Garderobă de vacanţă: ţinute inspirate de Jocurile Olimpice din Brazilia şi detalii aristocratice FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţiile de resort pentru 2017 lansate de casele de modă Christian Dior, Louis Vuitton şi Gucci au conturat de pe acum alegerile vestimentare care ar trebui să se regăsească în bagajul de vacanţă al oricărei femei interesate de cele mai noi tendinţe. În timp ce Louis Vuitton a mizat pe o abordare modernă, inspirată şi de apropiatele Jocuri Olimpice din Brazilia, Gucci şi Dior au adus un omagiu stilului britanic.

Prezentările de resort lansate în fiecare an de casele de modă internaţionale sunt considerate colecţii intermediare, infiltrate între evenimentele majore care anunţă tendinţele de primăvară-vară şi tomană-iarnă, respectiv Săptămânile Modei.

Aceste colecţii au fost gândite ca un prilej de a le oferi pasionatelor de modă ocazia să fie perfect pregătite din punct de vedere vestimentar şi în vacanţele programate în lunile de toamnă sau de iarnă, când mulţi turişti se orientează spre destinaţii însorite din alte colţuri ale lumii. Însă dincolo de acest scop iniţial, prezentările de resort au devenit un fel de avanpremieră pentru tendinţele estivale ale anului următor, în acest caz  2017.

Chanel a dat startul tendinţelor de croazieră, cum mai sunt numite de criticii de modă, la începutul lunii mai, cu o colecţie inspirată de spiritul cubanez, prezentată pentru prima dată la Havana. Podiumul a fost dominat de pălării fedora, berete în stilul Che Guevara şi ţinute vaporoase, urmând tema aleasă. Propunerilor Chanel li s-au alăturat recent şi cele anunţate la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie de alte trei branduri renumite.

Astfel, designerul Nicolas Ghesquière, directorul creativ al casei de modă Louis Vuitton, a ales arhitectura futuristă a Muzeului de Artă Contemporană Niterói din Rio de Janeiro pentru a-şi etala piesele vestimentare în ton cu apropiatele Jocuri Olimpice de Vară, găzduite anul acesta de Brazilia.

Rochii şi jachete „Star Trek‟

Editorul de modă al publicaţiei „New York Magazine‟, Catie L'Heureux, a remarcat rochiile croite parcă din costume de astronauţilor şi jachetele care te duceau cu gândul la cunoscuta serie cinematografică science-fiction „Star Trek‟.

image

FOTO Prezentarea colecţiei Gucci, resort 2017. 

Modelele au defilat pe o pasarelă a muzeului aflată în aer liber, pe muzică tehno, ceea ce a creat impresia că ies dintr-o navă spaţială, ca o armată pregătită să invadeze Rio de Janeiro. Piesele de rezistenţă ale colecţiei de resort au fost rochiile asamblate din bucăţi de material în nuanţe puternice de roşu, albastru, portocaliu sau galben neon, ca un caleidoscop multicolor, decupate îndrăzneţ în zona coapselor, abdomenului sau sub linia sânilor.

image

FOTO Rochie Gucci

Rochiile scurte din piele, cu volane dese şi de mici dimensiuni, dar şi jachetele comode, ample şi lungi până la jumătatea coapselor, au urmat aceeaşi linie modernă, sport, la fel şi sandalele de tip gladiator şi pantofii cu alură masculină, din piele neagră, asemănători cu bocancii militari. Trimiterile stilistice la Jocurile Olimpice s-au regăsit într-o manieră evidentă şi în imprimeurile cu scene din fotbal, sportul rege şi pentru brazilieni.

Genţile de tip casetofon boombox, aparatură specifică anilor '80, au reprezentat elementul reinterpretat de creatorul de modă Nicolas Ghesquière, în dorinţa de a aduce în prezent un obiect „semnătură‟ pentru tinerii respectivei perioade. Acesta poate fi integrat de noile generaţii, după cum a declarat designerul pentru revista „Harper’s Bazaar‟. 

image

Abordarea franceză şi italiană a stilului britanic

La polul opus din punct de vedere stilistic s-au aflat colecţiile prezentate de Christian Dior şi Gucci în Marea Britanie, ambele case de modă aducând un omagiu spaţiului şi culturii britanice. 

În absenţa unui director creativ numit oficial după plecarea designerului Raf Simmons, echipa de creaţie a brandului Dior, formată din tinerii Lucie Meier şi Serge Ruffieux, a gândit noile tendinţe resort. Creaţiile inspirate de moda britanică a înaltei societăţi engleze de după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost etalate în decorul aristocratic al Palatulului Blenheim, un conac impunător din comitatul Oxfordshire care a mai găzduit în anii ‘50 două prezentări ale casei de modă franceze. 

image

FOTO Rochie Dior

Rochiile lungi, fluide, care urmează linia corpului, sau cele cu talie înaltă, imprimeurile cu flori mici şi cele care evocă scene de vânătoare, mânecile bufante ori foarte lungi, care depăşesc vârful degetelor au readus în prezent tradiţia elegantă a celebrului „five o'clock tea‟ (n.r. - ceaiul de la ora cinci).  

image

FOTO Ţinută Dior

Pantalonii lejeri, din flanel, s-au oprit deasupra gleznei, în timp ce pentru pardesie a fost preferată lungimea până la genunchi. În zona casual-sport au intrat fustele până la genunchi, din mătase sau satin, în combinaţie cu jerseuri (n.r. - obiect de îmbrăcăminte tricotat sau împletit) cu mâneci scurte sau lungi. Un accesoriu aparte în cadrul colecţiei a fost eşarfa legată la încheietura mâinii, aşa cum o purta muza lui Christian Dior, Mitzah Bricard, creatoarea pălăriilor casei de modă franceze în anii ’50. 

”Haos creativ‟marca Gucci

Viziunea casei Dior asupra eleganţei britanice a fost completată de cea a brandului italian Gucci, a cărui prezentare a fost organizată la Abaţia Westminster, poate cel mai cunoscut lăcaş religios din Londra, unde îşi dorm somnul de veci majoritatea regilor şi reginelor engleze.

Alessandro Michele, directorul creativ al casei de modă Gucci, s-a axat pe elemente vestimentare împrumutate din epoca victoriană a Regatului Unit, perioadă marcată de domnia reginei Victoria, între 1837 şi 1901, pe care le-a corelat cu moda străzii promovată astăzi de tinerii britanici. Rezultatul a fost descris de editorii revistei „Vogue‟ ca „un haos creativ în care s-a evidenţiat clasicul stil italian‟. 

image

FOTO Rochie Gucci 

Alăturarea dintre rochiile lungi, vaporoase, garnisite cu volane, pălăriile cu boruri ample şi ţinutele de inspiraţie punk sau rock, cu fuste scurte şi jachete din piele, asortate cu bonete, deşi bizară, a reuşit să transforme podiumul într-o adevărată istorie a culturii vestimentare britanice.

image

FOTO Ţinută Gucci

Pasiunea englezilor pentru feline a fost redată prin intermediul imprimeurilor cu pisici, regăsite pe fuste sau pulovere, iar printre cele 94 de piese vestimentare s-au strecurat şi ţinutele „college look‟, cu detalii proprii uniformelor purtate de studenţii reputatelor universităţi britanice.

image

Creaţie Gucci FOTO 

Creativitatea italiană s-a remarcat nu numai prin modul în care au fost alăturate piese ce la prima vedere nu au ce căuta împreună, ci mai ales prin fineţea broderiilor şi croiala impecabilă, după cum au punctat  editorii revistei „Vogue”.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite