Şase obiceiuri proaste şi cum poţi scăpa de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când au emoţii, multe persoane îşi rod unghiile FOTO Arhivă
Când au emoţii, multe persoane îşi rod unghiile FOTO Arhivă

Când vine vorba de planuri pentru anul care tocmai a sosit, cei mai mulţi dintre noi îşi îndreaptă atenţia şi asupra obiceiurilor proaste pe care încearcă să le elimine.

Site-ul usnews.com a publicat o serie de sfaturi menite să ajute în lupta împotriva obiceiurilor nesănătoase.

Obicei: mestecarea unui creion

De ce contează: „Pica“ este o afecţiune care provoacă oamenilor dorinţa de a mesteca tot soiul de obiecte, precum hârtie, gheaţă, creioane. Este adesea declanşată de probleme nutriţionale, precum anemia feriprivă, potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA. Acest obicei mai poate indica şi probleme emoţionale precum stresul sau o tulburare obsesivo-compulsivă.

Cum să te opreşti: comandă băuturi fără gheaţă, consultă un doctor. Medicul îţi poate spune care este cauza, iar dacă bănuieşte că are legătură cu anxietatea poate recomanda terapie.

Obicei: rosul unghiilor

De ce contează: Nu este cel mai igienic dintre obiceiuri. Dacă nu îţi speli mâinile în mod compulsiv, microbii se vor strecura sub unghii de fiecare dată când tastezi, când deschizi o uşă sau când mângâi un câine, iar apoi vor ateriza în gură. Dacă îţi rozi şi cuticulele, poţi face o infecţie. Obiceiul semnalează adesea probleme emoţionale precum stresul sau anxietatea.

Cum să te opreşti: ai mai multe opţiuni. Cele mai multe farmacii vând produse care arată şi funcţionează ca lacul de unghii, numai că au un gust amar persistent. Mestecatul gumei ar putea ajuta, iar dacă observi că îţi rozi unghiile în momente de stres, anxietate sau tristeţe  - şi faci asta în mod frecvent – ar putea fi timpul să vizitezi un psiholog.

Obicei: să dormi fără să-ţi scoţi lentilele de contact

De ce contează: riscul unei infecţii oculare creşte când dormi cu lentile de contact şi poate priva ţesutul de oxigenul de care are nevoie. În unele cazuri, ochiul încearcă să compenseze lipsa oxigenului şi astfel se formează mici vase de sânge. Netratate, pot cauza probleme grave.

Cum să te opreşti: scoaterea lentilelor trebuie să devină o parte a programului zilnic. În fiecare zi, înlocuieşte-le cu ochelari atunci când ai posibilitatea.

Obicei: trosnirea încheieturilor

De ce contează: acest obicei nu este, de fapt, foarte dăunător. Deşi părinţii spun adesea că duce la artrită, cercetările au demontat acest mit. Cu toate acestea, există cazuri în care oamenii şi-au dislocat degetele, iar sunetul în sine poate fi sâcâitor pentru cei din jur.

Cum să te opreşti: la fel ca şi cineva care încearcă să se lase de fumat, ai putea să ţii evidenţa acestui obicei şi să vezi de câte ori pe zi faci asta, apoi să încerci să renunţi treptat.

Obicei: mâncatul în toiul nopţii

De ce contează: cercetările arată că poate încetini metabolismul.

Cum să te opreşti: trebuie să îţi dai seama de ce simţi nevoia de a mânca târziu. Poate nu consumi suficientă hrană în timpul zilei, iar un prânz mai îmbelşugat sau o cină consistentă te pot ajuta.

Obicei: dormitul în reprize întrerupte de alarma ceasului

De ce contează: dacă tinzi să opreşti şi să reprogramezi alarma ceasului de zece ori în fiecare dimineaţă, ajungi să întârzii. Problemele la trezire arată că somnul nu este de calitate, ceea ce poate conduce la o gamă variată de probleme de sănătate, de la creşterea în greutate şi până la tensiune arterială ridicată.

Cum să te opreşti: trebuie să dormi neîntrerupt şapte sau opt ore. Alegi ora la care trebuie să te trezeşti şi numeri înapoi opt ore, iar ora pe care o obţii este cea la care ar trebui să te culci. De asemenea, evită aparatura electronică şi consumul de cofeină înainte de culcare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite