„Nasul“ electronic identifică provenienţa vinurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit o modalitate de a identifica unde au fost produse diverse sortimente de vin. „Nasul“ electronic, o tehnologie pusă la punct de experţi, i-ar putea lăsa şomeri pe degustătorii de vinuri.

O echipă de cercetători condusă de un francez de la Universitatea din Burgundia a descoperit o modalitate de a identifica unde anume au fost fabricate diversele sortimente de vin. Ba mai mult, prin această metodă se poate afla chiar şi în care butoaie a fermentat un anumit tip de vin. Secretul? Un „nas“ electronic, relatează „The Daily Mail“.

Pe scurt, susţin specialiştii, tehnica exploatează amestecul complex de mii de compuşi găsiţi în fiecare sticlă de vin, care dau licorilor arome şi mirosuri specifice.

„Amprentele“ chimice, decisive

Folosind un „nas“ electronic, adică un aparat cunoscut ca spectrometru de masă, aceştia au analizat compuşii din mostre de vin vaporizat. Astfel au realizat „amprente“ chimice care pot fi comparate cu o amplă bază de date privind caracteristicile vinurilor.

Ulterior, se poate identifica sursa licorii. Cu alte cuvinte, cercetătorii pot spune cu exactitate din ce tip de struguri a fost făcut vinul, regiunea în care a fost produs şi sursa lemnului folosit pentru butoaie.

Acum, speră ca sistemul să fie dezvoltat astfel încât să fie folosit împotriva comerţului cu vinuri contrafăcute care produce anual pagube de 117 de milioane de euro pe piaţa de profil.

„Experţii în materie de vinuri îşi folosesc ochii, gura şi nasul pe post de detectoare şi sunt capabili să distingă sortimentele după vârstă şi tipul de struguri. Însă abordarea noastră este complexă“, a declarat Regis Gougeon, de la Universitatea din Burgundia, Franţa, cel care a condus cercetarea.

Aroma unui vin este determinată de o serie de factori printre care se numără tipul strugurilor folosiţi, tipul solului pe care a fost plantată viţa-de-vie, clima şi lemnul folosit pentru fabricarea butoaielor. 

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite