„Şcoala de fericire“ pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Particpanţii la „Conferinţa despre Fericire“ s-au
încărcat cu energii pozitive FOTO Asociaţia Iniţiativa pentru Fericire
Particpanţii la „Conferinţa despre Fericire“ s-au încărcat cu energii pozitive FOTO Asociaţia Iniţiativa pentru Fericire

Prima conferinţă despre fericire din Estul Europei s-a desfăşurat, între 5 şi 6 octombrie, la Bucureşti. La eveniment au participat câteva sute de români dornici să afle reţeta unei vieţi împlinite.

Iniţiativa desfăşurării evenimentului „Conferinţa despre Fericire“, organizat de Asociaţia Iniţiativa pentru Fericire, a venit ca o urmare a datelor oferite în cadrul raportului „World Happiness Report“, publicat la începutul lunii septembrie de echipa Earth Institute a Universităţii din Columbia, SUA, care arată că românii sunt în continuare codaşi pe plan mondial atunci când vine vorba despre nivelul de fericire. Potrivit rezultatelor, populaţia ţării noastre ocupă poziţia 90 din 150, în barometrul global al fericirii, fiind surclasată de state precum Marea Britanie (locul 22) şi Grecia (locul 70). La polul opus, cei mai mulţi oameni fericiţi trăiesc în Danemarca, Norvegia şi Elveţia.

Printre principalele cauze care afectează calitatea vieţii românilor se numără lipsa banilor, disponibilizările masive şi tensiunile din sânul familiei. Şi, totuşi, aceste argumente explică tristeţea care a cuprins societatea românească? „Românii sunt victime colaterale în mai multe mişcări economice mondiale care au loc în ultima perioadă. Apoi, noi ne-am confruntat cu comunismul, motiv pentru care acum gândim diferit faţă de popoarele care nu au trecut prin această experienţă. Ne lipseşte iniţiativa şi puterea personală, pentru că am fost obişnuiţi să fim sclavi mici într-o roată mai mare“, este de părere Mălina Chirea, cofondatorul Asociaţiei Iniţiativa pentru Fericire.

Părintele ONG-ului care ne învaţă cum să fim fericiţi este de părere că românii sunt mai rezervaţi şi mai speriaţi decât alte naţionalităţi, aceste mentalităţii fiind induse de conducătorii încă tributari doctrinei comuniste. „Avem nevoie să îmbrăţişăm mai des lumea şi să-i oferim încrederea nostră, pentru că nouă, românilor, ne lipseşte acest lucru“, susţine Mălina Chirea.

Întrebată fiind ce-i face pe români cu adevărat fericiţi, Mălina Chirea a declarat că populaţia ţării noastre este cu adevărat mulţumită atunci când are parte de conectivitate socială. „Din evenimentele noastre am observat că participanţilor le este foarte drag atunci când când întâlnesc oameni cu plăceri similare şi ajung să-i cunoască pe aceştia şi să schimbe idei în mod liber. Studiile arată că pilonul fericirii este interacţiunea socială. Suntem mai fericiţi când relaţionăm în mod autentic cu cei din jur“, a punctat aceasta.

Lecţii de la străini

Chiar dacă problemele autohtone „îşi trag seva“ din istoria zbuciumată a statului nostru, soluţiile pot veni de la popoare mai preocupate de fericire, cum este cazul  Marii Britanii sau Japoniei. Vanessa King, consilier în Gurvernul Marii Britanii pe probleme de armonie interioară, şi Eiji Han Shimizu, cunoscut autor şi trainer japonez au venit să predea lecţii de fericire celor peste 200 de participanţi la conferinţele şi atelierele de la Bucureşti. Bineînţeles, rezultatele depind, în mare măsură, de voinţa fiecăruia dintre cei prezenţi în sală. „La finalul fiecărui workshop este important ca fiecare să se responsabilizeze pe el însăşi. Ca să-i convingem pe oameni să fie fericiţi trebuie ca ei să-şi dorească acest lucru şi să pună în practică tehnicile propuse de noi cu mintea şi cu inima deschise“, declară reprezentanta Asociaţiei Iniţiativa pentru Fericire.

Specialista susţine că există câteva metode simple prin care oamenii pot scăpa de stresul cotidan. „Trebuie să iei un pix în mână şi să-ţi imaginezi, timp de câteva secunde, că toate problemele tale se duc în pixul ăla. La sfârşit, întorci mâna cu deschidere spre podea şi îi dai drumul. Din experienţă pot spune că toţi care au practicat acest exerciţiu s-au simţit mult mai bine“, consideră Mălina Chirea

Spre deosebire de populaţia ţării noastre, fraţii de peste Prut o duc mult mai bine la capitolul armonie interioară. Republica Moldova e pe locul 53 în topul celor mai fericite state din lume, iar principalul lor avantaj, după spusele Mălinei Chirea, este societatea tradiţională la care românii au renunţat deja.

Soluţii pentru o viaţă fericită

Vanessa King, cofondator al ONG-ului britanic „Action for Happiness“, unul dintre experţii în psihologie pozitivă care au susţinut seminarii de dezvoltare personală, i-a îndemnat pe cei prezenţi să facă daruri apropiaţilor, să practice cel puţin 30 de minute de sport pe zi şi să-şi rezerve timp pentru a se relaxa. Pe lista acţiunilor ce cresc optimismul oamenilor, s-a regăsit şi fixarea unui scop care să fie atins în şase luni şi controlul propriilor emoţii, prin „sortarea“ sentimentelor pozitive de cele negative. În plus, King îi încurajează pe români să înveţe lucruri noi, să se perfecţioneze în domeniile preferate, să nu renunţe la interacţiunea socială, să se accepte aşa cum sunt şi să conştientieze faptul că îşi aduc contribuţia la îndeplinirea unui obiectiv social universal. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite