Istoria primei călătorii cu mașina din istorie. Martha Benz și drumul făcut cu un vehicul cu trei roți, pe care l-a reparat cu acul de la pălărie VIDEO

0
Publicat:

Curajul unei femei de a urca la volanul unui prototip inventat de soțul ei a scris una din cele mai frumoase povești din istoria vehiculului.

Carl Benz, care a murit la 4 aprilie 1929, a fost un celebru inginer german care, în timp ce se plimba cu bicicleta pe când era elev la liceul de inginerie mecanică, își imagina cum ar arăta și cum ar funcționa o trăsură fără tracțiune animală.

Prin 1871, după diferite experiențe în domeniul ingineriei, Carl Benz a deschis alături de un asociat, August Ritter, o companie de construcții metalice. Din păcate, fabrica nu a dat randament și a ajuns în scurt timp în pragul colapsului. Între timp, Carl se logodise deja cu Bertha, care și-a folosit zestrea pentru a salva compania viitorului ei soț.

Karl Benz (în costum deschis) cu familia și prietenii (Britannica)
Karl Benz (în costum deschis) cu familia și prietenii (Britannica)

Cei doi soți au deschis o nouă companie de prelucrare industrială, care a început să dea roade. După mai multe încercări și ore în șir petrecute în atelierul său de mecanică din orașul Manheim, inginerul a reușit să creeze prototipul unui vehicul cu trei roți, cu motor în patru timpi, pe benzină.

Deși vehiculul s-a oprit într-un zid de cărămidă care împrejmuia curtea, acest incident nu l-a descurajat însă pe Carl să continue să își urmeze visul, scrie Historia.

A mai creat un al doilea și un al treilea prototip, cel din urmă fiind finalizat în ultima lună a anului 1885. Numărul trei a fost cu noroc, cum are el obiceiul, astfel încât, în ianuarie 1886, inginerul german își completa cerea de patent pentru „vehiculul cu trei roți acționat de motor pe benzină”.

Carl și Bertha Benz
Carl și Bertha Benz

Cea care l-a încercat a fost soția sa. Bertha Benz s-a trezit în vara anului 1888, cu noaptea în cap, pe la ora 5:00 a.m., și a plecat la plimbare cu mașina.

Ea s-a furișat jos cu cei doi fii ai săi, Eugen și Richard, și a lăsat un bilet pe masa din bucătărie, în care spunea că îi duce pe băieți la mama ei pentru câteva zile. Nu a făcut nicio mențiune despre cum plănuia să ajungă acolo.

După ce au împins mașina suficient de departe de casă pentru a nu-și trezi soțul, a pornit de la Mannheim la Pforzheim, la aproximativ 56 de mile distanță. Din câte se poate stabili, aceasta a fost prima călătorie pe distanțe lungi efectuată vreodată cu mașina, scrie The Telegraph.

Bertha Benz a scris istorie CREDIT Hi-Story - Alamy Stock Photo
Bertha Benz a scris istorie CREDIT Hi-Story - Alamy Stock Photo

Provocarea a fost considerabilă. Era aproape garantat că mașina se va defecta. Mașina fusese inventată cu doar doi ani mai devreme. Nu cunoșteau drumul și, după ce au greșit inițial direcția, au avut probleme în găsirea unei surse de apă, pentru a răci motorul.

În mod surprinzător, benzina a fost o problemă mai puțin gravă, deoarece putea fi cumpărată sub formă de ligroină (un eter de petrol, cunoscut și sub numele de benzină) fără rețetă de la farmacii.

Așa că au cumpărat-o de la Wiesloch, deschizând astfel, fără să vrea, prima stație de carburanți din lume, o clădire care există și în prezent.

Pe drum, mașina s-a stricat. Mai întâi s-a blocat conducta de combustibil, pe care Bertha a reparat-o înfigându-și cu pricepere acul de la pălărie în țeava respectivă, apoi a fost nevoie să se izoleze un fir de aprindere expus, pentru care una dintre jartierele ei a oferit soluția la îndemână. Când au dat de dealuri, băieții au împins mașina, iar Bertha a cerut oricărui trecător să-i ajute.

Nu se știe cu exactitate cât a durat călătoria, dar se întuneca când Bertha a ajuns la Pforzheim. Având în vedere că a plecat înainte de micul dejun, este posibil ca cei 56 de mile să fi durat aproximativ 15 ore. Ajunși la destinație, ea i-a trimis lui Karl o telegramă în care îi explica ce a făcut. „Ajuns cu bine la Pforzheim. Bertha”.

Ea a dovedit că mașina era un instrument, nu o jucărie, și că soțul ei a creat probabil cea mai importantă invenție din istoria transporturilor, cu excepția roții.

După o lună, la început de toamnă, Carl Benz a expus modelul său de automobil, într-o variantă perfecționată, la o expoziție din Munchen, unde a câștigat o medalie de aur, atenția presei și aprecierea considerabilă a publicului.

Între timp, comenzile pentru cea mai nouă invenție a vremii începeau să curgă, iar într-un deceniu, întreprinderea lui Carl Benz, „Benz & Cie.”, a devenit cea mai mare companie de automobile din lume. În mai 2011, patentul Benz a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Bertha a trăit până în 1944, murind la vârsta de 95 de ani. În prezent, puteți merge la Mannheim și îi puteți reface drumul, urmând indicatoarele de pe traseul memorial Bertha Benz.

image
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite