Sexul, boală grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La nivel global, dependența de sex afectează 6-8% din populaţie
La nivel global, dependența de sex afectează 6-8% din populaţie

Psihiatrii o recunosc ca pe o afecţiune mentală, dar nu mulţi o acceptă ca pe o boală adevărată considerând că dependenţa de sex ţine mai degrabă de moralitate decât de medicină.

„Mă numesc Andrei şi sunt dependent de sex. Dacă ar exista un grup al Dependenţilor de Sex Anonimi, aşa mi-aş începe povestea. Dar nu există, aşa că mă tratez de unul singur, cu ajutorul unui terapeut. Cum mi-am dat seama că sunt dependent de sex? Am început să cred asta când m-a părăsit soţia şi a luat copiii cu ea. O înşelam «doar» de vreo şase ani şi, spăşit, îi mărturiseam toate aventurile. Sau aproape toate, de cele pe care le-am plătit nu i-am zis. Într-o zi cred că s-a săturat şi a plecat, mi-a lăsat o scrisoare în care îmi spunea că am o problemă şi că ar trebui să mă tratez. N-a vorbit cu mine de atunci şi au trecut deja doi ani. Comunicăm prin părinţii ei, când mă duc să iau copiii. De ce o înşelam? Nu ştiu. Simţeam nevoia să mă relaxez... şi sexul cu persoane pe care abia le cunoşteam era ca o ţigară bună. Am ajuns la un psiholog, ca să trec de povestea cu divorţul, dar am ajuns să-mi dau seama că alta era problema mea. Nu ştiu dacă mă voi vindeca vreodată, dar am reuşit să reduc numărul cuceririlor".  E povestea unui bărbat de 37 de ani, din Bucureşti. Este manager la o firmă cu aproximativ 50 de angajaţi, dintre care 80% sunt femei. S-a culcat cu mai mult de jumătate dintre ele, după cum recunoaşte chiar el.

Maria are sau n-are o problemă?

„Eu sunt Maria şi am o problemă. De fapt, nu cred că e o problemă, deşi psihologul meu aşa îmi sugerează. Eu zic doar că-mi place să fac sex. Sunt tânără, ce e rău în asta?! Câţi iubiţi am avut? Nu ştiu, cine îi numără? Dacă ies în club şi-mi place un tip, nu mă deranjează să ajung la el acasă. Cu unii m-am oprit la baie sau pe o străduţă întunecată. Când fac sex, mă simt puternică, frumoasă, dorită. E un lucru bun, nu? Şi de ce să mă limitez la un singur bărbat?Oricum şi ei sunt la fel!".  Aceasta este mărturisirea unei tinere de 29 de ani, absol¬ventă a Facultăţii de Farmacie, care recunoaşte făţiş, deşi nu se mândreşte cu asta, că a avut o aventură cu un profesor. Deşi absolventă de Farmacie, Maria preferă să fie chelneriţă într-un bar. De ce? Pentru că, spune ea, aşa se simte „liberă" sau, în traducerea terapeutului, aşa îşi poate satis-face nevoia de a avea parte de o partidă de sex ori de cât ori pofteşte.

Definiție, simptome, riscuri

Dependenţa sexuală, numită şi hipersexualitate, nimfomanie, comportament sexual compulsiv sau compulsie sexuală, este clasificată drept o tulburare mintală de către psihiatri. Totuşi, în mentalul colectiv, aceasta este mai degrabă catalogată drept promiscuitate, nu o problemă de ordin psihic.  „Persoanele care suferă de această tulburare sunt obsedate de sex, cu tot ce implică acesta, iar vieţile lor sunt profund afectate de această obsesie. Acest lucru poate determina comportamente riscante, precum sexul cu prostituate, cum este cazul lui Andrei, sau cu persoane necunoscute, neprotejat, cum este cel al Mariei. Dependenţii nu pot fi fideli, chiar dacă sunt implicaţi într-o relaţie serioasă sau căsătoriţi. De multe ori se simt însă vinovaţi faţă de partener şi-şi mărturisesc greşeala, considerând că nu o vor repeta", le explică terapeutul celor doi. Terapeut care, din motive de confidenţialitate referitoare la pacienţi şi la afecţiunile lor, a dorit să-şi păstreze anonimatul.

image

Specialiştii spun că aceia care suferă de astfel de tulburări nu-şi consideră comportamentul ca fiind deviant, ba dimpotrivă, cei mai mulţi se simt mândri de apetitul lor sexual. Multe persoane folosesc sexul ca leac împotriva stărilor de anxietate, de depresie sau pur şi simplu pentru a scăpa de singurătate. Spre deosebire de alte comportamente adictive, cum ar fi alcoolismul sau toxicomania, dependenţa de sex se manifestă la nivel psihic, fiind astfel mai dificil de tratat.

Pacienți din întâmplare

Problema dependenţei de sex a fost studiată de specialişti celebri. Pentru a descrie imoralitatea bărbaţilor, medicul Robert Stoller a introdus în urmă cu aproape 40 de ani termenul de „donjuanism". De asemenea, psihologul Albert Ellis şi sociologul Edward Sagarin au tratat anormalitatea sexuală prin explicaţii aduse nimfomaniei, adică hipersexualitate în cazul femeilor. De altfel, studiile arată că dependenţa de sex este destul de răspândită în cazul reprezentantelor sexului frumos. O treime dintre pacienţii americani trataţi pentru această tulburare sunt femei. La nivel global, 6-8% din populaţie suferă de această problemă, însă oamenii de ştiinţă subliniază că nu pot oferi o cifră exactă deoarece mulţi dintre pacienţi ajung la psiholog cu alte probleme, cum ar fi depresie, anxietate, dependenţă de alcool sau tutun, însă, de fapt, ei suferă de dependenţă de sex.
Totuşi, avertizează specialiştii, nu trebuie confundată tulburarea cu plăcerea de a face sex. „Atât timp cât nu afectează profund şi în sens negativ viaţa unei persoane, relaţiile de muncă, de prietenie, de familie, nu este dependenţă", a explicat Rory Read, cercetător în domeniul psihologiei la  Universitatea din California, SUA.

Cauze „externe" ale obsesiei

Hipersexualitatea poate apărea şi în cazul persoanelor care suferă de tulburare bipolară sau schizofrenie, ca parte a maniei. De asemenea, medicii au identificat aceleaşi simptome la pacienţii cu tulburări neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau leziuni traumatice ale creierului.

7 semne că sexul este mai mult decât o plăcere

Nu este uşor să-ţi dai seama când o persoană suferă de dependenţă de sex, mai ales că este vorba de o activitate care se desfăşoară, de cele mai multe ori, în intimitatea dormitorului. În plus, este ceva atât de natural, încât cu greu unii ar accepta că au o problemă şi că dorinţa lor este peste limita normalului. Totuşi, sexologii au identificat câteva indicii care ar putea sugera dependenţa de sex.


1. Adulterul, promiscuitatea, masturbarea compulsivă, obsesia faţă de pornografie sunt semne clare ale unei probleme.

2. Folosirea sexului pentru a evita înfruntarea unor situaţii stresante sau pentru a umple un gol reprezintă indicii ale dependenţei de sex.

3. Investirea unor sume importante de bani, indiferent de consecinţe, pentru satisfacerea dorinţelor sexuale este un indiciu al unui comportament deviant.

4. Semn al dependenţei sexuale este şi faptul că, de multe ori, comportamentul sexual cauzează probleme la locul de muncă, în relaţiile cu prietenii sau în familie. Lipsa concentrării în alte domenii în favoarea concentrării exclusive pe satisfacerea nevoilor sexuale este de asemenea un simptom.

5. Ignorarea pericolului - lipsa protecţiei, sexul în locuri interzise, riscul asumat fără niciun fel de remuşcare - sunt de asemenea semnale de alarmă.

6. Adulterul, infidelitatea, nu sunt ţinute secrete. „Se simte atât de vinovat când înşală, încât trebuie să mărturisească fapta sa. Un infidel care nu este dependent de sex nu va avea aceleaşi sentimente de vinovăţie", explică Susan Quilliam, autoarea volumului „Joy of Sex" - „Bucuria sexului".

7. Dependentul de sex are de multe ori o viaţă dublă: una în care afişează un comportament normal şi o alta în care se manifestă cu toate simptomele de mai sus.

Celebrităţi dependente de sex

Dacă multe persoane nu realizează că suferă de dependenţă de sex sau şi-o ascund, există suficiente vedete de la Hollywood care au afirmat cu mândrie că au mărturisit public. Unii au încercat să se vindece, alţii s-au declarat incurabili. Iată 10 dintre cei mai cunoscuţi bolnavi de sex:

Charlie Sheen (foto). Protagonistul din primele sezoane ale serialului „Doi bărbaţi şi jumătate" îşi spune „maşina de făcut sex". A făcut tratament, dar nu s-a vindecat. A declarat că preferă să plătească pentru sex ca să nu mai piardă timp cu preludiul.

image

Colin Farrell. Actorul irlandez a declarat că se simte vrăjit de femeile frumoase, aşa că nu-şi poate înfrâna dorinţa de a le iubi. Şi nici nu vrea.

David Duchovny. Actorul cunoscut pentru rolurile sale din „Dosarele X" şi „Californication" a ajuns la „dezintoxicare" de sex după ce a fost dat afară din casă de soţia sa, actriţa Tea Leoni, din cauza nenumăratelor sale aventuri. De altfel, şi în „Californication", Duchovny interprează cu succes rolul unui afemeiat.

Robbie Williams. Cântăreţul este unul dintre dependenţii care se mândresc cu perfoarmanţele lor în materie de sex. Deşi nu ducea lipsă de fane dornice să-i încălzească patul, el a apelat şi la serviciile unor profesioniste. De curând pare să se vindecat. Medicamentul: fetiţa sa.

Tiger Woods. Cel mai bun jucător de golf din istorie s-a retras din activitatea sportivă tocmai pentru a-şi trata dependenţa de sex. Acest lucru nu l-a ajutat în căsnicie, soţia părăsindu-l în ciuda declaraţiilor sale că se va vindeca. La partaj, ea a primit câte 10 milioane de dolari pentru fiecare dintre cele 10 amante ale soţului.

Michael Douglas (foto). Cunoscutul actor a primit ajutor de specialitate pentru a scăpa de această boală grea. Cum soţia sa, Catherine Zeta-Jones, a inclus în contractul prenupţial o clauză de infidelitate, Douglas are o motivaţie substanţială pentru a se menţine „curat".

image

Billy Bob Thornton. Deşi avea alături una dintre cele mai dorite femei de pe planetă, nu a reuşit să se abţină de la sexul cu alte partenere. Angelina Jolie şi-a trimis fostul soţ la terapie, dar el s-a tratat direct cu... terapeuta.

Russel Brand. Actorul a recunoscut în cartea sa autobiografică faptul că dependenţa de sex aproape i-a terminat cariera.

David Arquette (foto). Refuzul său de a se vindeca de sexul cu dame de companie a dus la divorţul de Courtney Cox, îndrăgita actriţă din serialul „Prietenii tăi".

image

Jesse James. Soţul actriţei Sandra Bullock a fost în stare să plătească bani grei pentru sex: 10.000 de dolari pentru câteva ore cu o prostituată. El a ajuns la clinica de „dezintoxicare".

Citește și....

Dependenţele creează nevoi, nu plăcere

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite