medlife right medlife right
Articol susținut de advertorial

Tumoră rezolvată prin chirurgie robotică. Dr. Dan Eniu, MedLife: Robotul este făcut pentru intervenții în spații înguste

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu două decenii, chirurgia robotică era considerată în România pionierat, dar în prezent este mai accesibilă, datorită avantajelor evidente pe care le are în tratarea anumitor afecțiuni.

Dr. Dan Tudor Eniu
Dr. Dan Tudor Eniu

Neurofibromul este rar, dar când apare poate pune în dificultate atât pacientul, din cauza simptomelor pe care le are, cât și medicul chirurg, din cauza poziționării dificile . „Robotul da Vinci este făcut pentru intervenții în spații înguste și greu accesibile”, susține conf. univ. dr. Dan Tudor Eniu, chirurg oncolog la Spitalul MedLife Polisano, care are la activ mii de operații laparoscopice și aproape 100 de intervenții rezolvate cu ajutorul chirurgiei robotice. Una dintre cele mai recente și dificile intervenții cu robotul a fost cea efectuată unui bărbat în vârstă de 40 de ani, Nicolae G, care suferea de un neurofibrom în spatele rectului, într-o zonă neașteptată, greu de identificat și de abordat. În astfel de situații, este nevoie de intervenția unui chirurg experimentat, iar în rețeaua MedLife găsiți mereu un medic bun.

Școlit în România și în străinătate, medicul Dan Tudor Eniu a obținut acreditarea în chirurgia robotică la Strasbourg, unul dintre cele mai renumite centre din Europa în acest domeniu. Sunt multe etape prin care trebuie să treacă un chirurg pentru a ajunge la performanța de-a opera cu roboții chirurgicali, precum da Vinci. Medicul trebuie să facă pregătire, să treacă mai multe teste online și să dovedească astfel că stăpânește complet butoanele și părțile robotului, apoi să efectueze stagii practice pe simulator, cu diverse exerciții pe grade de dificultate și în final ajunge să opereze oamenii, mai întâi asistat, apoi doar cu robotul.

„Este un drum destul de lung, fiindcă a învăța să lucrezi cu robotul chirurgical e ca și cum înveți să conduci o rachetă sau un Ferrari. Nu este pentru oricine. Dar, din fericire, în România deja sunt destul de mulți chirurgi care fac chirurgie robotică. Indicațiile de bază ale chirurgiei robotice pelviene sunt patologia urologică, prostata în primul rând cu toate problemele ei la bărbat și rectul, iar la femeie histerectomia și cancerul uterin”, a precizat conf. univ. dr. Dan Tudor Eniu, chirurg oncolog la Spitalul MedLife Polisano. 

În cadrul spitalului MedLife din Sibiu este disponibil sistemul de chirurgie robotică da Vinci X, cu ajutorul căruia pacienții pot beneficia de operații complexe făcute de medici buni în mai multe specialități: chirurgie generală, chirurgie oncologică, chirurgie ginecologică și chirurgie urologică.

Neurofibromul din spatele rectului, scos în siguranță cu  ajutorul robotului da Vinci

Nicolae G, un bărbat tânăr, în plină putere, s-a trezit la un moment dat că are dificultăți la defecație și probleme cu eliminarea scaunului, ceea ce l-a determinat să meargă la doctor. Au trecut două luni până să afle cauza - o tumoră de circa 5 cm în spatele rectului, mai precis între osul sacru și rect, unde în mod normal nu este nimic, și încă trei luni până să găsească rezolvarea. Umblând pe la mai mulți medici, bărbatul a primit soluții diferite. Unii i-au spus să lase tumora în pace, să nu facă nimic, alții i-au zis că trebuie operat, dar pe jos prin anus sau pe lângă anus. Alți chirurgi i-au spus că trebuie operat pe sus, pe burtă și că va fi o operație mare și se va lăsa cu anus contra naturii pe toată viața. Nicolae în tot acest timp simțea în permanență o jenă, în plus avea și stresul că ar putea fi un cancer și se gândea că ar putea ajunge să poarte stomă.

,,Când pacientul a venit la mine, nu se știa de ce natură este tumora, nu fusese biopsiată, nefiind recomandată în acest caz și oricum foarte dificil de făcut. Era o situație destul de delicată, prin nesiguranța ei, prin incertitudine și evident că i-a indus pacientului o stare de stres, de anxietate. Din fericire, avusesem mai multe asemenea cazuri, pe care le-am rezolvat. Deci, nu a fost o noutate pentru mine și încercasem mai multe modalități de abordare, așa că i-am putut prezenta avantajele și dezavantajele tuturor”, a povestit conf. univ. dr. Dan Tudor Eniu.

Medicul i-a spus lui pacientuluică cel mai probabil tumora este benignă, nu este canceroasă, dar pentru a afla acest lucru trebuie scoasă întreagă formațiunea și că cea mai indicată chirurgie este cea robotică, fiind minim inviazivă, fără incizii și cu posibilitatea de recuperare rapidă.

În plus, poziționarea acestei tumori, foarte profund în pelvis, în excavația sacrată, o făcea greu abordabilă laparoscopic. În cazul lui Nicolae G, robotul a fost cea mai bună opțiune, fiindcă în zona în care se intervenea chirurgical se găsesc niște plexuri nevoase importante, niște structuri anatomice, niște nervi de care depinde funcționarea micului bazin: micțiunea, defecația, erecția, ejacularea.

,,Chirurgia robotică ne permite să facem excizia acelei tumori în siguranță păstrând nervii care ne ajută să păstrăm funcțiile respective”, a spus medicul, iar pacientul a acceptat soluția propusă de chirurg.

,,Dr. Eniu mi-a explicat despre operația robotică și cea clasică. Am înțeles că este o perioadă de recuperare mult mai mare după operația clasică și mi-a spus că cea mai bună variantă este operația cu robotul da Vinci. Eu am avut în totalitate încredere în dumnealui și pot să spun tare și răspicat că domnul doctor Eniu este un erou”, a mărturisit Nicolae G.

,,Robotul nu lucrează singur”

Sistemul robotic da Vinci este o îmbinare între tehnica laparoscopică convențională și tehnologia robotică de înaltă precizie. Acest sistem complex dispune de o tehnologie specială care aplanează orice tremur al mâinilor chirurgului atunci când ghidează instrumentele chirurgicale ale robotului. Medicul este cel care comandă brațele robotice de la o consolă aflată în imediata apropiere a mesei de operații. El stă la birou fără mănuși, îmbrăcat doar într-un costum de sală și operează de la distanță.

,,Poate vi se pare foarte ciudat că medical chirurgul operează din altă cameră. Eu stau în afara sălii de operație, la birou, și de acolo comand robotul cu cele patru brațe care lucrează înăuntru. Toate comenzile le fac cu mâinile și cu picioarele, fiindcă avem mai multe pedale, cu diverși senzori și niște joystick-uri speciale cu mai mulți senzori la mână. Robotul nu lucrează singur, atunci când ridic din consolă capul, robotul nu mai mișcă”, a explicat medicul.

Consola are un ecran pe care chirurgul poate vedea 3D fiecare structură a organismului uman, mărită chiar și de 10 ori.

,,Cu robotul da Vinci operațiile devin o plăcere. Pot să spun că este o joacă pentru că robotul este puternic și ne ajută prin forța lui să lucrăm în interior foarte lejer. Robotul ne permite să vedem foarte bine în detaliu pentru că avem o cameră tridimensională care mărește”, a precizat medicul, care are o întreagă echipă cu care lucrează.

Operația cu da Vinci a decurs impecabil în cazul bărbatului de 40 de ani, a fost un succes, iar formațiunea s-a dovedit a fi benignă. Pacientul a fost externat din spital a doua zi după intervenția chirurgicală, iar după 4 zile de la operație și-a reluat munca.

Robotul da Vinci oferă acces chirurgical precis asupra tumorilor, cu cele mai bune rezultate oncologice și funcționale și facilitează pacienților o recuperare mai rapidă și ușoară. La MedLife găsiți medici buni specializați pe chirurgia robotică și o echipă medicală pregătită să lucreze cu cel mai modern robot chirurgical din România și la nivel mondial, da Vinci.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Surse:

https://www.medlife.ro/chirurgie-robotica-da-vinci

https://www.facebook.com/watch/?v=113864657400479

Oameni Fericiți, Medici buni

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe medlife.ro



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite