel şi, de fiecare dată, cel mai bine e în prezent. Sexul nu are vârstă, arată studii recente care susţin că experienţele pot fi la fel de plăcute şi la vârste înaintate. Sexualitatea fiecăruia evoluează însă şi ne face să simţim diferit fiecare act.
Ideile preconcepute care spun că oamenii bătrâni renunţă la activitatea sexuală sunt contrazise de numeroase studii şi analize. Încă din primii ani din viaţă ne descoperim corpul din punct de vedere sexual, apar curiozităţile, iar părinţii sunt supuşi tirului de întrebări „ruşinoase". Apariţia primelor interacţiuni sexuale se loveşte şi de primele frustrări, de eşecuri, dar şi de continua evoluţie. Fiecare vârstă vine cu lovituri, dar şi cu plăceri.
Descoperirea corpului sexual
Vârsta la care apar primele dileme legate de sexualitate este cuprinsă între 7 şi 8 ani, după cum spune şi sexologul Ramona Covrig. „Deşi nu putem vorbi de activitate sexuală, această vârstă este cea a autoexplorării, a fascinaţiei faţă de propriul sex şi a curiozităţii faţă de sexul opus. Este cea mai importantă perioadă pentru viitorul adult care se construieşte acum", explică specialistul. Astfel, dezvoltarea copilului din punct de vedere al informaţiilor privind sexul depinde de cât de conservatoare este familia în care trăieşte.
Marea Furtună a hormonilor
Cele mai mari schimbări fizice şi psihologice la ambele sexe apar la adolescenţă, în perioada 14-19 ani. Sexologii o numesc vârsta furtunoasă, mai ales pentru că transformă copilul într-o fiinţă sexuală. Mulţi tineri sunt luaţi prin surprindere, iar transformările le schimbă fundamental întregul comportament.
Lucrul acesta i s-a întâmplat şi Ioanei P., 16 ani, din Iaşi. Fata a avut primul contact sexual acum câteva luni. „Am făcut dragoste prima oară cu prietenul meu mai mult din dorinţa lui. Eram împreună de vreo patru luni şi subiectul a devenit inevitabil. Într-un fel mi-am dorit şi eu asta, dar primele încercări au fost ciudate", mărturiseşte Ioana. A citit despre sex de pe internet, dar s-a lovit de şocul realităţii. „Era foarte uşor în teorie, dar în practică se aplicau mai greu sfaturile. Nu prea ştiam ce să facem exact", spune adolescenta.
După cum precizează sexologul Ramona Covrig, perioada adolescenţei este una sensibilă din punct de vedere al frustrărilor care se pot acumula. „Sensibilitatea şi necunoaşterea, neîndemânarea şi stângăcia îl pot face pe adolescent să gândească despre sine că nu este destul de capabil să întreţină un act sexual normal", susţine Covrig.
Această perioadă poate fi caracterizată şi ca una a deviaţiilor şi exceselor sexuale. Conform unui studiu al Universităţii din Arizona (Statele Unite), fetele sunt cu 30% mai predispuse să nu folosească mijloace contraceptive la prima experienţă sexuală. La nivel global, la această vârstă se petrece şi debutul vieţii sexuale.Sexul pare cel mai bun acum pentru că dorinţa intensă şi goana după ceva interzis, după ceva nou cresc adrenalina şi, implicit, plăcerea.
Tinereţea stabilizează sexualitatea
În timp, neîndemânarea şi stângăcia se schimbă şi ele, iar adolescentul se transformă într-un tânăr care îşi asumă propria sexualitate. Pentru George G., 22 de ani, din Iaşi, aceasta a fost perioada când a descoperit cu adevărat sexul. „Chiar dacă primele încercări au apărut pe la 15 ani, ceva demn de luat în seamă s-a întâmplat abia pe la 20 de ani", spune tânărul. Perioada 20-29 de ani se poate caracteriza printr-o căutare perpetuă a satisfacerii sexuale. Iubirea îşi face loc în viaţa tânărului, iar acesta se poate concentra pe o singură relaţie intimă, explică sexologii. La această vârstă, sexul pare cel mai bun pentru că începem să fim mai experimentaţi, pentru că încercăm să găsim trăiri de calitate, iar cele fizice sunt completate de cele emoţionale.
Vârsta ieşirilor din cuplu
După câţiva ani, sexul se transformă dintr-o activitate aventuroasă într-o practică plăcută, dar demitizată. Cu toate acestea, în jurul vârstei de 40 de ani, spune Ramona Covrig, „se poate vorbi de o cerere mai intensă pentru sex. Este perioada marilor ieşiri din viaţa de cuplu, perioada infidelităţilor de scurtă durată, fără implicare emoţională, căutarea confirmării imaginii de sine.
Elena F., 42 de ani, din Capitală, ştie ce înseamnă o viaţă sexuală aventuroasă după prima tinereţe. E căsătorită de 20 de ani şi, de curând, a simţit o atracţie nefirească pentru un coleg de birou. „El era căsătorit, eu la fel. Am stabilit de la început că totul este fără implicaţii, aşa că a fost doar o aventură", spune Elena. A fost însă experienţa care i-a redat încrederea în sine din punct de vedere sexual şi care a făcut-o să se simtă din nou dorită după ce, în ultimii cinci ani, sexul cu soţul ei devenise o rutină, şi aceasta rară. La 40-50 de ani, sexul se maturizează şi pare că este experienţa cea mai profundă pentru că redescoperim adolescentul din noi.
Dragoste la bătrâneţe
Bătrâneţea poate fi la fel de bună şi mulţumitoare, deşi funcţiile fizice se degradează. Cu toate că performanţele sexuale scad, iar mobilitatea nu mai este aceeaşi, persoanele de peste 60 de ani pot împărtăşi momente plăcute. „Sexualitatea este un dar cu care ne naştem şi pe care îl putem onora până la trecerea noastră dincolo. În fond, este unul dintre cele mai frumoase cadouri primite de la natură", spune Ramona Covrig. Vârsta a treia este şi perioada în care sexul li se pare multora cel mai bun, pentru că îşi dau seama că ar putea fi ultimele senzaţii intense.
"Sexualitatea este un dar cu care ne naştem şi pe care îl putem onora până la trecerea noastră dincolo.''
Ramona Covrig sexolog
17 ani este vârsta medie la care are loc debutul vieţii sexuale, potrivit unui studiu realizat de Durex, la nivel internaţional.
Calitatea relaţiilor vine din dragoste
Sexul este un subiect tabu pentru foarte multe persoane publice de la noi. Există însă şi oameni care nu se sfiesc să vorbească despre experienţele lor. E şi cazul muzicianului şi politicianului Mădălin Voicu (foto), 59 de ani. Are şase copii cu cinci femei, recunoaşte deschis că îi place sexul de calitate şi că, la începutul vieţii sexuale, tatăl său l-a luat de mână şi l-a dus la o femeie de 27 de ani. „Important este cât de potent eşti şi cât de mult te ţine", crede Mădălin Voicu. Acesta le recomandă bărbaţilor să caute femei inteligente şi să înţeleagă că satisfacţia înseamnă şi sentimente. „Sexul de calitate înseamnă, de fapt, să faci dragoste."
14-19 ani
Este etapa explorării şi a manifestării curajului sexual. Poate fi numită perioada furtunoasă, cu cele mai multe schimbări fizice şi psihice la ambele sexe. Copilul se transformă într-o fiinţă sexuală.
30-40 ani
În timp ce la 30 de ani ajungem la sexul de calitate, îmbinat cu dragoste, la 40 de ani se poate vorbi despre o cerere mai intensă pentru activitate sexuală, fiind perioada marilor infidelităţi.
50-70 ani
Funcţiile sexuale se degradează, iar problemele care apar pot crea neplăceri. Totuşi, viaţa sexuală are farmecul ei la orice vârstă şi clipele plăcute în doi pot apărea şi la bătrâneţe.
Iluzia experienţei intime perfecte
Vârstele sexului au probleme particulare, iar studiile vin să confirme acest lucru. Cercetătorii de la Universitatea Penn State (SUA) au descoperit că, odată cu primul contact sexual, imaginea despre sine scade la fete. În schimb, băieţii capătă mai multă încredere. Aceste concluzii sunt în strânsă legătură cu riscurile pe care şi le asumă tinerii în privinţa vieţii sexuale. O analiză privind legătura dintre imaginea de sine şi riscuri a arătat că tinerii cu mai multă încredere riscă în viaţa sexuală, uitând de contracepţie.
Dacă vârsta medie la nivel global pentru primul contact sexual este de 17 ani, vârsta la care viaţa sexuală se termină nu poate fi calculată la fel de uşor. Conform unui sondaj din Statele Unite, citat de BBC, viaţa sexuală a femeilor se termină cu aproximativ cinci ani mai devreme decât cea a bărbaţilor.
Astfel, la 65 de ani, majoritatea femeilor îşi încheie viaţa sexuală, dar bărbaţii mai pot fi activi până la 70. Sexul perfect este un termen relativ, dar fiecare perioadă a vieţii îşi asumă titlul de „epocă a celui mai bun sex". Tinerii privesc cu îngrijorare spre viitor, crezând că numărul actelor sexuale va scădea, iar calitatea nu va mai fi aceeaşi ca în prezent. Cei mai în vârstă, pe de altă parte, consideră că experienţa şi cunoaşterea partenerului sunt mai importante decât furtuna hormonală ce apare în adolescenţă.
Sexologul Ramona Covrig susţine că avem impresia că sexul este mai bun într-o anumită etapă a vieţii deoarece de fiecare dată suntem alţii, de fiecare dată mai entuziaşti, mai cunoscători. „Experienţele de viaţă ne fac să gândim că ceea ce trăim în acest moment este cel mai frumos lucru care ni se poate întâmpla."
Cum să te bucuri odată cu trecerea anilor
- Specialiştii de la site-ul helpguide.org oferă o serie de sfaturi pentru menţinerea unei vieţi sexuale fericite odată cu trecerea anilor:
- Profită de experienţă. Independenţa şi încrederea în sine acumulate în timp pot fi foarte atractive pentru partener. Oamenii se pot simţi ca la 22 de ani, chiar şi după ce au trecut de 60.
- Schimbări naturale. Este normal ca, în timp, abilităţile sexuale ale partenerilor să scadă. Cu toate acestea, chiar dacă numărul actelor sexuale se reduce, atunci când se întâmplă ar trebui atinse niveluri de intimitate nedescoperite.
- Schimbă rutina. Modificări simple şi creative pot influenţa viaţa sexuală. Schimbarea momentului pentru a face dragoste este esenţială.
- Comunică. Vorbeşte cu partenerul, cu un prieten sau cu un consilier despre problemele fizice sau emoţionale.
- Nu fiţi timizi. Ţineţi-vă de mână des. Atingeţi-vă partenerii când aveţi ocazia şi încurajaţi-i să facă acelaşi lucru. Spuneţi-le ce vă
atrage încă la ei.
- Relaxaţi-vă. Găsiţi împreună o activitate care să vă relaxeze şi care să fie plăcută. Puteţi încerca masajul sau băile împreună.