Obiceiul de pe vremea bunicii care curăță casa de energiile negative. Ce trebuie să pui în colțurile camerei

0
Publicat:

Un obicei de pe vremea bunicii este folosit și astăzi în apropierea Crăciunului. Pentru a elibera casa de energiile negative, un ingredient pe care orice gospodină îl folosește în bucătărie ajută la curățarea gospodăriei de toate relele. 

Sarea ajută laa eliberarea energiilor negative FOTO 123FR.com
Sarea ajută laa eliberarea energiilor negative FOTO 123FR.com

Ritualul, dacă l-am putea numi așa, se face cu sare în noaptea de 23 decembrie. Aceasta, fie de mare, fie grunjoasă, se pune în diferite colțuri ale casei, scrie click.ro.

Tradiția populară spune că aceasta trebuie lăsată toată noaptea, iar în dimineața zilei de 2 se dă afară din casă. Este bine ca sarea să fie măturată, altfel ritualul nu va avea niciun efect. Astfel, odată ce totul este scos, casa va fi liberă de energiile negative.

Citește articolul complet pe click.ro

Ce se face în Ajun

În Ajun nu se dă nimic din casă şi nici nu se împrumută, pentru că se crede că cel ce dă acum, dă afară din casă tot norocul. Cu o zi înainte de Crăciun, pe 24 decembrie, credincioșii sărbătoresc Ajunul. 

În credinţa populară,  toate pregătirile pe care le fac gospodinele au un scop magic: ele vor să stimuleze belşugul casei.

Cel mai important dintre acestea este pregătirea „copturilor” - turtele, covrigii şi colacii, ce se vor împărţi, fie ca daruri pentru colindători, fie ca ofrandă pentru morţi.

În ajunul Crăciunului există superstiţia să nu se bea rachiu, întrucât se spune că aceasta a fost inventat de diavol, care apoi îşi bate joc de cel ce-l bea, zicând că rachiul are întâietate înainte tuturor bucatelor.

În Ajunul Crăciunului, pe înserat, în multe sate şi oraşe din ţară începe colindatul, formă străveche de vestire a Naşterii Mântuitorului Iisus, care deschide ciclul celor 12 zile sacre de la cumpăna dintre ani.  

  Din seara Ajunului şi până în zilele Crăciunului, copiii merg la colindat: “Steaua”, “Craii”, “Viflaimul” sunt doar câteva dintre cântecele dedicate marii sărbători. Copiii merg pe la neamuri şi vecini, vestind prin cântecele lor naşterea Pruncului Iisus. Cele mai frecvente  cântece de stea au conţinut religios: “Trei păstori se întâlniră”, “O, ce veste minunată”, “Steaua sus răsare”.  

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite