Noul „ficat virtual” ajută la detectarea tumorilor ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetători şi chirurgi din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Elveţia au realizat, cu ajutorul fondurilor europene, un „ficat virtual”. Acesta va ajuta chirurgii să-şi planifice mai bine operaţiile de îndepărtare a tumorilor şi  pacientul, să se refacă mai rapid.

Proiectul PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training) creează un ficat virtual pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi către aplicaţia online a programului PASSPORT. Graţie acestui program, chirurgii pot să vizualizeze şi să localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt îi ajută atunci când iau decizia de a opera un anumit pacient,pentru că vor şti localizarea precisă a tumorii şi cât anume din ficat trebuie extirpat, au explicat reprezentanţii Comisiei Europene.


Mii de persoane mor în fiecare an din cauza maladiilor hepatice, cel mai adesea din cauza cancerului sau a cirozelor hepatice. Transplantul de ficat este o opţiune pentru doar o mică parte a bolnavilor cu afecţiuni ale ficatului.
"Acest proiect reprezintă o realizare majoră, care va permite ameliorări în ceea ce priveşte diagnosticul şi chirurgia şi va contribui la salvarea unor vieţi", a declarat într-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda digitală.


Proiectul PASSPORT, coordonat de Institutul de cercetări contra cancerului aparatului digestiv (IRCAD), cu sediul la Strasbourg, s-a derulat în perioada iunie 2008 - decembrie 2011. Programul a avut un buget de 5,4 milioane de euro, din care 3,6 milioane de euro au fost asigurate de Uniunea Europeană.



Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite