Proiectul Tandem Dance, la Bucureşti: copii şi adulţi nevăzători vor învăţa să se exprime prin dans sub îndrumarea unor coregrafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o săptămână, între 23 şi 29 mai, în sala de conferinţe a Bibliotecii Centrale Universitare şi sălile de la WASP - Working Art and Space Production, coregrafa norvegiană Kjersti Engebrigtsen şi dansatoarea Valentina de Piante vor susţine ateliere de dans pentru nevăzători, cu participarea unui grup de dansatori profesionişti, în cadrul proiectului Tandem Dance, organizat de Asociaţia Tandem.

Un grup de nevăzători, copii şi adulţi, şi un grup de dansatori profesionişti, sub îndrumarea coregrafei norvegiene Kjersti Engebrigtsen şi dansatoarei Valentina de Piante, vor încerca să desluşească împreună un nou limbaj, fără cuvinte şi fără bariere, în cadrul unor ateliere de dans care se vor desfăşura în perioada 23-30 mai. 

Proiectul Tandem Dance, organizat de Asociaţia Tandem şi finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în cadrul programului „Promovarea Diversităţii în Cultură şi Artă în Cadrul Patrimoniului Cultural European”, va avea loc WASP – Working Art and Space Production din Bucureşti.

„Dincolo de cuvintele care ne eliberează şi ne înrobesc deopotrivă, există arta, în toate formele ei, cu ajutorul căreia punem laolaltă emoţii, sentimente, idealurile şi estetica noastră personală. Există însă un mod de interacţiune care desfiinţează orice fel de ziduri şi bariere dintre oameni. Evident, este vorba de dans, de cunoaşterea prin atingere sincronizată, de acea interacţiune din care dispare orice sintaxă şi punctuaţie, unde cunoaşterea reciprocă ne relevă starea de nemijlocire dintre noi şi partenerul nostru. (…) Atunci când eşti în afara dansului, acesta rămâne la nivelul de artă vizuală. Dacă, însă, treci în interiorul lui, accentul se deplasează către partea emoţională, tactil kinestezică, motorie. Dovadă că aşa stau lucrurile, este faptul că există dansatori nevăzători cu performanţe uluitoare“, explică organizatorii.

Proiectul propune o altă abordare a integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi, model care în România a rămas ancorat într-o zonă profund arhaică, limitându-se de multe ori la campanii sterile de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte starea de deficienţă, mai spun reprezentanţii asociaţiei Tandem. 

Tandem Dance nu are ca scop să înveţe persoanele nevăzătoare să danseze, aşa cum ar putea să pară la prima vedere. Scopul lui este acela de le oferi o lecţie despre mişcare, despre posibilităţile propriilor lor simţuri, despre capacitatea corpului de a se adapta, de a se familiariza şi de a exprima ceva printr-o relaţie strânsă între gesturi şi muzică. Mai mult decât atât, şi dansatorii profesionişti implicaţi vor avea de câştigat din această experienţă ce le va oferi un alt mod de percepţie asupra lumii şi a mişcării. În final, după o săptămână, participanţii vor şti unii despre alţii mai multe decât daca ar fi stat de vorbă un an.

Proiectul se vrea doar un prim pas într-un drum lung ce îşi propune printre altele: deschiderea comunităţii de nevăzători către o formă de expresie artistică care ne pare că le este inaccesibilă, educarea profesorilor de dans şi a kinetoterapeuţilor pentru lucrul cu persoane cu deficienţe de vedere, deschiderea dansatorilor profesionişti către alte forme de expresie artistică şi, nu în ultimul rând, promovarea integrării prin apropiere şi înţelegere reciprocă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite